Φλέμα: Με ποιους φυσικούς τρόπους μπορείτε να απαλλαγείτε

 

Το φλέμα συνοδεύει συχνά τα κρυολογήματα και άλλες λοιμώξεις του ανώτερου αναπνευστικού. Παρότι δεν αποτελεί σοβαρό πρόβλημα υγείας, εάν δεν αντιμετωπιστεί έγκαιρα, μπορεί να φράξει και να ερεθίσει τους βρογχικούς σωλήνες και με τη σειρά του να προκαλέσει δευτερογενή λοίμωξη του ανώτερου αναπνευστικού.

Η παρουσία φλέματος συνήθως υποδηλώνεται από τη συνεχή ανάγκη για καθαρισμό του λαιμού, συνεχή βήχα, ρινική καταρροή, δυσκολία στην αναπνοή, αίσθημα αδυναμίας και, σε ορισμένες περιπτώσεις, πυρετό. Το φλέμα τείνει να συλλέγεται και να συσσωρεύεται στο στήθος και το λαιμό και συνήθως αποβάλλεται με τον βήχα.

  • Το φλέμα περιέχει τα βακτήρια, τον ιό ή τα φλεγμονώδη κύτταρα που παράγονται ως απόκριση σε μια μόλυνση. Εκτός από λοιμώξεις όπως το κοινό κρυολόγημα, η γρίπη και η βρογχίτιδα, το φλέμα μπορεί να προκληθεί από αλλεργική αντίδραση σε ερεθιστικά, ενώ επίσης μπορεί να είναι αποτέλεσμα άσθματος, αλλεργικής ρινίτιδας, ή υπερβολικού καπνίσματος.

Υπάρχουν μερικές αποτελεσματικές, φυσικές θεραπείες που λειτουργούν γρήγορα και χωρίς να προκαλούν παρενέργειες:

1. Ατμός

Η εισπνοή ατμού είναι ο καλύτερος και απλούστερος τρόπος για να απαλλαγείτε από το φλέμα. Η εισπνοή ατμού βοηθά στη διατήρηση του φλέματος σε υγρή μορφή, ώστε να είναι πιο εύκολο να απομακρυνθεί από το σύστημά σας.

Κάνετε ντους με ζεστό νερό και ατμό δύο φορές την ημέρα και παραμείνετε στο κλειστό μπάνιο για 10 λεπτά για να διαλυθεί η ενοχλητική βλέννα. Μετά το ζεστό μπάνιο, φροντίστε να ενυδατωθείτε καλά.

Εναλλακτικά, ρίξτε ζεστό βραστό νερό σε ένα μεγάλο μπολ. Κρατήστε μια πετσέτα πάνω από το κεφάλι σας και εισπνεύστε τον ατμό για πέντε έως 10 λεπτά. Αυτό θα βοηθήσει να «μαλακώσουν» οι εκκρίσεις στους πνεύμονές σας.

2. Αλατόνερο

Οι γαργάρες με χλιαρό αλατόνερο είναι ένας άλλος εύκολος τρόπος για τη θεραπεία του φλέματος. Ενώ το ζεστό νερό είναι καταπραϋντικό για τον ερεθισμένο λαιμό, το αλάτι βοηθά στην καταστροφή των βακτηριδίων που μπορεί να προκαλούν τη μόλυνση και ως εκ τούτου μειώνει την παραγωγή φλέματος.

3. Λεμόνι

Το λεμόνι είναι ένα εξαιρετικό συστατικό για να «μαλακώσει» η βλέννα και το φλέμα. Επιπλέον, η αντιβακτηριδιακές ιδιότητες του λεμονιού και η υψηλή περιεκτικότητα του σε βιταμίνη C βελτιώνουν την αντίσταση του οργανισμού στις λοιμώξεις.

Προσθέστε δύο κουταλάκια του γλυκού χυμό λεμονιού και μία κουταλιά της σούπας μέλι σε ένα ποτήρι ζεστό νερό. Πιείτε το τουλάχιστον τρεις φορές την ημέρα για να καταπραΰνετε το λαιμό σας και να μειώσετε την παραγωγή φλέματος.

4. Τζίντζερ

Το τζίντζερ είναι ένα φυσικό  αντιβακτηριδιακό και αποχρεμπτικό και χρησιμοποιείται εδώ και αιώνες για την καταπολέμηση λοιμώξεων του αναπνευστικού συστήματος. Επίσης, οι αποσυμφορητικές ιδιότητες που υπάρχουν στο τζίντζερ μπορούν να σας βοηθήσουν να αναπνεύσετε ευκολότερα.

Προσθέστε μια κουταλιά της σούπας φρέσκες φέτες τζίντζερ σε ένα φλιτζάνι βραστό νερό. Βράζουμε για λίγα λεπτά και μετά προσθέτουμε δύο κουταλάκια του γλυκού μέλι. Μπορείτε να πιείτε αυτό το καταπραϋντικό τσάι τζίντζερ αρκετές φορές την ημέρα.

Πάντοτε συμβουλευόμαστε τον ιατρό μας σε περίπτωση που αντιμετωπίζουμε μια επίμονη κατάσταση. Είναι ο μόνος που μπορεί να μας συμβουλεύσει κατάλληλα για την αντιμετώπιση του προβλήματος.

Πηγή: Top10homeremedies

φλεμα