Γιατί μπορεί να μυρίζουν τα ούρα σας;

Τι τρώτε ή πίνετε

Τα σπαράγγια μπορεί να είναι ο πιο συνηθισμένος λόγος για δυσοσμία. Η αβλαβής μυρωδιά προκαλείται από τη διάσπαση του σπαραγγικού οξέος.  Το ούρα σας μπορεί επίσης να έχουν έντονη μυρωδιά αφού πιείτε καφέ ή φάτε ψάρι, κρεμμύδια ή σκόρδο.

Αφυδάτωση

Ενώ υπάρχουν πάντα απόβλητα στα ούρα σας, όπως αμμωνία, η μυρωδιά είναι πιο έντονη εάν είστε αφυδατωμένοι. Η έλλειψη υγρών αυξάνει τις πιθανότητές σας να εμφανίσετε πέτρες στα νεφρά και λοιμώξεις του ουροποιητικού συστήματος. Γι’ αυτό είναι σημαντικό να πίνετε νερό όταν διψάτε. Τα φρούτα και τα λαχανικά μπορούν επίσης να σας βοηθήσουν να ενυδατωθείτε.

Λοιμώξεις του ουροποιητικού συστήματος

Μπορεί να πηγαίνετε πολύ στην τουαλέτα εάν έχετε ουρολοίμωξη. Ενώ βρίσκεστε εκεί, μπορεί να νιώσετε μια μυρωδιά από κάτι που δεν μυρίζει καλά. Αυτό συμβαίνει επειδή τα βακτήρια μπορούν να συσσωρευτούν στα ούρα σας και να τα κάνουν να μυρίζουν. Μιλήστε με το γιατρό σας εάν νιώθετε πόνο κατά την ούρηση  και έχετε πυρετό. Ίσως χρειαστεί να πάρετε αντιβιοτικά για να βελτιωθείτε.

Πέτρες στα νεφρά

Αυτά κάνουν την ούρα σας να μυρίζει για μερικούς λόγους. Μπορούν να σταματήσουν ή να επιβραδύνουν τη ροή των ούρων, οδηγώντας σε συσσώρευση αλατιού και αμμωνίας. Μπορούν επίσης να κάνουν πιο πιθανές τις λοιμώξεις. Ορισμένες πέτρες κατασκευάζονται από κυστίνη, μια ουσία με θείο. Εάν υπάρχει κυστίνη στα ούρα σας, μπορεί να μυρίζει σαν σάπια αυγά. Ενημερώστε το γιατρό σας εάν έχετε πυρετό, αίμα στην ούρηση ή εάν πονάτε πολύ. Μπορεί να χρειαστεί να βγάλετε τις πέτρες σε νοσοκομείο.

Μη ελεγχόμενος διαβήτης

Το ούρα ή η αναπνοή σας μπορεί να μυρίζουν αν δεν θεραπεύσετε το υψηλό σάκχαρο στο αίμα. Η γλυκιά μυρωδιά προέρχεται από κετονουρία, ή συσσώρευση κετονών. Αυτές είναι χημικές ουσίες που παράγει το σώμα σας όταν καίτε λίπος, αντί για γλυκόζη, για ενέργεια. Ενημερώστε αμέσως το γιατρό σας εάν κάνετε εμετό, έχετε δυσκολία στην αναπνοή ή αισθάνεστε σύγχυση. Μπορεί να έχετε μια σοβαρή πάθηση που ονομάζεται διαβητική κετοξέωση. Θα ελέγξουν την ούρηση σας για κετόνες και θα σας βοηθήσουν να διαχειριστείτε τον διαβήτη σας.

Σεξουαλικά Μεταδιδόμενα Νοσήματα

Ορισμένα ΣΜΝ μπορεί να οδηγήσουν σε δύσοσμη έκκριση σε άνδρες και γυναίκες. Μπορεί να παρατηρήσετε τη μυρωδιά καθώς το υγρό αναμιγνύεται με την ούρηση σας. Μπορεί να μην έχετε άλλα συμπτώματα. Ή τα γεννητικά σας όργανα μπορεί να σας φαγούρα και μπορεί να σας “καίνε” όταν ουρείτε. Βακτηριακές λοιμώξεις όπως τα χλαμύδια μπορούν να θεραπευτούν με αντιβιοτικά. Θα χρειαστείτε άλλο είδος φαρμάκου για ιογενείς λοιμώξεις.

Υπερφόρτωση βιταμινών

Το σώμα σας απαλλάσσεται από τα θρεπτικά συστατικά που δεν χρειάζεστε μέσω της ούρησης. Η επιπλέον βιταμίνη Β6 (πυριδοξίνη) μπορεί να του δώσει έντονη οσμή. Η υπερβολική ποσότητα βιταμίνης Β1 (θειαμίνη) μπορεί να κάνει την ούρα σας να μυρίζει σαν ψάρι. Οι βιταμίνες του συμπλέγματος Β μπορούν επίσης να κάνουν την ούρα σας να φαίνονται πρασινοκίτρινα. Μιλήστε με έναν γιατρό για το ποιες δόσεις βιταμινών είναι κατάλληλες για εσάς.

Φαρμακευτική αγωγή

Διάφορα φάρμακα μπορούν να δώσουν δυσοσμία στην ούρηση. Κάποια απ’ αυτά, χρησιμοποιούνται συνήθως για τη θεραπεία ουρολοιμώξεων και άλλων λοιμώξεων. Τα φάρμακα για τον διαβήτη και τη ρευματοειδή αρθρίτιδα μπορούν επίσης να επηρεάσουν τον τρόπο με τον οποίο μυρίζει η ούρα σας. Εάν η μυρωδιά σας ενοχλεί, ενημερώστε το γιατρό σας σχετικά.

Εγκυμοσύνη

Η πρωινή ναυτία μπορεί να σας αφυδατώσει.   Η εγκυμοσύνη αυξάνει επίσης τις πιθανότητές σας για λοιμώξεις του ουροποιητικού συστήματος και κετονουρία. Θα μπορούσατε απλώς να είστε εξαιρετικά ευαίσθητοι στις μυρωδιές. Αυτό λέγεται υπεροσμία. Οι ειδικοί πιστεύουν ότι οι ορμόνες μπορεί να αλλάξουν την αντίληψή σας για τις μυρωδιές. Και αυτό σημαίνει ότι ακόμα κι αν η ούρησή σας είνα ίδια, σε εσάς μπορεί να φαίνεται ότι η μυρωδιά είναι περίεργη ή πιο έντονη.

Ανεπάρκεια οργάνων

Η ηπατική νόσος μπορεί να κάνει την ούρηση και την αναπνοή σας να μυρίζει μούχλα. Η οσμή προκαλείται από τη συσσώρευση και την απελευθέρωση τοξινών στα ούρα σας. Εάν έχετε νεφρική ανεπάρκεια, μπορεί να μυρίσετε αμμωνία όταν πηγαίνετε στο μπάνιο.

Καθαριότητα κόλπου

Αφήστε τον κόλπο σας να καθαριστεί. Το πλύσιμο στο εσωτερικό του θα μπορούσε να διαταράξει την ισορροπία καλών και κακών βακτηρίων. Αυτό μπορεί να οδηγήσει σε μολύνσεις και εκκρίσεις, οι οποίες μπορεί να μυρίζουν άσχημα όταν κατουρείτε. Τα θέματα υγείας που συνδέονται με το πλύσιμο περιλαμβάνουν λοιμώξεις ζύμης, βακτηριακή κολπίτιδα και φλεγμονώδη νόσο της πυέλου. Δεν χρειάζεται να σβήσετε τη φυσική μυρωδιά του κόλπου σας. Εάν παρατηρήσετε κάποια περίεργη μυρωδιά, μιλήστε με το γιατρό σας.

Τα κόπρανα μπαίνουν στην ουροδόχο κύστη σας

Το συρίγγιο είναι ένα επιπλέον άνοιγμα που σχηματίζεται μεταξύ δύο οργάνων. Εάν κολλήσετε ένα μεταξύ της ουροδόχου κύστης και των εντέρων σας, μπορεί να βγουν κόπρανα ή αέρια όταν  ουρείτε. Μπορεί να εμφανίσετε αυτό το είδος συριγγίου εάν έχετε καρκίνο ή μια φλεγμονώδη κατάσταση, όπως η νόσος του Crohn ή η εκκολπωματίτιδα. Εάν είστε γυναίκα, μπορεί να συμβεί μετά τον τοκετό ή μετά από ένα συγκεκριμένο είδος επέμβασης. Η χειρουργική επέμβαση μπορεί να διορθώσει τα συρίγγια.

Τυροσιναιμία

Μερικά μωρά γεννιούνται με μια πάθηση που ονομάζεται τυροσιναιμία τύπου 1. Σημαίνει ότι δεν έχουν το κατάλληλο ένζυμο για να διασπάσουν το αμινοξύ τυροσίνη. Η υπερβολική ποσότητα αυτής της ένωσης μπορεί να δώσει στα σωματικά υγρά, όπως τα ούρα, μια περίεργη μυρωδιά “σάπιου”. Μπορεί να μυρίζει σαν λάχανο. Η τυροσιναιμία αντιμετωπίζεται με φάρμακα και δίαιτα χαμηλή σε τυροσίνη.

Σύνδρομο οσμής ψαριού

Ονομάζεται επίσης τριμεθυλαμινουρία, αυτή η γενετική πάθηση μπορεί να δώσει στην ούρα σας μια μυρωδιά ψαριού. Συμβαίνει όταν το σώμα σας δεν μπορεί να διασπάσει την τριμεθυλαμίνη. Καταλήγετε να απαλλαγείτε από την ένωση μέσω της  ούρησης, του ιδρώτα, της αναπνοής και άλλων υγρών. Ο γιατρός σας μπορεί να σας βοηθήσει να διαχειριστείτε τη μυρωδιά. Μπορεί να σας δώσουν αντιβιοτικά, ειδικό σαπούνι ή να σας προτείνουν να φάτε ορισμένα τρόφιμα.

Αν κρατάτε τα ούρα για πολύ καιρό

Τα ούρα σας μπορεί να μυρίζουν περίεργα αν τα κρατάτε για μεγάλο διάστημα.  Αυτό μπορεί επίσης να αυξήσει τις πιθανότητές σας να πάθετε ουρολοίμωξη. Αυτό μπορεί να συμβεί πιο συχνά σε παιδιά που δεν κατουρούν όταν αισθάνονται την επιθυμία. Γι’ αυτό είναι πάντα καλή ιδέα να υπενθυμίζετε στα παιδιά να κάνουν διαλείμματα στο μπάνιο.

ούρααφυδάτωσηγιατί μυρίζουν τα ούρα