Εύρημα – έκπληξη. Φάρμακο για τον προστάτη επιβραδύνει το Πάρκινσον

Διεθνής μελέτη από την Κίνα και την Αϊόβα έδειξε κάτι, που εκπλήσσει. Φάρμακο για την καλοήθη υπερπλασία του προστάτη επιβραδύνει τα συμπτώματα του Πάρκινσον.

Η δημοσίευση έγινε στο Journal of Clinical Investigation και αφορά στην τεραζοσίνη, που χαλαρώνει τους μυς της ουροδόχου κύστης και του προστάτη, διευκολύνοντας την ούρηση.

Οι θεραπείες, που υπάρχουν σήμερα για το Πάρκινσον, κατευνάζουν κάποια από τα συμπτώματα της νόσου, αλλά δεν επιβραδύνουν, ούτε αναστρέφουν την απώλεια νευρώνων. Η τεραζοσίνη ενεργοποιεί ένα ένζυμο (PGK1), που ενισχύει την παραγωγή κυτταρικής ενέργειας κι έτσι βοηθά να αποτραπεί ο θάνατος των εγκεφαλικών κυττάρων, «φρενάροντας» τη νευροεκφύλιση. Η μείωση της παραγωγής ενέργειας στα κύτταρα, λόγω της γήρανσης του ανθρώπου, συνιστά βασικό παράγοντα κινδύνου για την εμφάνιση Πάρκινσον.

Ο επικεφαλής συγγραφέας της μελέτης, καθηγητής ιατρικής, Michael Welsh, μαζί με τους συνεργάτες του, μελέτησαν 2.800 ασθενείς με Πάρκινσον, που έπαιρναν τεραζοσίνη για τον προστάτη τους, καθώς και άλλους 15.400 με Πάρκινσον, που έπαιρναν άλλο φάρμακο, που δεν επιδρούσε στο ένζυμο PGK1.

Από τη συγκριτική μελέτη διαπιστώθηκε ότι οι ασθενείς της πρώτης ομάδας εμφάνισαν καλύτερη διαχρονική εξέλιξη, όσον αφορά στα συμπτώματα και στις επιπλοκές της σοβαρής ασθένειας. Μετά από αυτό, οι ερευνητές ανακοίνωσαν ότι το εν λόγω φάρμακο αξίζει να δοκιμασθεί σε μια μεγαλύτερη κλινική μελέτη, την οποία σκοπεύουν να αρχίσουν φέτος.

«Σήμερα δεν έχουμε καθόλου θεραπείες, που να αλλάζουν την προοδευτική επιδείνωση αυτής της νευροεκφυλιστικής νόσου. Είναι μια τρομερή κατάσταση, επειδή, καθώς ο πληθυσμός μας γερνάει, πρόκειται να βλέπουμε ασθενείς με Πάρκινσον όλο και συχνότερα. Είμαι ενθουσιασμένος για αυτό το εύρημα, γιατί  πιστεύω ότι έχει την ευκαιρία να αλλάξει τις ζωές των ασθενών, που έχουν Πάρκινσον ή άλλες νευροεκφυλιστικές νόσους», δήλωσε ο επικεφαλής ερευνητής.

 

Πάρκινσονυπερπλασία του προστάτη