Έτοιμο πριν από το φθινόπωρο προβλεπται να είναι το επικαιροποιημένο εμβόλιο της Moderna για το στέλεχος XBB.1.5 του Covid-19

Η Moderna ολοκλήρωσε την υποβολή της στον Οργανισμό Τροφίμων και Φαρμάκων των ΗΠΑ (FDA), ζητώντας έγκριση για το ενημερωμένο εμβόλιο της για τον COVID-19, ειδικά σχεδιασμένο για να στοχεύει το τρέχον κυρίαρχο στέλεχος, το XBB.1.5.

Η εταιρεία ανακοίνωσε  ότι υπέβαλε επίσημα αίτηση για έγκριση από τον FDA, τονίζοντας τη σημασία του ενημερωμένου εμβολίου της για τη φετινή εκστρατεία εμβολιασμού, σύμφωνα με το Reuters .

Η απόφαση να επιδιωχθεί ένα μονοδύναμο εμβόλιο, το οποίο στοχεύει συγκεκριμένα την παραλλαγή XBB.1.5, ευθυγραμμίζεται με την πρόσφατη σύσταση του FDA προς τους κατασκευαστές σχετικά με την ενημέρωση των εμβολίων COVID-19. Αυτή η προσέγγιση αντιπροσωπεύει μια απόκλιση από τους δισθενείς ενισχυτές που χρησιμοποιήθηκαν προηγουμένως, οι οποίοι στόχευαν τόσο το αρχικό στέλεχος όσο και την παραλλαγή Omicron.

Τα προκαταρκτικά κλινικά δεδομένα που παρουσιάστηκαν από τη Moderna υποδηλώνουν ότι το μονοσθενές εμβόλιο XBB.1.5 δημιουργεί μια ισχυρή ανοσολογική απόκριση έναντι των ιών της γενεαλογίας XBB. Εν αναμονή της έγκρισης από τον FDA, η Moderna στοχεύει να καταστήσει το ενημερωμένο εμβόλιο διαθέσιμο εγκαίρως για την φθινοπωρινή εκστρατεία εμβολιασμού.

 

Εκτός από τη Moderna, άλλοι κατασκευαστές εμβολίων, όπως η Pfizer/BioNTech και η Novavax, αναπτύσσουν επίσης εκδόσεις των εμβολίων τους για να στοχεύσουν το XBB.1.5 και άλλες υποπαραλλαγές που κυκλοφορούν.

Modernaεμβόλιο moderna