Γάλα: Τα οφέλη του στην υγεία μας

Το γάλα ήταν η πρώτη σας τροφή και αποτελεί μέρος της ανθρώπινης διατροφής για χιλιάδες χρόνια. Είναι εύκολο να καταλάβει κανείς γιατί, καθώς είναι θρεπτικό, ευέλικτο, νόστιμο και σχετικά εύκολο να το αποκτήσετε. Ενώ μπορεί να προέρχεται από πολλές πηγές, συμπεριλαμβανομένης μιας συνεχώς αυξανόμενης ποικιλίας μη γαλακτοκομικού γάλακτος, το αγελαδινό γάλα εξακολουθεί να είναι η κύρια μορφή στη διατροφή μας.

Οφέλη για την υγεία

  • Πρωτεΐνη για τη γενική υγεία

Η πρωτεΐνη είναι το βασικό δομικό στοιχείο του ανθρώπινου σώματος και είναι απαραίτητη από το σώμα για τη δημιουργία και την επισκευή των κυττάρων, καθώς και σημαντική για τη συνολική ανάπτυξη. Αν ψάχνετε για ένα γρήγορο, καλά ισορροπημένο σνακ, η υψηλή περιεκτικότητα σε πρωτεΐνη του γάλακτος το καθιστά εξαιρετική επιλογή.

Στην πραγματικότητα, μελέτες έχουν δείξει ότι ένα ποτήρι σοκολατούχο γάλα λειτουργεί εξίσου καλά, αν όχι καλύτερα, με ένα από τα ακριβά ποτά αποθεραπείας μετά την προπόνηση.

  • Γερά οστά και δόντια

Το ασβέστιο είναι απαραίτητο για γερά οστά και δόντια, καθιστώντας το σημαντικό μέρος της καθημερινής μας διατροφής. Είναι ιδιαίτερα ζωτικής σημασίας στα πρώτα μας χρόνια. Χρειάζεται επιπλέον ασβέστιο κατά την παιδική ηλικία και την εφηβεία, επειδή τότε τα οστά κάνουν το μεγαλύτερο μέρος της ανάπτυξής τους.

Το ασβέστιο γίνεται και πάλι πολύ σημαντικό για τους ηλικιωμένους καθώς μειώνεται η οστική πυκνότητα. Το γάλα συνιστάται συχνά ως ένας πολύ καλός τρόπος για την πρόληψη της οστεοπόρωσης ή της λέπτυνσης των οστών στο σώμα. Η καθημερινή κατανάλωση γάλακτος έχει επίσης αποδειχθεί ότι μειώνει την εξέλιξη της οστεοαρθρίτιδας ή της φλεγμονής των αρθρώσεων στα γόνατα των γυναικών.

Θρέψη

Το γάλα παρέχει πολλά απαραίτητα θρεπτικά συστατικά. Αυτά περιλαμβάνουν:

  • Φώσφορος
  • Ασβέστιο
  • Βιταμίνη Α
  • Βιταμίνη D (σε προϊόντα ενισχυμένα με βιταμίνη D)
  • Ριβοφλαβίνη
  • Βιταμίνη Β12
  • Κάλιο
  • Ψευδάργυρος
  • Χολίνη
  • Μαγνήσιο
  • Σελήνιο

Θρεπτικά συστατικά ανά μερίδα

Ένα φλιτζάνι πλήρες γάλα (3,25% λιπαρά γάλακτος) περιέχει:

  • Θερμίδες: 149
  • Πρωτεΐνη: 8 γραμμάρια
  • Λίπος: 8 γραμμάρια
  • Υδατάνθρακες: 12 γραμμάρια
  • Φυτικές ίνες: 0 γραμμάρια
  • Ζάχαρη: 12 γραμμάρια

Ένα φλιτζάνι γάλα 2% έχει λιγότερες θερμίδες (122) και λιγότερα λιπαρά (5 γραμμάρια), ενώ το άπαχο γάλα έχει 90 θερμίδες και 0 γραμμάρια λιπαρά.

Πράγματα που πρέπει να προσέξετε

Επειδή το γάλα είναι μια τροφή πλούσια σε πρωτεΐνες και θρεπτικά συστατικά, είναι να οδηγηθείτε σε υπερκατανάλωση του. Τα 220 γραμμάρια θεωρούνται μια πλήρης μερίδα γάλακτος, αλλά τα ποτήρια που βρίσκονται στις περισσότερες κουζίνες χωράνε περίπου 400 γραμμάρια, οπότε προσέξτε πόσο πίνετε.

Ένας σημαντικός παράγοντας που πρέπει να λάβετε υπόψη είναι η περιεκτικότητα σε λιπαρά του γάλακτος, η οποία θα ποικίλλει ανάλογα με τον τύπο που αγοράζετε. Ένα φλιτζάνι αποβουτυρωμένο γάλα είναι χωρίς λιπαρά, ενώ το  1% έχει 2 γραμμάρια, το  2% έχει 5 γραμμάρια και το πλήρες (3,25%) έχει 8 γραμμάρια. Μιλήστε με το γιατρό σας για την καλύτερη επιλογή για εσάς.

Επιπλέον, το γάλα δεν είναι για όλους. Περίπου το 65% του πληθυσμού υποφέρει από δυσανεξία στη λακτόζη, η οποία μπορεί συχνά να αντιμετωπιστεί με συμπληρώματα χωρίς ιατρική συνταγή. Οι αλλεργίες στο γάλα μπορεί επίσης να κυμαίνονται από ήπιες έως σοβαρές. Για το λόγο αυτό, πολλοί άνθρωποι επιλέγουν να χρησιμοποιούν μη γαλακτοκομικό γάλα.

Επίσης, δεν πρέπει να δίνεται γάλα στα παιδιά μέχρι να γίνουν τουλάχιστον 12 μηνών.

Πώς να χρησιμοποιήσετε το γάλα

Η προσθήκη γάλακτος στη διατροφή σας μπορεί να είναι τόσο απλή όσο να πίνετε ένα κρύο ποτήρι με τα γεύματά σας. Ή, μια ζεστή κούπα γάλα μπορεί να είναι ένας υπέροχα χαλαρωτικός τρόπος για να τελειώσεις τη μέρα.

Μπορεί επίσης να αντικαταστήσει το νερό σε πολλές συνταγές, κάνοντας τα πιάτα πιο ουσιαστικά και δίνοντάς τους την πιο πλούσια γεύση. Για παράδειγμα, η παρασκευή πληγούρι βρώμης με γάλα σχεδόν διπλασιάζει την περιεκτικότητά του σε πρωτεΐνη. Οι σούπες είναι μια άλλη εξαιρετική τροφή για την προσθήκη γάλακτος.

Ως επιλογή μείωσης των θερμίδων, το γάλα χαμηλών λιπαρών μπορεί να χρησιμοποιηθεί σε πολλές συνταγές. Πειραματιστείτε και μπορείτε να ανακαλύψετε  τρόπους για να δημιουργήσετε ένα πιάτο που είναι και πιο υγιεινό και πιο νόστιμο.

 

Πηγή

Υγείαδιατροφήγάλα