Eυλογιά των πιθήκων: Πώς να προστατεύσετε τον εαυτό σας

Από τότε που οι ειδικοί της ιατρικής σήμαναν συναγερμό σχετικά με το ξέσπασμα της ευλογιάς των πιθήκων, πολλοί φοβούνται για μια άλλη πιθανή πανδημία, παρά την παγκόσμια κρίση υγείας του COVID-19 που συνεχίζεται ακόμη. Για να βοηθήσουν στην αντιμετώπιση του τρόμου, οι υπηρεσίες δημόσιας υγείας αποφάσισαν να εκδώσουν ορισμένες οδηγίες για το πώς να παραμείνετε ασφαλείς και προστατευμένοι από τον ιό της ευλογιάς των πιθήκων. 

Τα Κέντρα Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων των ΗΠΑ (CDC), ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας (ΠΟΥ) και η Εθνική Υπηρεσία Υγείας του Ηνωμένου Βασιλείου (NHS) εξέδωσαν τις συστάσεις τους προς το κοινό αυτή την εβδομάδα για να ρίξουν φως στο τι μπορεί να κάνει ο καθένας για να μειώσει τις πιθανότητες σύλληψης τον εξαπλούμενο ιό, σύμφωνα με το CNBC .  

Η πρώτη σύσταση είναι να αποφύγετε την επαφή με άτομα που έχουν πρόσφατα διαγνωστεί με ευλογιά των πιθήκων και με άτομα που μπορεί να έχουν μολυνθεί ή εκτεθεί στον ιό.   Εάν είναι αναπόφευκτο να έρθει κάποιος σε στενή επαφή με κάποιον που έχει συμπτώματα ευλογιάς των πιθήκων, είναι σημαντικό να προστατευτεί φορώντας μάσκα προσώπου. 

Υπό το πρίσμα της πρόσφατης προειδοποίησης του CDC σχετικά με τα μέλη της LGBTQ κοινότητας που διατρέχουν υψηλότερο κίνδυνο για την ευλογιά των πιθήκων, οι τρεις υπηρεσίες συνέστησαν τη χρήση προφυλακτικών και την παρακολούθηση των συμπτωμάτων στους σεξουαλικούς συντρόφους. 

Από τεχνική άποψη, η ευλογιά των πιθήκων δεν είναι σεξουαλικά μεταδιδόμενη ασθένεια. Αλλά δεδομένου ότι ο ιός μπορεί να μεταδοθεί μέσω σωματικών υγρών και πληγών, η σεξουαλική επαφή, η στενή επαφή και τα κοινά κλινοσκεπάσματα μπορούν να βοηθήσουν στη μετάδοση της νόσου από το ένα άτομο στο άλλο. 

Μια άλλη σύσταση από τους φορείς είναι να εφαρμόζετε καλή υγιεινή των χεριών αφού έρθετε σε επαφή με πιθανώς μολυσμένους ανθρώπους και ζώα, όπως μαϊμούδες, τρωκτικά και σκυλιά λιβάδι. Το πλύσιμο των χεριών με σαπούνι και νερό ή η χρήση απολυμαντικών χεριών με βάση το αλκοόλ μπορεί να βοηθήσει στην πρόληψη της μόλυνσης. 

Η χρήση ατομικού προστατευτικού εξοπλισμού είναι απαραίτητη όταν φροντίζετε άτομα που έχουν διαγνωστεί με τη νόσο ή υπάρχουν υποψίες ότι έχουν ευλογιά των πιθήκων. Το NHS ανέφερε να υπάρχει προσοχή στην κατανάλωση κρέατος, να έχει μαγειρευτεί καλά σύμφωνα με τις οδηγίες του. 

Μέχρι πρόσφατα, ο ΠΟΥ παρακολουθεί εκατοντάδες επιβεβαιωμένα και ύποπτα κρούσματα ευλογιάς των πιθήκων σε περισσότερες από 12 χώρες στην Ευρώπη και τη Βόρεια Αμερική. Οι ΗΠΑ έχουν ένα επιβεβαιωμένο κρούσμα στη Μασαχουσέτη και άλλα τέσσερα ύποπτα κρούσματα στη Νέα Υόρκη, τη Φλόριντα και τη Γιούτα. 

Ο οργανισμός δήλωσε ότι παρά το ξέσπασμα, δεν φαίνεται να υπάρχει ανάγκη για μαζικούς εμβολιασμούς κατά της ευλογιάς των πιθήκων , επειδή η εξάπλωση της νόσου είναι εύκολο να περιοριστεί με καλή υγιεινή, ασφαλείς σεξουαλικές πρακτικές και άλλα προληπτικά μέτρα. 

Από τον Μάιο που εντοπίστηκε εκτός Αφρικής, ο ιός έχει εξαπλωθεί σε 48 χώρες και έχει μολύνει περισσότερους από 3.500 ανθρώπους. Η ταχεία μετάδοση πιστεύεται ότι είναι προϊόν της «επιταχυνόμενης εξέλιξης» του ιού. 

Μια νέα μελέτη που δημοσιεύτηκε στο περιοδικό Nature Medicine εξέτασε τις μεταλλάξεις του ιού. Η ερευνητική ομάδα είπε ότι ήταν απίθανο για ιούς όπως η ευλογιά των πιθήκων να αποκτήσουν περισσότερες από μία ή δύο μεταλλάξεις κάθε χρόνο, αλλά το στέλεχος που ευθύνεται για την επιδημία κάνει περισσότερα από αυτό. 

Τα στελέχη του ιού της ευλογιάς των πιθήκων προέρχονται από δύο γενεαλογίες, τις κλαδικές λεκάνες της Δυτικής Αφρικής και του Κονγκό, σύμφωνα με το STAT . Οι δύο διαφέρουν ως προς τα ποσοστά θνησιμότητας. Η πρώτη έχει ποσοστό θνησιμότητας 1%, ενώ η δεύτερη έχει εκτιμώμενο 10%. Το σημερινό ξέσπασμα φαίνεται να οδηγείται από τη Δυτική Αφρική. 

Η τελευταία φορά που η ευλογιά των πιθήκων προκάλεσε ξέσπασμα στις ΗΠΑ ήταν πολύ πίσω το 2003, όταν 71 άτομα κόλλησαν τον ιό αφού ένα φορτίο αρουραίων από την Γκάνα έφτασε στο Τέξας. Ο ιός μεταδόθηκε σε τοπικούς σκύλους λιβαδιών προτού εντοπιστεί σε ανθρώπους, σύμφωνα με το Live Science . 

Eυλογιά των πιθήκων