Γιατί άραγε αποφεύγουμε να πάμε για ψυχοθεραπεία;

 Σύμφωνα με το National Alliance on Mental Illness, ένας στους 5 ενήλικες αντιμετωπίζει μια ψυχική ασθένεια, αλλά δεν αναζητούν όλοι επαγγελματική βοήθεια. Σχεδόν το 60% των ενηλίκων με ψυχική ασθένεια δε ζητά βοήθεια για τα ψυχολογικά προβλήματα που αντιμετωπίζει. Η έλλειψη βοήθειας όταν υπάρχουν ψυχικές ασθένειες μπορεί να οδηγήσει πολλές συνέπειες, όπως εξάρτηση από ουσίες, αυξημένο κίνδυνο αυτοκτονίας, διαταραχές στην καθημερινή ζωή, στην εργασία και άλλα.

Παρόλο που είναι επικίνδυνο να αποφεύγει κάποιος  τη λήψη επαγγελματικής βοήθειας, πολλοί ενήλικες εξακολουθούν να το κάνουν, χρησιμοποιώντας τις περισσότερες φορές κάποια δικαιολογία.

Οι πέντε πιο κοινές δικαιολογίες που χρησιμοποιεί κάποιος για να αποφύγει την ψυχοθεραπεία είναι:

#1: «Τα πράγματα δεν είναι και τόσο άσχημα όσο φαίνονται»

Μια συνηθισμένη δικαιολογία που λέει κάποιος τόσο στον εαυτό του όσο και στους άλλους. Ιδιαίτερα αν κάποιοι γύρω του, επισημαίνουν τις διαφορές στη συμπεριφορά του ή παρατηρούν ότι αυτός περνάει μια δύσκολη στιγμή.  Με την δικαιολογία αυτή, επιδιώκετε να μειώσετε τις ανησυχίες αλλά στην πραγματικότητα είναι μία αντίσταση, μια σκληρή στάση απέναντι στα ζητήματα ψυχικής υγείας, η οποία συχνά δεν σας οδηγεί από αυτά τα ζητήματα, αλλά απλώς τους επιτρέπει να επιμένουν. Δεν χρειάζεται να υποφέρετε μόνοι.

#2: «Η ψυχοθεραπεία είναι πάρα πολύ ακριβή»

Μια συνηθισμένη ανησυχία και δικαιολογία για την αποφυγή επαγγελματικής βοήθειας είναι το κόστος της θεραπείας. Ναι, η θεραπεία μπορεί να είναι ακριβή, αλλά όχι πάντα. Ορισμένοι ψυχοθεραπευτές παρέχουν ευελιξία στις τιμές, κάτι που σημαίνει ότι έχουν χώρο για ανθρώπους που χρειάζονται μειωμένες τιμές. Μπορεί, επίσης, να υπάρχουν οικονομικά και τοπικά προσιτές υπηρεσίες ψυχικής υγείας στην περιοχή σας.

#3: «Δεν χρειάζομαι θεραπεία»

Μερικές φορές βλέπουμε την επαγγελματική βοήθεια ως πολυτέλεια ή κάτι που πρέπει να χρησιμοποιείται μόνο από άτομα που υποφέρουν από φαινομενικά «χειρότερες» συνθήκες ψυχικής υγείας από ό, τι αντιμετωπίζουμε εμείς. Η αλήθεια είναι ότι, τα περισσότερα ζητήματα ψυχικής υγείας που αντιμετωπίζουν οι ενήλικες δεν θεωρούνται σοβαρά στην αρχή, αλλά μπορούν να γίνουν επικίνδυνα αν αφεθούν χωρίς επίβλεψη. Για παράδειγμα, η ήπια κατάθλιψη ή το άγχος, μπορεί να εξελιχθεί σε μείζονα καταθλιπτική διαταραχή. Η αναζήτηση επαγγελματικής βοήθειας μπορεί να σας βοηθήσει να ελέγξετε τα συμπτώματά σας πριν γίνουν πάρα πολύ έντονα ή / και επικίνδυνα.

Είναι επίσης σημαντικό να σημειωθεί ότι η διαρκής διαβίωση σε κατάσταση άγχους, κατάθλιψης ή άγχους μπορεί πραγματικά να προκαλέσει μεγάλη ζημιά στην καθημερινή σας ζωή.

Το να μάθετε καλύτερους μηχανισμούς διαχείρισης, πιο υγιείς τρόπους αντιμετώπισης και αλληλεπίδρασης, δημιουργίας μιας ισχυρής αυτό-εικόνας και θετικής αυτοανάπτυξης, με την πάροδο του χρόνου θα φέρουν θετικά αποτελέσματα και θα λειτουργήσουν θετικά για την υγεια σας.

#4: «Δεν ξέρω από που να αρχίσω»

Εάν δεν ξέρετε από πού να ξεκινήσετε αναζητώντας επαγγελματική βοήθεια, υπάρχουν δύο κατάλληλα μέρη για να πάτε. Εάν έχετε κάποια ασφάλεια, μπορείτε να συμβουλευτείτε τον φορέα για επαγγελματική ψυχιατρική βοήθεια. Επιπλέον, μπορείτε να πάρετε τη γνώμη φίλου ή συγγενή τον οποίον εμπιστεύεστε, να ρωτήσετε τον οικογενειακό σας γιατρό ή να ψάξετε στο διαδίκτυο μέσω έμπιστων σχετικών φορέων.

#5: «Είμαι πολύ απασχολημένος»

Όλοι γνωρίζουμε ότι η ζωή μπορεί να σας κάνει πολυάσχολους και να μην σας αφήνει χρόνο να διαθέσετε. Ωστόσο, αξίζει τον κόπο να βρείτε χρόνο για να πάρετε επαγγελματική βοήθεια. Με την υποστήριξη ενός θεραπευτή, μπορείτε να μάθετε να διαχειρίζεστε την ψυχική σας ασθένεια, να επιδιώκετε την προσωπική σας ανάπτυξη με τρόπο που να σας ελευθερώνει να είστε ο καλύτερος εαυτός σας και να αφήσετε πράγματα που απλά δεν σας εξυπηρετούν. Υπάρχει πάντα χρόνος για αυτό.

 

Γιατί μερικοί άνθρωποι ψεύδονται στους θεραπευτές τους;

 

ψυχική υγείαψυχοθεραπειαfront-stories