Φαγητά που καταπολεμούν την καούρα

Έχετε ακούσει για τα φαγητά  που μπορούν να επιδεινώσουν την καούρα σας, από τον καφέ μέχρι τη σοκολάτα και τις ντομάτες. Τι γίνεται όμως με εκείνα τα φαγητά που θα μπορούσαν να βελτιώσουν τις καούρες σας; Δείτε μερικές βασικές τροφές που πρέπει να προσθέσετε στη διατροφή σας.

Τρώτε περισσότερα τρόφιμα με χαμηλή περιεκτικότητα σε οξύ

Όταν το οξύ και άλλα υγρά στο στομάχι σας επανέρχονται στον οισοφάγο σας, έχετε καούρα. Ωστόσο, το οξύ που βρίσκεται ήδη στο στομάχι σας δεν είναι το μόνο πρόβλημα.

Τα φυσικά οξέα στα τρόφιμα που τρώτε –όπως πολλά φρούτα, λαχανικά και ποτά– παίζουν επίσης ρόλο, λέει ο Bani Roland, MD. Είναι γαστρεντερολόγος και επίκουρη καθηγήτρια στο Πανεπιστήμιο Johns Hopkins. Για να περιορίσετε την καούρα, οικοδομήστε τα γεύματά σας με φυσικά τρόφιμα χαμηλής οξύτητας όπως:

  • Πεπόνια και μπανάνες: Ενώ τα περισσότερα φρούτα έχουν υψηλή περιεκτικότητα σε οξύ, αυτά δεν έχουν. Οι μπανάνες είναι πάντα χρήσιμες ως σνακ. Όλα τα είδη πεπονιών είναι καλά, όπως το καρπούζι, το πεπόνι και το μελίτωμα.
  • Πλιγούρι βρώμης: Είναι ένας πολύ καλός τρόπος για να ξεκινήσετε τη μέρα σας. Το πλιγούρι βρώμης δεν προκαλεί παλινδρόμηση, είναι χορταστικό και έχει πολλές υγιεινές φυτικές ίνες.
  • Ψωμί: Επιλέξτε ψωμί ολικής αλέσεως – θα είναι το πρώτο συστατικό στην ετικέτα – που παρασκευάζεται με μη επεξεργασμένους κόκκους. Άλλα ψωμιά που ακούγονται αλλά δεν είναι υγιείνα – όπως το σιτάρι ή τα 7-σιτηρά – μπορούν να παρασκευαστούν με επεξεργασμένους κόκκους, οι οποίοι είναι απαλλαγμένοι από φυσικές ίνες, βιταμίνες και άλλα θρεπτικά συστατικά.
  • Ρύζι και κουσκούς:  Αυτοί οι υγιείς σύνθετοι υδατάνθρακες είναι υπέροχοι εάν έχετε παλινδρόμηση. Όταν επιλέγετε ρύζι, προτιμήστε το καστανό ρύζι, το οποίο έχει περισσότερες φυτικές ίνες.
  • Πράσινα λαχανικά: Το μπρόκολο, τα σπαράγγια, τα πράσινα φασόλια, το σέλινο και το κουνουπίδι είναι όλα χαμηλά σε οξύ.
  • Άπαχα πουλερικά και κρέατα: Ετοιμάστε το κοτόπουλο και τη γαλοπούλα ψητά, ψητά, ψημένα ή στον ατμό. Απλώς αφαιρέστε το δέρμα – και μην το τηγανίζετε, λέει ο Roland. Ακόμη και ο κιμάς και η μπριζόλα μπορεί να είναι ωραία, αρκεί να είναι άπαχα.
  • Πατάτες:  Άλλα λαχανικά ρίζας είναι επίσης καλά – όχι μόνο τα κρεμμύδια.
  • Ψάρι: Ψάρια στη σχάρα, ποσέ και ψητά είναι όλα καλές επιλογές. Απλώς μην το τηγανίζετε και μην χρησιμοποιείτε λιπαρές σάλτσες.
  • Ασπράδια: Είναι καλή πηγή πρωτεΐνης και έχουν χαμηλή περιεκτικότητα σε οξύ. Απλώς παραλείψτε τον κρόκο, ο οποίος είναι πιο πιθανό να προκαλέσει συμπτώματα.

Δεν μπορείς να καταλάβεις πόσο όξινο είναι ένα φαγητό κοιτάζοντάς το. Δεν υπάρχει ούτε στη διατροφική ετικέτα. Αλλά μπορείτε να ερευνήσετε το pH ενός τροφίμου, το οποίο είναι μια βαθμολογία της περιεκτικότητάς του σε οξύ. Όσο χαμηλότερο είναι το pH, τόσο υψηλότερο είναι το οξύ – ο χυμός λεμονιού έχει pH 2,0. Εάν στοχεύετε σε τροφές με pH 5 ή μεγαλύτερο, μπορεί να έχετε λιγότερα συμπτώματα. Μπορείτε να βρείτε το επίπεδο pH των τροφίμων σε ορισμένους κυβερνητικούς ιστότοπους και σε βιβλία μαγειρικής με δίαιτα με χαμηλή περιεκτικότητα σε οξύ.

Περισσότερες τροφές για να καταπραΰνουν την καούρα

Άλλα τρόφιμα και βότανα είναι από καιρό θεραπείες για την παλινδρόμηση και τις στομαχικές διαταραχές. Αλλά να έχετε κατά νου ότι ενώ μπορεί να προσφέρουν ανακούφιση σε μερικούς, “δεν θα λειτουργήσουν για όλους”, λέει ο γαστρεντερολόγος Jay Kuemmerle, MD, του Πανεπιστημίου της Βιρτζίνια Commonwealth. Ίσως θέλετε να δοκιμάσετε:

Μάραθο: Αυτό το τραγανό λαχανικό με γεύση γλυκόριζας αποτελεί εξαιρετική προσθήκη στις σαλάτες. Υπάρχουν κάποιες ενδείξεις ότι ο μάραθος μπορεί να βελτιώσει την πέψη σας. Έχει pH 6,9, επομένως είναι επίσης χαμηλό σε οξύ.

Τζίντζερ: Μια μακροχρόνια φυσική θεραπεία για στομαχικές διαταραχές, το τζίντζερ φαίνεται να έχει οφέλη για την παλινδρόμηση.

Μαϊντανός: Αυτό το κλωνάρι μαϊντανού στο πιάτο σας δεν είναι μόνο για διακόσμηση. Ο μαϊντανός είναι μια παραδοσιακή θεραπεία για στομαχικές διαταραχές εδώ και εκατοντάδες χρόνια.

Αλόη: Αυτή είναι μια άλλη παλιά θεραπεία για προβλήματα γαστρεντερικού σωλήνα που φαίνεται να βοηθά με την παλινδρόμηση. Μπορείτε να αγοράσετε την αλόη βέρα ως φυτό ή ως συμπλήρωμα – σε κάψουλες, χυμούς και άλλες μορφές. Λειτουργεί ως πυκνωτικό σε συνταγές. Απλώς βεβαιωθείτε ότι δεν είναι η μορφή λατέξ και ότι δεν περιέχει ανθρακινόνες (κυρίως την ένωση αλοΐνη), η οποία μπορεί να ερεθίσει το πεπτικό σύστημα.

Καταπολεμήστε την καούρα με υγιεινές τροφές

Προσθέστε τα σωστά τρόφιμα στη διατροφή σας. Θα μπορούσαν πραγματικά να σας βοηθήσουν με την καούρα σας. Υπάρχουν όμως όρια στο τι μπορούν να κάνουν.

Να θυμάστε ότι οι καλές τροφές δεν μπορούν να εξουδετερώσουν τις επιπτώσεις των τροφών ενεργοποίησης. «Το να φας λίγο τζίντζερ δεν θα σε εμποδίσει να πάθεις καούρες μετά από ένα μεγάλο δείπνο με μια λιπαρή μπριζόλα, μια σαλάτα με ντομάτες, μερικά ποτήρια κρασί και έναν καφέ», λέει ο Kuemmerle.

Και ενώ η κατανάλωση μιας δίαιτας χαμηλής οξύτητας είναι μια καλή στρατηγική, μπορεί να μην είναι αρκετή από μόνη της. Για μερικούς ανθρώπους δεν είναι τόσο τα οξέα στο στομάχι, αλλά η παλινδρόμηση άλλων ουσιών στους γαστρικούς υγρούς – όπως η χολή – που πυροδοτούν την καούρα, λέει.

«Οι συγκεκριμένες αιτίες της καούρας διαφέρουν πολύ από άτομο σε άτομο», λέει ο Kuemmerle. «Γι’ αυτό η θεραπεία χρειάζεται πάντα μια εξατομικευμένη προσέγγιση».

 

Πηγή

Υγείακαούρα