Γιατί η αφήγηση ιστοριών είναι καλή για την υγεία σας 

Θυμάστε την τελευταία φορά που σας «αιχμαλώτισε» μια ιστορία που έλεγε κάποιος; Ή ίσως εσείς αναπολήσατε μία καθηλωτική ιστορία που ακούσατε; Είτε γεγονός, φαντασία ή συνδυασμός και των δύο, η τέχνη της αφήγησης μπορεί να είναι ένα όφελος για την ψυχική μας ευημερία.

Απλώς λέγοντας ιστορίες, ακούγοντας ιστορίες και μοιραζόμενοι ιστορίες, κάνουμε κάτι καλό για την ψυχική μας υγεία», σύμφωνα με την συγγραφέα Barbara Field,

 Αφήγηση ιστοριών και υγεία του εγκεφάλου

Αρκετές επιστημονικές μελέτες έχουν εξετάσει τη συσχέτιση μεταξύ της αφήγησης και της υγείας του εγκεφάλου, συμπεριλαμβανομένου του τρόπου με τον οποίο επηρεάζει τη μνήμη, την άνοια και τη γενική ποιότητα ζωής .

Τα ευρήματα υποδηλώνουν ότι η «θεραπεία αναπόλησης» μπορεί να επηρεάσει θετικά τη διάθεση, τη μνήμη και τη γνωστική λειτουργία.

Ακολουθούν μερικοί τρόποι με τους οποίους η αφήγηση παραμυθιών βελτιώνει την ψυχική μας υγεία:

  • Αξιοποιεί τη δημιουργικότητακαι τη φαντασία
  • Βελτιώνει τις ακουστικές μας δεξιότητες
  • Οδηγεί σε καλύτερη διατήρηση της μνήμης
  • Αυξάνει την ενσυναίσθηση
  • Απελευθερώνει ωκυτοκίνη και τονώνει τη διάθεσή μας
  • Μας βοηθά να συνδεθούμε με άλλους
  • Επαναλαμβάνει τις επιτυχίες μας
  • Υπογραμμίζει τρόπους με τους οποίους μπορούμε να βελτιωθούμε

Oταν εσείς διηγείστε μια ιστορία, μην ξεχνάτε να χαμογελάτε, να βάλετε χρώμα στη φωνή ακόμα και να είστε συγκινησιακός. Είναι επίσης συνετό να διατηρείτε την ιστορία σχετικά σύντομη, να επισημάνετε τις λεπτομέρειες που έχουν σημασία, να αναπτύξετε τους βασικούς «χαρακτήρες» και να μεταδώσετε συναισθήματα σε σχέση με απλά γεγονότα!

Αυτή την εβδομάδα, αφιερώστε 15 λεπτά για να σκεφτείτε κάτι που συνέβη πρόσφατα στη ζωή σας για το οποίο πιστεύετε ότι οι άλλοι μπορεί να ενδιαφέρονται να ακούσουν. Θυμηθείτε τις λεπτομέρειες που μένουν στο μυαλό σας, πώς νιώθατε εκείνη τη στιγμή, ποια εμπόδια εμπλέκονταν και πώς τελείωσαν τα πράγματα. Την επόμενη φορά που θα είστε με φίλους και θα εμφανιστεί μια ευκαιρία, πείτε την ιστορία σας!

 

front-stories