Γιατί οι ιογενείς λοιμώξεις είναι χειρότερες για τα άτομα με ΧΑΠ (έρευνα)

Ερευνητές από το Ινστιτούτο Ιατρικών Ερευνών Hunter (HMRI) και το Πανεπιστήμιο του Newcastle εντόπισαν κύτταρα “δολοφόνους” του ανοσοποιητικού συστήματος που είναι υπεύθυνα για την επιδείνωση των ιογενών λοιμώξεων σε άτομα με Χρόνια Αποφρακτική Πνευμονοπάθεια (ΧΑΠ).

Η Δρ Jemma Mayall από το Ερευνητικό Πρόγραμμα Ανοσολογικής Υγείας του HMRI ηγήθηκε της μελέτης, η οποία διαπίστωσε ότι ένας τύπος ανοσοκυττάρου που ονομάζεται κύτταρο Natural Killer ήταν αφύσικα ενεργός σε ασθενείς με ΧΑΠ.

«Υπάρχουν έμφυτα ανοσοκύτταρα γνωστά ως κύτταρα φονείς ΝΚ που υπάρχουν στον πνευμονικό ιστό. Συμπεριφέρονται διαφορετικά από τα προσαρμοστικά ή «μνημονικά» ανοσοποιητικά κύτταρα», είπε ο Δρ Mayall.

«Αυτό που βρήκαμε είναι ότι αυτά τα κύτταρα του ανοσοποιητικού στους πνεύμονες ενεργοποιούνται αφύσικα στον πνευμονικό ιστό που έχει προσβληθεί από ΧΑΠ».

Αυτά τα κύτταρα, όταν εκτίθενται σε ιογενείς λοιμώξεις, πολύ γρήγορα γίνονται υπερδραστήρια και στη συνέχεια σταματούν να λειτουργούν. Τότε η ανοσολογική απόκριση απορυθμίζεται και τα φονικά κύτταρα δεν παράγουν την απαραίτητη πρωτεΐνη σηματοδότησης (κυτοκίνη) και δεν ανταποκρίνονται κατάλληλα σε ιογενείς λοιμώξεις.

«Αυτό σημαίνει ότι ενώ τα κύτταρα του ανοσοποιητικού συστήματος που κατοικούν στον ιστό ανταποκρίνονται στη μόλυνση, το κάνουν πολύ επιθετικά και στη συνέχεια αποτυγχάνουν να παράγουν αυτό που χρειάζεται για την καταπολέμηση της λοίμωξης», είπε ο Δρ Mayall.

Τα ευρήματα, που ανακαλύφθηκαν σε συνεργασία με την Γκρέις Κούπερ από το Πανεπιστήμιο του Σαουθάμπτον, δημοσιεύτηκαν στο The American Journal of Respiratory and Critical Care Medicine σε μια εργασία με τίτλο: «Αντιιικές αποκρίσεις των κυττάρων CD49a+ Lung NK Resident στον ιστό είναι δυσρυθμισμένα στη ΧΑΠ».

Ο αναπληρωτής καθηγητής Jay Horvat από το ερευνητικό πρόγραμμα Immune Health στο HMRI λέει ότι οι πιο σοβαρές ιογενείς λοιμώξεις και οι παροξύνσεις που προκαλούνται από λοιμώξεις αποτελούν κύρια αιτία νοσηρότητας και θνησιμότητας σε άτομα με ΧΑΠ.

«Αυτή η μελέτη χρησιμοποίησε έναν συνδυασμό μοναδικών μοντέλων ΧΑΠ και ιστών από ασθενείς με ΧΑΠ για να τονίσει έναν νέο πιθανό μηχανισμό που υποστηρίζει την αυξημένη ευαισθησία σε ιούς του αναπνευστικού που παρατηρούνται σε άτομα με ΧΑΠ», δήλωσε ο αναπληρωτής καθηγητής Horvat.

«Η Τζέμα και η Γκρέις έδειξαν ότι το κάπνισμα και η ΧΑΠ σχετίζονται με μη φυσιολογικές αλλαγές στη λειτουργία ενός ειδικού τύπου κυττάρου που είναι γνωστό ως φυσικό φονικό κύτταρο που κατοικεί στον ιστό. Οι αλλαγές που παρατήρησαν σε αυτά τα κύτταρα πιθανότατα διαδραματίζουν κρίσιμο ρόλο στην ακατάλληλη απόκριση στη μόλυνση από τον ιό σε καπνιστές και άτομα με ΧΑΠ».

 

 

front-storiesΧΑΠ