Ποια φάρμακα μπορούν να επηρεάσουν τη σεξουαλική λειτουργία;

Τόσο για τους άνδρες όσο και για τις γυναίκες, χρειάζεται μια πολύπλοκη αλυσίδα γεγονότων για να περάσουν από τη διέγερση σε έναν ικανοποιητικό οργασμό. Το μυαλό πρέπει να παραμένει συγκεντρωμένο, τα νεύρα πρέπει να παραμένουν σε ηρεμία και το αίμα πρέπει να ρέει σε όλα τα σωστά μέρη. Δυστυχώς, πολλά πράγματα μπορούν να σπάσουν την αλυσίδα — συμπεριλαμβανομένων, ίσως, των χαπιών στο ντουλάπι φαρμάκων σας.

Τα φάρμακα συχνά λειτουργούν αλλάζοντας τη ροή του αίματος και τη χημεία του εγκεφάλου, επομένως δεν αποτελεί έκπληξη το γεγονός ότι μπορούν να επηρεάσουν τη σεξουαλική λειτουργία και όχι πάντα προς το καλύτερο. Τα φάρμακα μπορούν να σταματήσουν τη σεξουαλική ορμή ενός ατόμου, να καθυστερήσουν τους οργασμούς ή να αποτρέψουν εντελώς τον οργασμό. Τα φάρμακα είναι επίσης η κύρια αιτία της στυτικής δυσλειτουργίας στους άνδρες.

Εάν έχετε παρατηρήσει πτώση στην ικανότητά σας να κάνετε ή να απολαμβάνετε το σεξ, μιλήστε με το γιατρό σας για πιθανές αιτίες. Φροντίστε να έχετε μαζί σας μια λίστα με κάθε φάρμακο που παίρνετε. Μια απλή αλλαγή φαρμάκων ή δόσεων μπορεί να είναι το μόνο που χρειάζεται. Αλλά ποτέ μην σταματήσετε να παίρνετε ένα συνταγογραφούμενο φάρμακο ή αλλάξτε τις δοσολογίες μόνοι σας. Ο γιατρός σας μπορεί να σας βοηθήσει να προσδιορίσετε εάν ένα φάρμακο που παίρνετε είναι το πρόβλημα — και να σας βοηθήσει να μεταβείτε σε άλλο φάρμακο με ασφάλεια.

Ποια φάρμακα μπορούν να επηρεάσουν τη σεξουαλική λειτουργία;

Αντικαταθλιπτικά. Για μερικούς ανθρώπους, τα αντικαταθλιπτικά  μπορούν να θέσουν σε αναμονή την επιθυμία και να δυσκολέψουν την επίτευξη οργασμού.  Όπως αναφέρεται στο The American Family Physician, άλλες μελέτες έχουν βρει ότι έως και οι μισοί ασθενείς που λαμβάνουν αντικαταθλιπτικά SSRI (Selective serotonin reuptake inhibitors) έχουν αναφέρει σεξουαλικά προβλήματα. Τα αποτελέσματα της μελέτης ποικίλλουν ανάλογα με τους ασθενείς που μελετήθηκαν και τις ερωτήσεις που τέθηκαν, αλλά το τελικό μήνυμα είναι το ίδιο: Οι σεξουαλικές παρενέργειες που προκαλούνται από τους SSRI είναι συχνές. Εάν τα SSRI επηρεάζουν τη σεξουαλική σας ζωή, μιλήστε με το γιατρό σας.

Φάρμακα για την αρτηριακή πίεση. Πολλά φάρμακα που ελέγχουν την υψηλή αρτηριακή πίεση — συμπεριλαμβανομένων των συνήθως συνταγογραφούμενων διουρητικών και β-αναστολέων — μπορούν επίσης να βάλουν φρένο στη σεξουαλική ζωή ενός ατόμου. Τα φάρμακα μπορούν να προκαλέσουν στυτική δυσλειτουργία στους άνδρες και, όταν λαμβάνονται από γυναίκες, μπορούν να μειώσουν τη σεξουαλική επιθυμία.

Σε πολλές περιπτώσεις, ο καλύτερος τρόπος για να ξεπεραστούν τα σεξουαλικά προβλήματα που προκαλούνται από φάρμακα για την αρτηριακή πίεση είναι απλώς να αλλάξετε συνταγές. Οι αναστολείς ΜΕΑ και οι ανταγωνιστές ασβεστίου φαίνονται λιγότερο πιθανό από τα διουρητικά ή τους β-αναστολείς να προκαλέσουν σεξουαλικές παρενέργειες.

Λάβετε υπόψη ότι δεν είναι κάθε φάρμακο για την αρτηριακή πίεση κατάλληλο για κάθε άτομο. Ο γιατρός σας θα σας βοηθήσει να προσδιορίσετε εάν μια διαφορετική συνταγή θα ήταν η καλύτερη επιλογή για εσάς και μπορεί να σας συστήσει τη σωστή για τις ιδιαίτερες περιστάσεις σας.

Οπιοειδή (ναρκωτικά) παυσίπονα.  Τα οπιοειδή όπως η μορφίνη ή η οξυκωδόνη κάνουν περισσότερα από το να ανακουφίζουν απλώς τον πόνο. Ως ατυχής παρενέργεια, τα φάρμακα μπορούν επίσης να μειώσουν την παραγωγή τεστοστερόνης και άλλων ορμονών που βοηθούν στην αύξηση της σεξουαλικής επιθυμίας τόσο στους άνδρες όσο και στις γυναίκες.

Οι σεξουαλικές παρενέργειες των οπιοειδών δεν έχουν διερευνηθεί διεξοδικά, αλλά οι προκαταρκτικές μελέτες παρουσιάζουν μια απογοητευτική εικόνα. Όπως αναφέρεται στο Journal of Clinical Endocrinology and Metabolism, μια μελέτη 73 ανδρών και γυναικών που έλαβαν νωτιαία έγχυση οπιοειδών αποκάλυψε εκτεταμένα σεξουαλικά προβλήματα. Το ενενήντα πέντε τοις εκατό των ανδρών και το 68 τοις εκατό των γυναικών ανέφεραν πτώση της σεξουαλικής ορμής και όλες οι προεμμηνοπαυσιακές γυναίκες είτε εμφάνισαν ακανόνιστες περιόδους είτε διέκοψαν εντελώς την έμμηνο ρύση.

Αντιισταμινικά. Ακόμη και ορισμένα φάρμακα χωρίς ιατρική συνταγή μπορούν να επηρεάσουν τη σεξουαλική σας ζωή. Τα αντιισταμινικά είναι ένα χαρακτηριστικό παράδειγμα. Όπως αναφέρθηκε από την κλινική του Κλίβελαντ, αυτά τα φάρμακα μπορεί να προκαλέσουν στυτική δυσλειτουργία ή προβλήματα εκσπερμάτωσης στους άνδρες. Για τις γυναίκες, τα αντιισταμινικά μπορεί να προκαλέσουν κολπική ξηρότητα.

Υπάρχουν προφανώς και άλλα φάρμακα που μπορούν να επηρεάσουν τη σεξουαλική ζωή ενός ατόμου, που μπορεί να περιλαμβάνουν από του στόματος αντισυλληπτικά, τρικυκλικά αντικαταθλιπτικά, αντιψυχωσικά και φάρμακα για τη χοληστερίνη. Εσείς και ο γιατρός σας θα πρέπει να λάβετε σοβαρά υπόψη τις σεξουαλικές παρενέργειες, αλλά θα πρέπει να είστε σε θέση να βρείτε έναν τρόπο να αποκαταστήσετε τις σεξουαλικές ικανότητες και επιθυμίες χωρίς να διακυβεύσετε τη θεραπεία σας.