Γιατί η ακτινοβολία από απεικονιστικές εξετάσεις είναι επικίνδυνη για τους άνδρες

Η πρώιμη και η επαναλαμβανόμενη έκθεση ενός άνδρα σε απεικονιστικές διαγνωστικές εξετάσεις με ακτινοβολίες, όπως οι ακτινογραφίες-Χ και οι αξονικές τομογραφίες, μπορεί να αυξήσουν τον κίνδυνο καρκίνου των όρχεων, σύμφωνα με μία νέα αμερικανική επιστημονική έρευνα.

O καρκίνος των όρχεων (TGCT) είναι ο πιο κοινός καρκίνος στους άνδρες ηλικίας 15–44 ετών. Η συχνότητα εμφάνισης TGCT έχει αυξηθεί ραγδαία τις τελευταίες δεκαετίες, ιδίως μεταξύ ατόμων ευρωπαϊκής καταγωγής. Παρόλο που έχουν προταθεί πολλαπλές υποθέσεις, που διερευνούν τον αντίκτυπο των περιβαλλοντικών εκθέσεων στον κίνδυνο TGCT, λίγες έχουν βρεθεί ότι συνδέονται ισχυρά με την αυξανόμενη επίπτωση.

Ένας παράγοντας που συμβάλλει στην αύξηση της συχνότητας εμφάνισης TGCT μπορεί να είναι η 20πλάσια αύξηση της διαγνωστικής ακτινοβολίας τις τελευταίες δεκαετίες. Κατά την ίδια περίοδο, η μέση αποτελεσματική δόση της διαγνωστικής ακτινοβολίας, ένα μέτρο του πόσο επικίνδυνη μπορεί να είναι η έκθεση ενός ατόμου σε ακτινοβολία, έχει αυξηθεί επτά φορές.

Οι ερευνητές της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου της Πενσιλβάνια, με επικεφαλής τη δρα Κάθριν Νέϊθανσον, που έκαναν τη σχετική δημοσίευση στο περιοδικό «PLoS One», μελέτησαν 1.246 άνδρες, ηλικίας 18 έως 55 ετών, με και χωρίς καρκίνο των όρχεων.

Στη μελέτη υπήρχαν 315 άνδρες με TGCT και 931 άνδρες χωρίς TGCT. Σε σύγκριση με εκείνους, που δεν εκτέθηκαν σε ακτινοβολία, ο κίνδυνος TGCT αυξήθηκε σημαντικά μεταξύ των ανδρών που ανέφεραν τουλάχιστον τρεις εκθέσεις σε ακτίνες Χ ή αξονική τομογραφία (CT).

  • Συγκεκριμένα, παρατηρήθηκε αύξηση κατά σχεδόν 60% σε εκείνους που είχαν κάνει τουλάχιστον τρεις ακτινογραφίες και αξονικές τομογραφίες κάτω από τη μέση, σε σχέση με όσους δεν είχαν κάνει καμία.

Επίσης, παρατηρήθηκε πως ο κίνδυνος TGCT ήταν αυξημένος για όσους εκτέθηκαν σε διαγνωστική ακτινοβολία κατά την πρώτη δεκαετία της ζωής τους, σε σύγκριση με εκείνους που εκτέθηκαν για πρώτη φορά σε ηλικία 18 ετών ή αργότερα, αν και αυτή η συσχέτιση δεν στηρίζεται από αξιοσημείωτα στατιστικά στοιχεία.

«Η σταθερή αύξηση στα περιστατικά καρκίνου των όρχεων κατά τις τελευταίες τρεις έως τέσσερις δεκαετίες δείχνει ότι εμπλέκεται κάποιος κίνδυνος περιβαλλοντικής έκθεσης, αλλά μέχρι σήμερα δεν έχει βρεθεί κανένας με βεβαιότητα. Τα ευρήματα μας δείχνουν ότι η αυξημένη χρήση διαγνωστικής ακτινοβολίας κάτω από τη μέση στους άνδρες μπορεί να συμβάλει στην αύξηση του κινδύνου», ανέφερε η δρ Νέιθανσον.

Η ακτινοβολία, γενικά, αποτελεί γνωστό παράγοντα κινδύνου για καρκίνο, καθώς μπορεί να βλάψει σημαντικά το DNA

Η ακτινοβολία που λαμβάνεται από διαγνωστικές απεικονιστικές εξετάσεις είναι ιονίζουσα ακτινοβολία. Η ιονίζουσα ακτινοβολία μπορεί να βλάψει το DNA, και παρόλο που τα κύτταρα επιδιορθώνουν το μεγαλύτερο μέρος αυτών των βλαβών, μερικές φορές κάνουν τη δουλειά “ατελώς¨”, αφήνοντας πίσω μικρές περιοχές «κακής επιδιόρθωσης». Το αποτέλεσμα είναι μεταλλάξεις DNA που μπορεί να συμβάλουν στην ανάπτυξη καρκίνου.

«Εφόσον τα ευρήματά μας επιβεβαιωθούν, πρέπει να γίνουν προσπάθειες για να μειωθούν -και εάν είναι δυνατό να αποφευχθούν- οι ιατρικώς μη αναγκαίες εξετάσεις που εκθέτουν τους όρχεις σε ακτινοβολίες, εν μέρει λιγότερη δόση των ακτίνων και εν μέρει με καλύτερη προφύλαξη των εξεταζόμενων», καταλήγουν οι ερευνητές.

Διαβάστε επίσης

 

ακτινογραφίακαρκίνος όρχεωνακτινοβολίααξονική τομογραφία