Έρευνα: τα οικονομικά προβλήματα καμπανάκι έναρξης για τη γεροντική άνοια

Η άνοια ως αποτέλεσμα από την νόσο Αλτσχάιμερ και άλλες καταστάσεις φαίνεται πως θα μας απασχολήσει ακόμα περισσότερο τα επόμενα χρόνια. Ο ρυθμός αύξησης των ατόμων που μετά τα 65 -συχνά και νωρίτερα- αντιμετωπίζουν παρόμοια προβλήματα εμφανίζεται να έχει ανοδική τάση. Σύμφωνα μάλιστα, με έρευνα που διεξήγαγε ερευνητική ομάδα του Πανεπιστημίου Johns Hopkins, τα προβλήματα που σχετίζονται με τα οικονομικά, είναι δυνατόν να προλογίζουν μια τέτοια κατάσταση. 

Οι ερευνητές δούλεψαν πάνω στις περιπτώσεις 80.000 ηλικιωμένων που ζούσαν μόνοι τους. Σύμφωνα με τα αποτελέσματα της έρευνας, μεγάλο ποσοστό αυτών των ηλικιωμένων αντιμετώπιζε πρόβλημα διαχείρισης των οικονομικών τους μέχρι και 6 χρόνια πριν εμφανίσουν άνοια ή Αλτσχάιμερ. Αμφότερες οι δύο αυτές καταστάσεις συμπεριλαμβάνουν την απώλεια της γνωστικής λειτουργίας, προβλήματα που σχετίζονται με τη μνήμη και αδυναμία κριτικής σκέψης και αντίληψης.

Κατά τη διάρκεια της έρευνας χρειάστηκε να εξεταστούν τα ιατρικά δεδομένα των ηλικιωμένων σε συνδυασμό με τα δεδομένα που αφορούν την οικονομική τους κατάσταση και δραστηριότητα, με τη βοήθεια της εθνικής τράπεζας δεδομένων. Κάπως έτσι, καταγράφηκε ποια άτομα είχαν καθυστερημένους λογαριασμούς ή άλλα οικονομικά προβλήματα και στη συνέχεια η εικόνα τους συσχετίστηκε με την κατάσταση της υγείας τους. Όπως προέκυψε, τα άτομα που αργότερα εμφάνισαν άνοια, είχαν στο παρελθόν καταγραφές οικονομικών προβλημάτων όπως καθυστερημένους λογαριασμούς, προβλήματα με πιστωτικές κάρτες ενώ πολλά από αυτά είχαν πέσει θύματα οικονομικής απάτης

Μια άλλη ενδιαφέρουσα παρατήρηση των ερευνητών, αφορά τις περιοχές με υψηλά και χαμηλά ποσοστά εκπαίδευσης. Οι ηλικιωμένοι που προέρχονταν από περιοχές με υψηλό ποσοστό εκπαίδευσης, παρουσίαζαν μικρότερο κίνδυνο να πέσουν θύματα οικονομικής απάτης ή να έχουν αδυναμία διαχείρισης των οικονομικών τους. Τα άτομα αυτά παρουσίασαν και μικρότερη πιθανότητα εμφάνισης άνοιας ή τουλάχιστον σε περισσότερα χρόνια από ό,τι οι ηλικιωμένοι που προέρχονταν από περιοχές με χαμηλότερα ποσοστά εκπαίδευσης. 

 

Αλτσχάιμεράνοιαγεροντική άνοιαέρευνα για την άνοιαοικονομικά προβλήματα