Έρευνα: Πώς η πίεση για ανδρισμό μπορεί να προκαλέσει επιθετική συμπεριφορά

Οι περισσότεροι άνδρες σήμερα έχουν να αφηγηθούν ένα περιστατικό όπου αμφισβητήθηκε ο ανδρισμός τους. Μπορεί να τους συνέβη όταν ήταν παιδιά στο σχολείο ή στις παρέες αλλά ακόμη και ως ενήλικες στο γυμναστήριο, στη δουλειά ή ενώ οδηγούσαν το αυτοκίνητό τους. “Προηγούμενη έρευνα αποδεικνύει ότι σε αντίστοιχες απειλητικές περιπτώσεις, ο άνδρας θα προσφύγει σε επιθετική συμπεριφορά προκειμένου να επιβεβαιώσει τον ανδρισμό του“, αναφέρει χαρακτηριστικά ο Adam Stanaland, κάτοχος διδακτορικού στην ψυχολογία και επικεφαλής της έρευνας που πραγματοποίησε το Duke University. “Ωστόσο, γνωρίζουμε ότι δεν απειλούνται όλοι οι άνδρες με τον ίδιο τρόπο, οπότε η έρευνά μας εστίασε στην κατανόηση του ποιοι άνδρες είναι αυτοί που εκδηλώνουν επιθετική συμπεριφορά προκειμένου να προστατεύσουν τον ανδρισμό τους και γιατί”. “Προερχόμενος από τον αγροτικό νότο των ΗΠΑ γνωρίζω από πρώτο χέρι την πίεση και τις συνέπειες που έχει το να προκαλείς τον ανδρισμό κάποιου προς απόδειξη”, υπογραμμίζει ο Stanaland.
Για τους σκοπούς της έρευνας, οι επιστήμονες σύγκριναν τις περιπτώσεις 195 φοιτητών και ενός τυχαίου γκρουπ 391 ανδρών από 18-56 ετών. Αρχικά, έγινε μια σειρά ερωτήσεων στους συμμετέχοντες σχετικά με γνώσεις προσαρμοσμένες στο φύλο τους όπως αθλητικά, αυτόματες μηχανές και DIY projects. Αφού απάντησαν τις ερωτήσεις, τους είπαν ότι το σκορ τους ήταν είτε υψηλότερο είτε χαμηλότερο από αυτό ενός μέσου ατόμου του ίδιου φύλου με αυτούς. Στους άνδρες που τους είπα ότι είχαν σημειώσει χαμηλότερο σκορ τους είπαν και ότι ήταν λιγότερο άνδρες από άλλους. Στη συνέχεια, ζητήθηκε από τους συμμετέχοντες να συμπληρώσουν τα κενά σε διάφορες λέξεις. Τα αποτελέσματα που δημοσιεύθηκαν στο Personal and Social Psychology Bulletin, αποκαλύπτουν ότι οι απαντήσεις των ανδρών ποικίλουν ανάλογα με το αν η αίσθηση της αρρενωπότητάς τους προκύπτει από μέσα τους ή από τη γνώμη των άλλων. Οι άνδρες με ισχυρή αίσθηση ανδρισμού από μέσα τους εμφανίστηκαν ατάραχοι λαμβάνοντας το χαμηλό σκορ, αλλά εκείνοι με μια πιο εύθραυστη εικόνα για τον εαυτό τους ανταποκρίθηκαν στην άσκηση με τις λέξεις σχηματίζοντας λέξεις που είχαν βίαιες έννοιες. Για παράδειγμα, όταν τους ζητήθηκε να συμπληρώσουν τα γράμματα για να σχηματίσουν μια λέξη που αρχίζει από “ki”, εκείνοι σχημάτισαν τη λέξη “kill”  δηλαδή “σκοτώνω”… 
 
Ενδιαφέρον παρουσιάζει το γεγονός ότι οι νεότερης ηλικίας συμμετέχοντες, 18-29 ετών, ήταν εκείνοι που παρουσίασαν πιο επιθετική συμπεριφορά, ενώ την πιο ήπια συμπεριφορά εμφάνισαν οι μεγαλύτεροι δηλαδή από 38 και πάνω. “Τα ευρήματά μας οδηγούν στην υπόθεση ότι οι νεότεροι άνδρες νιώθουν μεγαλύτερη πίεση και είναι πιο ευαίσθητοι σε απειλές διότι βρίσκονται σε κρίσιμο σχηματισμό της ταυτότητάς τους για χρόνια -όταν είναι σημαντικό για κάποιον να αποδείξει τον εαυτό του ως άνδρα για παράδειγμα ως σύζυγο, ως προστάτη της οικογένειας ή ηγέτη μιας επιχείρησης. “Ρωτήσαμε το δεύτερο γκρουπ ανδρών πόσων χρόνων ήταν όταν για πρώτη φορά βίωσαν πίεση για τον ανδρισμό τους για να μας απαντήσουν ότι τους συνέβη στα 13 έτη της ζωής τους, που είναι μεγαλύτερο από ό,τι περιμέναμε, αλλά συμβαδίζει με προηγούμενη έρευνα”
Άνδρεςανδρισμόςεπιθετική συμπεριφορά