Γιατί οι άνθρωποι αποφεύγουν την ονειροπόληση;

Έχετε ελεύθερο χρόνο, πχ όταν περιμένετε τα παιδιά σας από κάποια δραστηριότητα ή όταν αποφασίζετε να χαλαρώσετε μόνοι στο σπίτι. Και αρπάζετε τότε το κινητό για να δείτε τις δημοσιεύσεις στα social media. Και ας μην σας αρέσουν πολύ γιατί μπορεί να σας κάνουν να νιωθετε ανασφάλεια. Κι όμως, νιώθετε οτι αυτό προτιμότερο από το να κάθεστε μόνοι με τις σκέψεις σας.

Σίγουρα δεν είστε οι μόνοι που θα προτιμούσατε να κάνετε κάτι άλλο παρά να ασχοληθείτε με την ενδοσκόπηση. Σε έρευνα που δημοσιεύθηκε το 2014, δόθηκε στους ενήλικες η επιλογή είτε να περάσουν με τις δικές τους σκέψεις για 15 λεπτά είτε να κάνουν επώδυνες ηλεκτροσόκ. Το 67% των ανδρών και το 25% των γυναικών επέλεξαν το ηλεκτροσόκ!!!

Μια μελέτη  πολύ πρόσφατη, δείχνει ότι η τάση μας να αποφεύγουμε να μένουμε μόνοι με τις σκέψεις μας οφείλεται εν μέρει στο ότι «τείνουμε να υποτιμούμε την αξία της σκέψης», όπως δήλωσε ένας από τους συγγραφείς της μελέτης, ο Kou Murayama, ψυχολόγος στο Πανεπιστήμιο του Tübingen στη Γερμανία. . Ο Δρ Μουραγιάμα και οι συνεργάτες του ζήτησαν από τους ενήλικες να προβλέψουν πρώτα πόσο θα ήθελαν να κάθονται σε ένα ήσυχο δωμάτιο μόνοι τους και στη συνέχεια να τους βάλουν να το κάνουν για 20 λεπτά. Προς έκπληξή τους, οι συμμετέχοντες απόλαυσαν την εμπειρία περισσότερο από ό,τι περίμεναν.

Το να περνάς χρόνο με σκέψη μπορεί να είναι δυσάρεστο – για παράδειγμα, αν ανησυχείς για όλα τα πράγματα που πρέπει να κάνεις πριν το τέλος της ημέρας ή αν σκέφτεσαι λάθη του παρελθόντος.

Και αν αφήσουμε το μυαλό μας να περιπλανηθεί πότε θα έπρεπε να είμαστε συγκεντρωμένοι – ενώ κάνουμε μια σημαντική εργασία, ας πούμε, ή οδηγώντας – μπορεί να μπούμε σε μπελάδες, ακόμη και να θέσουμε σε κίνδυνο ζωές.

Αλλά η έρευνα δείχνει ότι το να αφήνουμε το μυαλό μας να περιπλανάται και να συμμετέχουμε σε ορισμένα είδη ονειροπόλησης μπορεί να μας δώσει χαρά, γαλήνη και ακόμη και να μας κάνει πιο δημιουργικούς.

Δείτε πώς μπορείτε να αρχίσετε να αξιοποιείτε στο έπακρο αυτές τις πολύτιμες στιγμές μοναξιάς και ονειροπόλησης:

  • Βρείτε τον κατάλληλο χρόνο και μέρος για να χαθείτε στις σκέψεις:Η ιδανική στιγμή για να απομακρυνθείτε είναι όταν κάνετε κάτι που δεν απαιτεί πολλή πνευματική προσοχή: να περιμένετε το λεωφορείο, να κάνετε κηπουρική, να καθαρίζετε, να κάνετε ντους, να κάνετε μια βόλτα ή ακόμα και να βουρτσίζετε τα δόντια σας.
  • Εστιάστε σε θετικές, ενδιαφέρουσες και ουσιαστικές σκέψεις: Όταν οι άνθρωποι δεν απολαμβάνουν να περνούν χρόνο μόνοι με τις σκέψεις τους, είναι συχνά επειδή εστιάζουν σε λάθος πράγματα, είπε ο Δρ Westgate. Για παράδειγμα, δεν προτείνει να χρησιμοποιήσετε τις ελεύθερες στιγμές σας για να προσπαθήσετε να προγραμματίσετε τη μέρα σας – έχει μελετήσει τι συμβαίνει όταν οι άνθρωποι το κάνουν αυτό και τείνει να τους προκαλεί άγχος και να τους αναστατώνει.
  • Για να καλλιεργήσετε τη δημιουργικότητα, εστιάστε σε ενδιαφέρουσες ιδέες: οι άνθρωποι βρήκαν πιο δημιουργικές λύσεις στα προβλήματα αφού έκαναν ένα διάλειμμα από την προσπάθεια επίλυσής τους και κάνοντας μια εργασία χωρίς απαιτήσεις ενώ ονειροπολούνταν. Όταν έκαναν άλλα πράγματα κατά τη διάρκεια αυτού του διαλείμματος — είτε κάθονταν ήσυχα είτε επικεντρώθηκαν σε μια διαφορετική δύσκολη εργασία— ή όταν δεν έκαναν καθόλου διάλειμμα, η επίλυση προβλημάτων ήταν πιο δύσκολη. Το «Mind wondering» μπορεί να είναι μια ευκαιρία να βρεις νέες, διαφορετικές προσεγγίσεις που δεν είχες σκεφτεί πρι
  • Εάν το μυαλό σας πηγαίνει σε άσχημα μέρη, δοκιμάστε την προσοχή: η εξάσκηση της ενσυνειδητότητας – μια ψυχική κατάσταση στην οποία εστιάζεις στην παρούσα στιγμή – θα μπορούσε να «βοηθήσει να χαλιναγωγηθεί η αδιάκοπη φλυαρία», είπε ο Δρ Σχολέρ. Μόλις παρατηρήσετε ότι οι σκέψεις σας έχουν γίνει αγχωτικές ή καταθλιπτικές, κάντε μια παύση και προσπαθήστε να ανακατευθύνετε την εστίασή σας στην παρούσα στιγμή. Σκεφτείτε την αναπνοή σας και τις αισθήσεις που νιώθετε. Έπειτα, ωθήστε τις ονειροπολήσεις σας προς μια πιο θετική κατεύθυνση, είπε — σκεφτείτε μια χαρούμενη ανάμνηση, ας πούμε, ή μια τηλεοπτική εκπομπή που βρήκατε προκλητική.

 

 

ονειροπόλησηfront-stories