Eτοιμάζονται μικροσκοπικά ρομπότ που θα πλένουν τα δόντια σας για εσάς

Η ρουτίνα βουρτσίσματος και χρήσης νήματος δύο φορές την ημέρα θα μπορούσε κάποια μέρα να αυτοματοποιηθεί χρησιμοποιώντας μικροσκοπικά μικρορομπότ που βουρτσίζουν τα δόντια σας για εξατομικευμένο καθαρισμό, χάρη σε νέα έρευνα από το Πανεπιστήμιο της Πενσυλβάνια.

Οι επιστήμονες χρησιμοποίησαν μαγνητικά πεδία για να συναρμολογήσουν νανοσωματίδια σε μικροσκοπικές ρομποτικές δομές που μοιάζουν με βούρτσα που αφαιρούν με ακρίβεια τα βιοφίλμ, ένα δίκτυο μικροβίων και άλλων κολλωδών ουσιών, από τις επιφάνειες των δοντιών. Περιγράφουν τα αποτελέσματά τους σε μια εργασία που δημοσιεύτηκε στο περιοδικό ACS Nano .

Τα μικρορομπότ διαθέτουν τρίχες που μπορούν να εκτείνονται, να συστέλλονται, να αλλάζουν σχήμα και να κινούνται οριζόντια, κάθετα και κυκλικά. Οι τρίχες μπορούν να προσαρμοστούν στην ευθυγράμμιση των δοντιών κάθε ατόμου και να μπουν σε δυσπρόσιτα σημεία.

«Θα μπορούσε να είναι τέλεια ευθυγραμμισμένα δόντια ή κακώς ευθυγραμμισμένα δόντια», λέει ο συγγραφέας της μελέτης Hyun (Michel) Koo, DDS,  στο Πανεπιστήμιο της Πενσυλβάνια. «Θα λειτουργήσει και στις δύο περιπτώσεις, επειδή μπορούν να προσαρμοστούν σε διαφορετικές επιφάνειες, διαφορετικές γωνίες και σχισμές». 

Ενώ τρίβουν τα δόντια σας, αυτές οι τρίχες μπορούν επίσης να βοηθήσουν στην εξόντωση των μικροβίων. Αυτό συμβαίνει επειδή είναι φτιαγμένα από «νανοσωματίδια οξειδίου του σιδήρου», τα οποία μπορούν να ενεργοποιήσουν το υπεροξείδιο του υδρογόνου για να βοηθήσουν στην εξόντωση των βακτηρίων και στην υποβάθμιση των βιοφίλμ. Ένα άλλο πλεονέκτημα: Αυτά τα νανοσωματίδια είναι φθηνότερα και πιο άφθονα από πολλά υλικά που χρησιμοποιούνται στη νανοτεχνολογία, όπως ο χρυσός και η πλατίνα.

«Είναι ένα τόσο βασικό υλικό», λέει ο συγγραφέας της μελέτης Edward Steager, PhD, ερευνητής στο Penn Engineering. “Δεν είναι καν ένα απαραιτήτως φανταχτερό υλικό.”

Πότε θα είναι διαθέσιμα τα μικροσκοπικά ρομπότ βουρτσίσματος δοντιών;

Η ομάδα συσκευάζει την τεχνολογία σε ένα φιλικό προς τον καταναλωτή πρωτότυπο, το οποίο ελπίζει να είναι έτοιμο εντός ενός έτους. Αλλά πιθανότατα θα χρειαστούν μερικά ακόμη χρόνια δοκιμών προτού τα ρομπότ είναι έτοιμα για εμπορική χρήση.

Μόλις αναπτυχθεί πλήρως, αυτή η τεχνολογία θα μπορούσε να αλλάξει το παιχνίδι για άτομα με αναπηρίες, ηλικιωμένους πληθυσμούς ή οποιονδήποτε δεν έχει την  ικανότητα να φροντίζει καλά τη στοματική τους υγεία, λέει ο Koo. Αυτοί οι πληθυσμοί πιθανότατα θα είναι οι πρώτοι που θα δοκιμάσουν τη συσκευή και μετά θα ακολουθήσουν άλλοι.

«Ξεκινήσαμε με άτομα με αναπηρία ή έναν ηλικιωμένο γηριατρικό πληθυσμό, αλλά νομίζω ότι στο τέλος της ημέρας, θέλουμε αυτό να γίνει διαθέσιμο για όλους», λέει ο Koo.

Αυτή η καινοτομία θα μπορούσε να αλλάξει ολόκληρη τη βιομηχανία στοματικής φροντίδας, σημειώνει.
«Ολόκληρη η τεχνολογία ελέγχου της οδοντικής πλάκας δεν έχει διαταραχθεί, ας πούμε, για αιώνες », λέει ο Koo. «Εννοώ, ουσιαστικά, έχετε μια ιδέα τρίχας σε ραβδί, η οποία χρησιμοποιείται από τις αρχές της χιλιετίας, ξέρετε, και δεν είναι πολύ αποτελεσματική, σωστά; Σε σημείο που πρέπει πραγματικά να χρησιμοποιήσετε νήμα και να ξεπλύνετε για να βεβαιωθείτε ότι έχετε αποτελεσματικό έλεγχο της πλάκας. Θέλουμε να το διαταράξουμε αυτό. Θέλουμε να έχουμε κάτι που είναι φιλικό προς τον χρήστη, plug and play.”

Το οδοντικό νήμα υπάρχει εδώ και μερικές εκατοντάδες χρόνια, αλλά μόνο το ένα τρίτο περίπου των Αμερικανών χρησιμοποιούν νήμα καθημερινά, σύμφωνα με το CDC . Οποιαδήποτε πλάκα μείνει πίσω μετά το βούρτσισμα και το νήμα θέτει το στόμα σας σε κίνδυνο.

«Η οδοντική πλάκα είναι η πηγή μιας σειράς στοματικών ασθενειών, από τη φθορά των δοντιών έως τις ασθένειες των ούλων», λέει ο Koo.

Με έναν ακριβή, αποτελεσματικό τρόπο ελέγχου της στοματικής νόσου, μπορούμε να προστατεύσουμε τη γενική μας υγεία, λέει. Πράγματι: Η ασθένεια των ούλων συνδέεται με καρδιακές παθήσεις και διαβήτη.

«Τα βακτήρια που βρίσκονται στη στοματική κοιλότητα σχετίζονται με τη νόσο Αλτσχάιμερ», λέει ο Koo. «Έτσι, υπάρχει μεγάλη σχέση μεταξύ της στοματικής και της γενικής υγείας».

front-storiesπλύσιμο δοντιώνδόντια