Φαγούρα και κόκκινα μάτια; Μπορεί να οφείλεται στην τελευταία παραλλαγή COVID-19

Ο William Schaffner, MD, καθηγητής προληπτικής ιατρικής και μολυσματικών ασθενειών στο Πανεπιστήμιο Vanderbilt στο Νάσβιλ του Τενεσί, ανέφερε  ότι το XBB.1.16 έχει μία επιπλέον μετάλλαξη στην πρωτεΐνη ακίδας σε σύγκριση με το XBB.1.5.  Η μετάλλαξη φέρεται να κάνει τη νέα παραλλαγή πολύ πιο μεταδοτική από τα άλλα στελέχη. Επιπλέον, έχει επίσης μια κάπως νέα κλινική εκδήλωση με τη μορφή επιπεφυκίτιδας.

Είναι πιο πιθανό από τις άλλες παραλλαγές του omicron να προκαλέσει πυρετό και προκαλεί επιπεφυκίτιδα (κόκκινο μάτι), ειδικά στα παιδιά. Μέχρι στιγμής, ο ερεθισμός αυτός στο μάτι φαίνεται να διαρκεί αρκετές ημέρες έως μία εβδομάδα.

Η επιπεφυκίτιδα είναι μια κατάσταση που χαρακτηρίζεται από οίδημα ή φλεγμονή του επιπεφυκότα – το λεπτό, διαφανές στρώμα του ιστού που καλύπτει το λευκό μέρος του ματιού, σύμφωνα με την Αμερικανική Οπτομετρική Ένωση.  Υπάρχουν τρεις κοινές αιτίες που προκαλούν ερεθισμό στο μάτι: οι αλλεργίες, οι λοιμώξεις και οι χημικές ουσίες. Η ερυθρότητα συνοδεύεται συχνά από κνησμό και διαυγή, υδαρή έκκριση.

«Αν έχετε κόκκινα μάτια, φαγούρα και νομίζετε ότι είναι αλλεργία ή απλώς κρυολόγημα, απλώς κάντε ένα τεστ COVID για να είστε σίγουροι», δήλωσε στο NBC5 η Δρ Άλισον Αρουάντι, επίτροπος του Τμήματος Δημόσιας Υγείας του Σικάγο .  “Συνολικά, αυτό εξακολουθεί να είναι όλο το omicron, κάτι που είναι καλά νέα εάν είστε ενημερωμένοι με τα εμβόλια σας για τον COVID. Έχετε την καλύτερη προστασία”, πρόσθεσε.

front-stories