Φλαβονοειδή: Πώς μπορούν να μειώσουν τον κίνδυνο εμφάνισης Alzheimer

  • Ερευνητές ανακάλυψαν πως τα φλαβονοειδή που βρίσκονται στα φρούτα, τα λαχανικά, τη σοκολάτα, το τ΄σαι και το κρασί μπορούν να συμβάλλουν στην μείωση του κινδύνου εμφάνισης Alzheimer
  • Στην μελέτη φάνηκε πως τα άτομα που κατανάλωναν μεγαλύτερες ποσότητες φλαβονοειδών είχαν 48% μικρότερο κίνδυνο για την εμφάνιση της νόσου
  • Οι ειδικοί επισημαίνουν πως μια ισορροπημένη διατροφή, που περιλαμβάνει τροφές πλούσιες σε φλαβονοειδή, αλλά και συνήθειες όπως η τακτική άσκηση και ο καλός ύπνος μπορούν να μειώσουν σημαντικά την πιθανότητα εμφάνισης άννοιας 

Τα φλαβονοειδή είναι ουσίες που υπάρχουν στα φυτά και αποτελούν τμήμα των αμυντικών μηχανισμών τους, καθώς προσφέρουν ανοσία απέναντι σε μύκητες, έντομα και άλλους επιβλαβείς οργανισμούς, ενώ έχουν σημαντικές αντιοξειδωτικές ιδιότητες.

Σε μελέτη που δημοσιεύθηκε πρόσφατα στο American Journal of Clinical Nutrition, οι ερευνητές ανέφεραν πως άτομα που καταναλώνουν μεγαλύτερες ποσότητες τροφών πλούσιων σε φλαβονοειδή όπως τα μούρα, τα μήλα και το τ΄σαι, είχαν μικρότερες πιθανότητες εμφάνισης της νόσου του Alzheimer’s και άλλες μορφές άννοιας.

Στην μελέτη συμμετείχαν 2.800 άτομα ηλικίας ένω των 50 ετών.

Οι ερευνητές παρατήρησαν πως τα άτομα που κατανάλωναν μόνο μικρές ποσότητες των εν λόγω τροφών, είχαν 2 έως 4 φορές μεγαλύτερη πιθανότητα να εμφανίσουν κάποια στιγμή στην ζωή τους Alzheimer ή οποιαδήποτε μορφή άννοιας. 

Παράλληλα, σε άλλη μελέτη που δημοσιεύθηκε στον Ιανουάριο, οι ερευνητές επεσήμαναν επίσης την σημαντική συμβολή των φλαβονοειδών στην ανάπτυξη της νόσου.

Ειδικότερα, κατά 48% μικρότερη ήταν η πιθανότητα σε εκείνους που κατανάλωναν τροφές με φλαβονοειδή, σε ένα σύνολο 921 συμμετεχόντων.

Επιπλέον, σε μελέτη που δημοσιεύθηκε τον Αύγουστο, αναφέρεται πως η σημασία των φλαβονοειδών είναι υψηλή για την βελτίωση της υγείας της καρδιάς και στην μείωση εμφάνισης καρκίνου. Σε αυτά τα δεδομένα, ήρθε να προστεθεί και η συμβολή τους στην εγκεφαλική λειτουργία.

Ο Δρ Thomas Holland, υπεύθυνος της μελέτης σχολιάζει πως η έρευνα ξεκίνησε αναζητώντας ουσίες στις τροφές που βελτιώνουν την εγκεφαλική λειτουργία και σταδιακά παρατήρησαν την ευεργετική  επίδραση των φλαβονοειδών.

Σύμφωνα με τους ειδικούς, οι καλύτερες πηγές φλαβονοειδών αποτελούν: 

  • Κακάο
  • Μύρτιλα
  • Μήλα
  • Άσπρο τσάι
  • Ρόκα
  • Μούρα
  • Μπρόκολο
  • Κάπαρη
  • Κρεμμύδια
  • Φράουλες
  • Κόκκινα σταφύλια
  • Βασιλικός
  • Σκόρδο
  • Λαχανάκια Βρυξελλών
  • Σπανάκι
  • Μάραθος
  • Κεράσια
  • Λεμόνια
  • Πορτοκάλια
  • Κίτρινες πιπεριές
  • Κόκκινο κρασί

Πηγή: Medical news today

Δείτε ακόμη

Πότε και πως τελειώνει μια πανδημία – Τι είναι το Ιατρικό και τι το Κοινωνικό τέλος

Alzheimer