Φάρμακα που χρησιμοποιούμε και μπορούν να προκαλέσουν κατάθλιψη

Τα φάρμακα υποτίθεται ότι σας κάνουν να αισθάνεστε καλύτερα, αλλά μπορεί επίσης να συνοδεύονται από παρενέργειες ή ανεπιθύμητες αντιδράσεις. Μερικές συχνές ανεπιθύμητες ενέργειες περιλαμβάνουν υπνηλία, ξηροστομία ή στομαχικές διαταραχές. Οι ανεπιθύμητες ενέργειες μπορεί επίσης να θεωρηθούν μικρές (π.χ. καταρροή) ή μείζονες (π.χ. ηπατική βλάβη).   Ωστόσο, μια σοβαρή, απροσδόκητη παρενέργεια ορισμένων φαρμάκων μπορεί να είναι η κατάθλιψη .

Είναι σημαντικό να σημειωθεί ότι η κατάθλιψη μπορεί να επηρεάσει οποιονδήποτε με ή χωρίς οικογενειακό ιστορικό προβλημάτων ψυχικής υγείας.   Με άλλα λόγια, η κατάθλιψη δεν χρειάζεται να εμφανίζεται στην οικογένειά σας για να αντιμετωπίσετε την πάθηση ανά πάσα στιγμή—ακόμη και μετά τη λήψη φαρμάκων.

Δείτε τι πρέπει να γνωρίζετε για τα φάρμακα που χρησιμοποιούνται συνήθως για την κατάθλιψη ως πιθανή παρενέργεια—και τι πρέπει να κάνετε εάν αρχίσετε να αντιμετωπίζετε κατάθλιψη.

Η συσχέτιση μεταξύ φαρμακευτικής αγωγής και κατάθλιψης

Μια μελέτη JAMA διαπίστωσε ότι περισσότεροι από το ένα τρίτο των ενηλίκων μπορεί να χρησιμοποιούν συνταγογραφούμενα φάρμακα που έχουν τη δυνατότητα να προκαλέσουν κατάθλιψη ή να αυξήσουν τον κίνδυνο αυτοκτονίας.   Οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι περισσότερα από 200 συχνά χρησιμοποιούμενα φάρμακα έχουν κατάθλιψη ή αυτοκτονία που αναφέρονται ως πιθανές παρενέργειες. Αλλά επειδή πολλά από αυτά τα φάρμακα – συμπεριλαμβανομένων των ορμονικών αντισυλληπτικών, των φαρμάκων για την αρτηριακή πίεση και την καρδιά, τα αντιόξινα και τα παυσίπονα – συνταγογραφούνται για σκοπούς που δεν σχετίζονται με την ψυχική υγεία, ανησυχούν ότι οι ασθενείς μπορεί να μην προειδοποιηθούν ποτέ για τον αυξημένο κίνδυνο.

Κανείς δεν ξέρει ακριβώς γιατί ορισμένα φάρμακα έχουν αυτό το αποτέλεσμα. «Τα φάρμακα μπορεί να παρεμβαίνουν στους νευροδιαβιβαστές στον εγκέφαλό σας, όπως η ντοπαμίνη και η σεροτονίνη, [και αυτό] μπορεί να επηρεάσει τις αλλαγές της διάθεσης», δήλωσε ο Edmi Cortes Torres, MD, επίκουρος καθηγητής κλινικής ψυχιατρικής στο Πανεπιστήμιο του Μαϊάμι Miller School of Medicine, ο οποίος δεν ήταν συμμετέχων στη μελέτη JAMA .Αυτό μπορεί να ισχύει ιδιαίτερα όταν στους ασθενείς συνταγογραφούνται περισσότερα από ένα φάρμακα — κάτι που συμβαίνει πιο συχνά από ό,τι στο παρελθόν.

Οι ερευνητές εξέτασαν τα ιατρικά αρχεία περισσότερων από 26.000 ασθενών για 10 χρόνια, μελετώντας τη χρήση αυτών των 200+ φαρμάκων με πιθανές παρενέργειες που αλλάζουν τη διάθεση. Περίπου το 15% των ενηλίκων που χρησιμοποίησαν τρία ή περισσότερα φάρμακα ταυτόχρονα παρουσίασαν κατάθλιψη, σε σύγκριση με το 9% αυτών που έλαβαν δύο, το 7% που έλαβαν ένα και το 5% που δεν πήραν κανένα. Με άλλα λόγια, όσο περισσότερα φάρμακα παίρνετε με την κατάθλιψη ως πιθανή παρενέργεια, τόσο μεγαλύτερος είναι ο κίνδυνος να εμφανίσετε κατάθλιψη ενώ παίρνετε αυτά τα φάρμακα.

Οι ερευνητές είδαν ένα παρόμοιο μοτίβο για φάρμακα που αναφέρουν την αυτοκτονία ως πιθανή παρενέργεια . Και αυτά τα μοτίβα παρέμειναν, ακόμη και αφού απέκλεισαν ασθενείς που έπαιρναν επίσης φάρμακα που είχαν συνταγογραφηθεί για προϋπάρχον άγχος ή κατάθλιψη.

Εάν υποψιάζεστε ότι έχετε αναπτύξει κατάθλιψη λόγω φαρμακευτικής αγωγής, επικοινωνήστε αμέσως με έναν πάροχο υγειονομικής περίθαλψης. «Το πιο σημαντικό πράγμα είναι να επικοινωνείτε με το γιατρό σας όταν αντιμετωπίζετε αλλαγές στη διάθεση», είπε ο Δρ Cortes Torres. «Μπορούμε να το διαχειριστούμε μειώνοντας τη δόση, αλλάζοντας το φάρμακο ή, όταν το φάρμακο είναι πραγματικά απαραίτητο για τη θεραπεία της ασθένειας, δίνοντας ένα αντικαταθλιπτικό για τη θεραπεία των συμπτωμάτων της κατάθλιψης».

Ποιοι τύποι φαρμάκων μπορεί να έχουν την κατάθλιψη ως παρενέργεια;

Εδώ είναι μερικά συχνά χρησιμοποιούμενα φάρμακα που μερικές φορές συνδέονται με την κατάθλιψη. Μιλήστε με έναν πάροχο υγειονομικής περίθαλψης εάν παίρνετε ένα από αυτά και παρατηρήσετε αλλαγές στη διάθεσή σας.

Βήτα-αναστολείς

Οι βήτα-αναστολείς όπως η μετοπρολόλη συνταγογραφούνται ευρέως για τη θεραπεία της υψηλής αρτηριακής πίεσης , αλλά χρησιμοποιούνται επίσης για πόνο στο στήθος, ακανόνιστο καρδιακό παλμό, ημικρανία, τρόμο, ακόμη και γλαύκωμα. Γενικά, οι β-αναστολείς χρησιμοποιούνται μακροπρόθεσμα. Ορισμένοι β-αναστολείς, ιδιαίτερα αυτοί όπως η προπρανολόλη, μπορεί να συνδέονται με την κατάθλιψη με τη συνεχή χρήση.   Αλλά η κριτική επιτροπή εξακολουθεί να μην εξετάζει εάν οι β-αναστολείς προκαλούν άμεσα κατάθλιψη. Οι ερευνητές εξέτασαν 258 μελέτες στις οποίες συμμετείχαν περισσότερα από 50.000 άτομα και διαπίστωσαν ότι οι β-αναστολείς δεν προέβλεπαν την κατάθλιψη.   Ωστόσο, οι ερευνητές βρήκαν βήτα-αναστολείς που σχετίζονται με άλλα προβλήματα υγείας. Αυτά τα ζητήματα που περιλαμβάνουν αϋπνία, όνειρα και διαταραχές ύπνου μπορεί να είναι πιο συχνά σε άτομα που λαμβάνουν β-αναστολείς. Και η αϋπνία έχει σημειωθεί ότι έχει «ισχυρή σχέση με την κατάθλιψη».  Έτσι, ενώ μπορεί να μην υπάρχει άμεση σχέση μεταξύ της χρήσης β-αναστολέων και της κατάθλιψης, μπορεί να υπάρχει έμμεση.  Τα καλά νέα είναι ότι υπάρχουν εναλλακτικές. “[Οι βήτα-αναστολείς] έχουν γίνει λίγο απαράδεκτοι ως τυπική θεραπεία επειδή υπάρχουν νεότερα πράγματα που μπορεί να λειτουργήσουν καλύτερα χωρίς [τον κίνδυνο της κατάθλιψης]”, δήλωσε ο Joshua Nathan, MD , πιστοποιημένος ψυχίατρος στο LifeStance Health στο Βέρνον. Χιλς, Ιλινόις.

Κορτικοστεροειδή

Στεροειδή όπως η πρεδνιζόνη χρησιμοποιούνται για τη θεραπεία ενός εκπληκτικού αριθμού καταστάσεων, συμπεριλαμβανομένων αυτοάνοσων ασθενειών όπως η ρευματοειδής αρθρίτιδα και ο λύκος, καθώς και το άσθμα, οι αλλεργίες, ακόμη και ο καρκίνος. Αλλά μπορεί να έρθουν με αρνητικό μειονέκτημα ψυχικής υγείας. «Η χρόνια χρήση συνδέεται με μια σειρά ψυχιατρικών προβλημάτων», είπε ο Δρ Νάθαν. «Μπορεί να προκαλέσει κατάθλιψη, άγχος, ψύχωση—και τα έχω δει όλα αυτά».   Η ευφορία και η μανία φαίνονται πιο συχνές με τη βραχυχρόνια χρήση, ενώ η κατάθλιψη γίνεται πιο εμφανής με μεγαλύτερη χρήση, ακόμα κι αν οι δόσεις δεν είναι μεγάλες.   Εάν έχετε ερωτήσεις ή ανησυχίες σχετικά με τη λήψη κορτικοστεροειδών, μιλήστε με έναν πάροχο υγειονομικής περίθαλψης σχετικά με τους παράγοντες κινδύνου και τις εναλλακτικές λύσεις φαρμάκων.

Αντιβιοτικά

Ορισμένα αντιβιοτικά έχουν συνδεθεί με την κατάθλιψη, ιδίως η λεβοφλοξασίνη και η σιπροφλοξασίνη. Και τα δύο ανήκουν στην οικογένεια των αντιβιοτικών που είναι γνωστά ως φθοριοκινολόνες και συνταγογραφούνται για βακτηριακές λοιμώξεις.    Η λήψη ενός κύκλου φαρμακευτικής αγωγής στην ομάδα των αντιβιοτικών με πενικιλίνη συσχετίστηκε με 23% υψηλότερο κίνδυνο κατάθλιψης. Δύο μαθήματα πενικιλίνης ανέλαβαν τον κίνδυνο έως και 40%, και πέντε ή περισσότερα μαθήματα εμπεριείχαν 56% υψηλότερο κίνδυνο.  Μια μελέτη του 2020 βοήθησε να εξηγηθεί γιατί τα αντιβιοτικά μπορεί να προκαλέσουν κατάθλιψη. Τα αντιβιοτικά σκοτώνουν τα βακτήρια, συμπεριλαμβανομένων των «καλών» βακτηρίων στο έντερο σας, και η σύγχυση με τα βακτήρια του εντέρου έχει αποδειχθεί ότι προκαλεί κατάθλιψη—εξ ου και η σύνδεση.   Ένας άλλος λόγος για να βεβαιωθείτε ότι παίρνετε αντιβιοτικά μόνο όταν τα χρειάζεστε: Η υπερβολική χρήση αντιβιοτικών έχει επίσης αποδειχθεί ότι συμβάλλει στην εξάπλωση βακτηρίων ανθεκτικών στα αντιβιοτικά.

Ιντερφερόνη

Η ιντερφερόνη σχετίζεται με σημαντικό κίνδυνο κατάθλιψης. Το φάρμακο χρησιμοποιείται στη θεραπεία ορισμένων καρκίνων και ιογενών λοιμώξεων, όπως η ηπατίτιδα C, καθώς και σε άλλες καταστάσεις. Ωστόσο, με την ανάπτυξη και την έγκριση πολλών νέων αντιικών άμεσης δράσης (DAA) κατά του ιού της ηπατίτιδας C (HCV), η ιντερφερόνη δεν είναι πλέον η τυπική θεραπεία για τον ιό της ηπατίτιδας C.  Εάν ένας πάροχος υγειονομικής περίθαλψης πιστεύει ότι η ιντερφερόνη είναι η καλύτερη πορεία θεραπείας για την ασθένειά σας, μερικές φορές χρησιμοποιούνται αντικαταθλιπτικά, ώστε να μπορείτε να συνεχίσετε τη θεραπεία. Η προκαταρκτική θεραπεία με εκλεκτικούς αναστολείς επαναπρόσληψης σεροτονίνης (SSRIs) μπορεί δυνητικά να μειώσει τον κίνδυνο και τη σοβαρότητα της κατάθλιψης που προκαλείται από την ιντερφερόνη.

Αντισπασμωδικά

Ορισμένες αναφορές έχουν δείξει ότι τα αντισπασμωδικά (ή κατά των σπασμών) φάρμακα όπως η τοπιραμάτη και η γκαμπαπεντίνη μπορεί να συμβάλλουν στην κατάθλιψη.  Μια εξήγηση είναι ότι αυτά τα φάρμακα καταστέλλουν το κεντρικό νευρικό σύστημα (ΚΝΣ). «Γνωρίζουμε ότι τα φάρμακα που είναι κατασταλτικά του κεντρικού νευρικού συστήματος μπορεί να σχετίζονται με την κατάθλιψη», δήλωσε ο Δρ Cortes Torres.  Τα αντισπασμωδικά χρησιμοποιούνται επίσης μερικές φορές για τη θεραπεία άλλων καταστάσεων, συμπεριλαμβανομένης της διπολικής διαταραχής, του πόνου από κατεστραμμένα νεύρα και της ινομυαλγίας. Και άλλα φάρμακα θεωρούνται επίσης κατασταλτικά του ΚΝΣ—όπως οι βενζοδιαζεπίνες, συμπεριλαμβανομένων των αντιαγχωδών φαρμάκων Xanax και Valium. Αυτά, επίσης, έχουν συσχετιστεί με την κατάθλιψη.  Ευτυχώς, «η κατάθλιψη που προκαλείται από φάρμακα υποχωρεί όταν σταματήσετε τη φαρμακευτική αγωγή και συνήθως υπάρχουν και άλλες επιλογές», είπε ο Δρ Nathan.

Οπιοειδή

Τα εθιστικά παυσίπονα –υπεύθυνα για μια από τις μεγαλύτερες κρίσεις δημόσιας υγείας στην αμερικανική ιστορία– φαίνεται επίσης να αυξάνουν τον κίνδυνο κατάθλιψης. Από τους ενήλικες των ΗΠΑ με διαταραχή χρήσης οπιοειδών (OUD), το 62% είχε συνυπάρχουσα ψυχική ασθένεια – και η κατάθλιψη σημειώθηκε ότι ήταν μια από τις πιθανές ασθένειες που μπορεί να συμπίπτουν με τη OUD.    Επιπλέον, μια μελέτη που δημοσιεύτηκε τον Νοέμβριο του 2020 σημείωσε ότι η παρατεταμένη χρήση οπιοειδών για 30 ημέρες ή περισσότερο «μπορεί να κορεστεί το σύστημα των υποδοχέων οπιοειδών» για να επηρεάσει τη διάθεση και να αυξήσει τον κίνδυνο ανάπτυξης ανθεκτικής στη θεραπεία κατάθλιψης κατά περισσότερο από 25%.

Ορμονικός έλεγχος των γεννήσεων

Ορισμένες έρευνες έχουν βρει μια πιθανή σχέση μεταξύ ορμονικού ελέγχου των γεννήσεων και κατάθλιψης ή χαμηλότερης ποιότητας ζωής.   Ορμονικές αλλαγές που προκαλούνται από τον έλεγχο των γεννήσεων, όπως η μείωση της τεστοστερόνης ή η αύξηση της προγεστερόνης, μπορεί να παίζουν κάποιο ρόλο.   Ωστόσο, είναι σημαντικό να έχουμε κατά νου ότι ο έλεγχος των γεννήσεων μπορεί να επηρεάσει διαφορετικά κάθε άτομο όταν πρόκειται για κατάθλιψη, όπως σημειώθηκε από τους συγγραφείς μιας μελέτης που δημοσιεύθηκε το 2021.  Επιπλέον, άλλες μελέτες δεν έχουν κάνει απαραίτητα τη σύνδεση με την ορμονική αντισύλληψη που προκαλεί κατάθλιψη. Για παράδειγμα, οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι ο ορμονικός έλεγχος των γεννήσεων δεν προκαλεί κατάθλιψη.  Και μια μελέτη που δημοσιεύθηκε τον Δεκέμβριο του 2017 διαπίστωσε ότι ο ορμονικός έλεγχος των γεννήσεων μπορεί πραγματικά να προστατεύσει τους ανθρώπους από την κατάθλιψη αργότερα στη ζωή τους.  Ο έλεγχος των γεννήσεων βοηθά επίσης στη ρύθμιση των επιπέδων των ορμονών. Για ορισμένα άτομα —ειδικά εκείνα με βαριές περιόδους ή καταστάσεις όπως η ενδομητρίωση— μπορεί να μειώσει τα σωματικά και συναισθηματικά συμπτώματα που σχετίζονται με την έμμηνο ρύση κάθε μήνα.

Φάρμακα για την καούρα

Μεταξύ των 200 και πλέον φαρμάκων που αναφέρονται στη μελέτη JAMA του 2019 είναι δύο φάρμακα που συνήθως συνταγογραφούνται για τη θεραπεία της καούρας: Τα αντιόξινα και οι αναστολείς της αντλίας πρωτονίων (PPIs). Αν και η κατάθλιψη δεν είναι συχνή συνέπεια αυτών των φαρμάκων, ορισμένοι σε αυτές τις κατηγορίες την αναφέρουν ως πιθανή παρενέργεια.  Η λήψη ενός PPI, όπως το Prilosec (ομεπραζόλη) ή το Nexium (εσομεπραζόλη), μπορεί να επηρεάσει την ικανότητα του σώματος να απορροφά τη βιταμίνη Β12, ένα βασικό θρεπτικό συστατικό που παράγει χημικές ουσίες που επηρεάζουν τη διάθεση και τη γνωστική λειτουργία. Οι PPIs έχουν συνδεθεί με την κατάθλιψη σε τουλάχιστον μία μελέτη.  Τα αντιόξινα, που διατίθενται με ιατρική συνταγή και χωρίς ιατρική συνταγή, θεωρούνται γενικά ασφαλή — αλλά οι ασθενείς θα πρέπει να γνωρίζουν τις πιθανές παρενέργειες , ειδικά όταν λαμβάνονται συχνά ή σε μεγάλες ποσότητες.

κατάθλιψηfront-storiesαίτια κατάθλιψηςπαράγοντες κατάθλιψης