H Αντιπρόεδρος του συλλόγου «Άλμα Ζωής» μας μιλά για τις ψυχολογικές συνέπειες μετά τη διάγνωση του καρκίνου του μαστού

Στα πλαίσια του αφιερώματος που κάνουμε για τον καρκίνο του μαστού, τον μήνα Οκτώβριο, που είναι μήνας αφιερωμένος στην ενημέρωση για τη νόσο, θέλαμε να προσεγγίσουμε πολυπλεύρως

Μαργαρίτα Χρυσάνθου, αντιπρόεδρος του ΔΣ του συλλόγου “Άλμα Ζωής”

την ασθένεια και φυσικά δεν μπορούσαμε να παραλείψουμε το ψυχολογικό κομμάτι. Πώς αισθάνεται μία γυναίκα όταν διαγιγνώσκεται με καρκίνο του μαστού; Ποιες είναι οι ψυχολογικές συνέπειες; Ποιος είναι ο ρόλος της οικογένειας; Βοηθάει η συναναστροφή με άλλες ασθενείς; Σε όλα αυτά τα ερωτήματά μας ήμασταν σίγουροι πως θα πάρουμε τις απαντήσεις από τον Πανελλήνιο Σύλλογο Γυναικών με Καρκίνο του Μαστού «Άλμα Ζωής», που από το 1988 βρίσκεται πλάι σε όλες αυτές τις μαχήτριες.

Συνέντευξη: Μάρθα Φραγκάκη

Η αντιπρόεδρος του συλλόγου “Άλμα Ζωής”, Μαργαρίτα Χρυσάνθου, μίλησε στο healthmag.gr για όλα τα παραπάνω και ως μέλος του συλλόγου, αλλά και ως survivor, γεγονός που δίνει στα λόγια της ακόμα μεγαλύτερη αξία!

  1. Η εμπειρία του καρκίνου είναι φυσικό να επηρεάζει βαθιά τον ψυχισμό μίας γυναίκας. Υπάρχουν στάδια που περνά από τη στιγμή της διάγνωσης μέχρι αυτό της θεραπείας;

Η διάγνωση μιας τόσο σοβαρής ασθένειας όπως ο καρκίνος είναι απολύτως φυσικό να επηρεάζει τον ψυχισμό της γυναίκας που την ακούει. Ας μην ξεχνάμε ότι, όσο κι αν η ιατρική επιστήμη έχει κάνει τεράστια βήματα στα κομμάτια της πρόληψης και της θεραπείας και πολλοί καρκίνοι -ανάμεσά τους και ο καρκίνος του μαστού – θεωρούνται αντιμετωπίσιμοι ή και πλήρως ιάσιμοι, η νόσος αυτή δεν παύει να αποτελεί στίγμα και η ελληνική κοινωνία να θεωρεί ότι οδηγεί αργά ή γρήγορα στο θάνατο.  Έτσι λοιπόν, από τη μια στιγμή στην άλλη η γυναίκα, ακούγοντας και μόνο τη λέξη “καρκίνος” νιώθει να την κατακλύζει ο φόβος, να χάνει τη γη κάτω από τα πόδια της. Παράλληλα, αισθάνεται μεγάλο θυμό. «Γιατί να συμβεί σ’ εμένα, είναι άδικο!». Ταυτόχρονα αναδύονται μέσα της ενοχές. Ρίχνει ευθύνες στον εαυτό της, αναρωτιέται σε τι έφταιξε η ίδια, τι δεν έπραξε σωστά, τι συνέβη για να τιμωρηθεί τόσο σκληρά ώστε να απειλείται η ίδια της η ζωή. Ψάχνει να βρει απαντήσεις και απελπίζεται. Τις περισσότερες φορές εστιάζει στις ψυχολογικές πιέσεις που ίσως αντιμετωπίζει σε οικογενειακό ή/και σε κοινωνικό και οικονομικό επίπεδο και βλέπει την ασθένεια ως αποτέλεσμα της προσωπικής της αδυναμίας να οριοθετηθεί απέναντί τους. Ωστόσο, οι απαντήσεις δεν είναι ποτέ εύκολες και η διάγνωση στέκεται αμείλικτα μπροστά της ζητώντας άμεση αντιμετώπιση. Στη φάση αυτή και κάτω από τη μεγάλη συναισθηματική φόρτιση και ψυχική δυσφορία που ήδη βρίσκεται, καλείται να ακούσει τους γιατρούς να μιλούν για το πλάνο θεραπείας, χειρουργεία, σχήματα θεραπειών, παρενέργειες, με περίπλοκους όρους που δεν έχει ξανακούσει και δεν μπορεί να κατανοήσει πλήρως. Στη φάση αυτή, είναι πολύ σημαντική η αναγνώριση και η διαχείριση αυτής της ψυχολογικής δυσφορίας, ώστε η γυναίκα να μπορέσει να την περιορίσει – έστω σε ένα βαθμό – και να εστιάσει στη λήψη των απαραίτητων αποφάσεων που αφορούν στη θεραπεία μαζί με το γιατρό της. Μελέτες έχουν δείξει ότι αν σε αυτό το στάδιο γίνουν σωστές ψυχοσυναισθηματικές παρεμβάσεις από ειδικούς, μειώνεται το αίσθημα της δυσφορίας και η ασθενής είναι σε θέση να επικοινωνήσει καλύτερα με τους θεράποντες γιατρούς, να τους εμπιστευτεί και να ακολουθήσει το θεραπευτικό σχήμα χωρίς καθυστερήσεις,  βελτιώνοντας έτσι την έκβασης της ασθένειας.

  1. Ποιες είναι οι πιο συνήθεις ψυχολογικές επιπτώσεις σε μία γυναίκα που έχει διαγνωσθεί με καρκίνο του μαστού;

Αμέσως μετά το μεγάλο σοκ της διάγνωσης αλλά και κατά τη διάρκεια των θεραπειών, η ασθενής μπορεί να εμφανίσει συμπτώματα κατάθλιψης, άγχους, μοναξιάς, απώλειας ελέγχου, μειωμένης  αυτοεκτίμησης, αβεβαιότητας και φόβου για πιθανή υποτροπή του καρκίνου στο μέλλον. Στη συγκεκριμένη ασθένεια απειλείται ο μαστός, ένα όργανο που είναι συνυφασμένο με βασικά στοιχεία της γυναικείας φύσης, όπως η θηλυκότητα, η σεξουαλικότητα και η μητρότητα. Αγωνιά για το αν θα είναι επαρκής στις απαιτήσεις της προσωπικής και οικογενειακής ζωής, αν η σχέση με το σύντροφό της αλλάξει, αν θα προλάβει να μεγαλώσει τα παιδιά της ή αν θα μπορέσει να αποκτήσει παιδιά, στην περίπτωση που νοσήσει σε νεότερη ηλικία. Κάποιες φορές μπορεί να αντιμετωπίσει ακόμα και τον οίκτο ή και την απόρριψη από το φιλικό και οικογενειακό περιβάλλον, γεγονός που της δημιουργεί επιπλέον ψυχικό φορτίο και ενοχές. Επιπλέον, σε αυτές τις δύσκολες ώρες, η γυναίκα έρχεται αντιμέτωπη και με δυσλειτουργίες του συστήματος υγείας όπως π.χ. οι πολύπλοκες ιατρικές δομές που καλείται να επισκεφτεί για τις θεραπείες της, τα γραφειοκρατικά εμπόδια, τα υψηλά οικονομικά κόστη για ειδικές εξετάσεις που δεν καλύπτονται από το σύστημα υγείας.

  1. Εσείς ως αντιπρόεδρος του συλλόγου “Άλμα Ζωής” τι συμβουλές δίνετε στις γυναίκες αυτές;

Θα ήθελα να τις κοιτάξω στα μάτια και να τους πω πόσο πολύ τις καταλαβαίνω, γιατί έχω περάσει κι εγώ τα ίδια μονοπάτια με εκείνες, πριν 22 χρόνια. Θα τις κοιτάξω και θα τους πω ότι είμαι ακόμη εδώ, μαζί με τη μητέρα μου που νόσησε κι εκείνη με καρκίνο του μαστού, πριν 40 σχεδόν χρόνια! Θα τους πω ότι όταν νόσησα ήμουν 36 ετών, με δυο μικρά παιδιά και γεμάτη θυμό, φόβο και τρομερή ανασφάλεια! Έκανα μεγάλη προσπάθεια για να σταθώ ξανά στα πόδια μου, να ξεπεράσω τις δύσκολες θεραπείες, τις άσχημες παρενέργειες, αλλά και να πάρω δύσκολες αποφάσεις όταν χρειάστηκε

Όμως, θα ήθελα να τονίσω ότι πιθανόν να μην τα είχα καταφέρει αν δεν είχα γνωρίσει τον Πανελλήνιο Σύλλογο Γυναικών με Καρκίνο Μαστού, το «Άλμα Ζωής».  Ήρθα σε επαφή με το «Άλμα» αμέσως μετά το πρώτο χειρουργείο. Μίλησα με εθελόντρια. Με μια γυναίκα περίπου στην ηλικία μου, με παρόμοια οικογενειακή κατάσταση, που είχε αντιμετωπίσει τον καρκίνο του μαστού λίγα χρόνια πριν από εμένα. Και μόνο η εικόνα της μου αναπτέρωσε το ηθικό. Στα επόμενα βήματα, ο σύλλογος μου πρόσφερε την επαγγελματική αλλά και την ανθρώπινη ψυχολογική στήριξη που είχα ανάγκη για να διαχειριστώ τα συναισθήματά μου, να αντιμετωπίσω τις θεραπείες και να προσαρμοστώ στις νέες συνθήκες της καθημερινότητας. Δίνω πλέον στα όνειρά μου παρατάσεις, μοιράζομαι τις καθημερινές χαρές και λύπες με τους ανθρώπους που αγαπώ, βλέπω τα παιδιά μου να μεγαλώνουν και να σχεδιάζουν το μέλλον τους. Και δεν σταματώ να βάζω καινούργιους στόχους, που με κρατάνε δραστήρια και ζωντανή!

Θα συμβούλευα, λοιπόν, τις γυναίκες που αντιμετωπίζουν τον καρκίνο του μαστού, να προσπαθήσουν να αποδεσμεύσουν τον εαυτό τους από το σκληρό καβούκι της απομόνωσης, των ενοχών και της θλίψης. Είναι πολύ σημαντικό για όλες εμάς που ερχόμαστε αντιμέτωπες με τον καρκίνο του μαστού να προσπαθήσουμε να βρούμε ένα θετικό όφελος από αυτή την ιστορία και  να περάσουμε από την αμφιβολία του «γιατί να συμβεί σε μένα» στην αισιοδοξία του «μπορώ να συνεχίσω να ζω»!

Θα συνέχιζα λοιπόν να παροτρύνω τις γυναίκες που βρίσκονται στη φάση της διάγνωσης και των θεραπειών να επιστρατεύσουν και να φέρουν στην επιφάνεια ψυχικές δυνάμεις που ίσως ακόμη δεν γνωρίζουν ότι έχουν, να κάνουν τους φόβους τους φίλους και οδηγούς για την αντιμετώπιση της ασθένειας και να μην παραιτούνται απέναντι στις δυσκολίες. Να επιλέξουν να κρατήσουν κοντά τους ουσιαστικές σχέσεις με ανθρώπους που τις αγαπούν και τις καταλαβαίνουν. Να αναγνωρίζουν ως σημαντικά τα απλά, καθημερινά πράγματα και να νιώθουν ευγνωμοσύνη που τα βιώνουν.  Να ζουν την κάθε στιγμή, παρά την αβεβαιότητα για το τι θα γίνει στο μέλλον και πόσες ακόμα δυσκολίες θα αντιμετωπίσουν. Να εκτιμήσουν τη ζωή, που δεν είναι για κανέναν μας δεδομένη! Και τέλος, θα ήθελα να τους πω, ίσως την πιο σημαντική κουβέντα, ότι δεν είναι μόνες τους στο δύσκολο αυτό ταξίδι. Είμαστε πολλές και ενωμένες μπορούμε να τα καταφέρουμε!

  1. Ποιος είναι ο ρόλος του οικογενειακού – φιλικού περιβάλλοντος; Πώς πρέπει να συμπεριφερθούν;

Ο ρόλος της οικογένειας είναι πολύ σημαντικός και θα έλεγα ότι αποτελεί το πρώτο ισχυρό οχυρό απέναντι στον καρκίνο του μαστού. Συνήθως η οικογένεια αποδέχεται την ασθένεια και στηρίζει την ασθενή, αν και πολλές φορές παρατηρείται μια υπερπροστατευτική συμπεριφορά στην προσπάθεια όλων, όχι μόνο να απαλύνουν τον πόνο της αλλά και να διαχειριστούν τους δικούς τους φόβους και τη δική τους μεγάλη ψυχική δυσφορία γι’ αυτό που έχει συμβεί. Στην προσπάθειά τους να μας παρηγορήσουν ακούμε συχνά, τόσο από μέλη της οικογένειας όσο και από αγαπημένους φίλους, φράσεις όπως “δεν είναι τίποτα, θα το ξεπεράσεις, μην στεναχωριέσαι…”.  Τα λόγια αυτά όμως, που αναμφισβήτητα λέγονται με πολύ καλή πρόθεση, τελικά μας πληγώνουν περισσότερο γιατί δεν είναι η αλήθεια. Αυτό που ζητάμε από την οικογένεια και τους φίλους μας είναι να καταλάβουν τα συναισθήματά μας και τις αντιδράσεις μας, να μας αποδεχτούν και να σταθούν δίπλα μας χωρίς εύκολα παρηγορητικά λόγια και επιφανειακές συμβουλές.

Με δεδομένο ότι στην ελληνική οικογένεια η γυναίκα έχει τον πιο σημαντικό ρόλο στο συντονισμό των οικιακών υποχρεώσεων και στο μεγάλωμα των παιδιών, τις περισσότερες φορές παράλληλα με τις επαγγελματικές της υποχρεώσεις, η παρουσία μιας τόσο σοβαρής ασθένειας φοβίζει και αγχώνει την ασθενή γιατί νιώθει να χάνει τον έλεγχο και σε αυτό το κομμάτι. Είναι σημαντικό για εκείνη να καταλάβει ότι η ζωή στην οικογένεια μπορεί να συνεχιστεί κανονικά και να βλέπει όλα τα μέλη, σύντροφο και παιδιά να αναλαμβάνουν τις υποχρεώσεις τους στο κομμάτι που τους αναλογεί, έχοντας ταυτόχρονα συναίσθηση του νέου ρόλου τους μέσα στην οικογένεια. Έτσι, ο ρυθμός της ζωής συνεχίζεται αλλά έχει ταυτόχρονα αλλάξει λίγο. Όλοι μπορούν να συμμετέχουν στις δουλειές του σπιτιού, στα ψώνια, στο μαγείρεμα, κι αυτό το μοίρασμα είναι ικανό να δέσει την οικογένεια ακόμα περισσότερο από πριν. Επίσης, είναι πολύ ωφέλιμο οι φίλοι και η οικογένεια να προσπαθήσουν να αφιερώσουν λίγο περισσότερο χρόνο απ’ ό,τι πριν στην ασθενή, να μοιραστούν μαζί της όμορφες και χαλαρές στιγμές, ώστε να της δώσουν το μήνυμα της κατανόησης και της αγάπης σε αυτή τη φάση που περνά, όπου τίποτα δεν είναι δεδομένο. Ας μην ξεχνάμε ότι ολόκληρη η οικογένεια φοβάται τον κίνδυνο υποτροπής, ή και θανάτου από την ασθένεια, ενώ βιώνει παράλληλα την κόπωση, την αλλαγή της εξωτερικής εμφάνισης ή και του χαρακτήρα της ασθενούς.

  1. Θεωρείτε ωφέλιμη την συναναστροφή των ασθενών με άλλους ασθενείς και αν ναι γιατί;

Στο «Άλμα Ζωής» γνωρίζουμε πολύ καλά πόσο σημαντικό, αναγκαίο και ωφέλιμο είναι για μια γυναίκα που διαγιγνώσκεται με καρκίνου του μαστού να έρθει σε επαφή με μια άλλη γυναίκα που πέρασε την ίδια εμπειρία πριν από χρόνια. Η γυναίκα αυτή με την παρουσία και τη στάση της μπορεί να αποτελέσει ένα θετικό πρότυπο για την ασθενή. Σύμφωνα με τις βασικές αρχές του Διεθνούς Προγράμματος για τη Στήριξη Γυναικών με Καρκίνο Μαστού «Reach to Recovery», οι γυναίκες που έχουν υποβληθεί σε χειρουργική επέμβαση στο μαστό βρίσκουν μεγάλη βοήθεια και ανακούφιση τις πρώτες δύσκολες μέρες πριν ή μετά την επέμβαση, ή κατά τη διάρκεια των θεραπειών, συζητώντας με άλλες γυναίκες που είχαν την ίδια εμπειρία πριν από χρόνια και τώρα απολαμβάνουν μια φυσιολογική ζωή. Βασική προϋπόθεση είναι οι γυναίκες αυτές, οι εθελόντριες, να είναι κατάλληλα εκπαιδευμένες από ειδικούς ψυχικής υγείας και να θέλουν να προσφέρουν τον χρόνο τους και την εμπειρία τους,  με στόχο να στηρίξουν πρακτικά και συναισθηματικά άλλες γυναίκες με την ίδια διάγνωση. Η κοινή τους εμπειρία εξασφαλίζει την πραγματική κατανόηση και η εκπαίδευση κάνει την επικοινωνία αυτή ουσιαστική. Αυτή η επικοινωνία, η ανταλλαγή συναισθημάτων, το μοίρασμα της αγωνίας, η κατανόηση αλλά και η συνειδητοποίηση ότι η ασθενής δεν είναι η μόνη που περπατά τον δύσκολο δρόμο της ασθένειας, μειώνει την ψυχική δυσφορία και αποκαλύπτει στην ασθενή έναν φωτεινό ορίζοντα για το μέλλον. Επίσης, το πρόγραμμα αυτό είναι μοναδικής αξίας για τις γυναίκες που δεν μπορούν ή δεν θέλουν να πάρουν βοήθεια από ειδικούς ψυχικής υγείας γιατί κατά τη γνώμη τους ούτε αυτοί δεν μπορούν να τις καταλάβουν αφού δεν έχουν περάσει την ίδια εμπειρία. Τέλος, πρέπει να γίνει ξεκάθαρο ότι οι εθελόντριες δεν αναμειγνύονται ποτέ σε ιατρικά ή νοσηλευτικά θέματα και αν δεχτούν τέτοιου είδους ερωτήσεις παροτρύνουν τις ασθενείς να αναπτύξουν σχέσεις εμπιστοσύνης και καλής επικοινωνία με την θεραπευτική ογκολογική ομάδα.

Στην Αθήνα το πρόγραμμα RRI εφαρμόζεται με παρουσία εκπαιδευμένων εθελοντριών στα κέντρα μαστού των νοσοκομείων ΕΛΕΝΑ ΒΕΝΙΖΕΛΟΥ, ΜΕΤΑΞΑ, ΙΑΣΩ, MΕΤΡΟΠΟΛΙΤΑΝ και σύντομα στο νοσοκομείο ΑΛΕΞΑΝΔΡΑΣ. Επίσης, η επικοινωνία ασθενών με εθελόντριες μπορεί να γίνει στα γραφεία του συλλόγου με φυσική παρουσία, όπως επίσης και τηλεφωνικά ή/και διαδικτυακά, μετά από αίτημα των ασθενών και συνεννόηση με την κοινωνική υπηρεσία.

Στην υπόλοιπη Ελλάδα το πρόγραμμα RRI εφαρμόζεται από το Άλμα Ζωής Ν. Θεσσαλονίκης στο Αντικαρκινικό Νοσοκομείο ΘΕΑΓΕΝΕΙΟ, στο Γεν. Νοσοκομείο ΑΓΙΟΣ ΠΑΥΛΟΣ και στο Κέντρο Φιλοξενίας Καρκινοπαθών (https://almazoisthes.gr). Επίσης, από το Άλμα Ζωής Ν. Αχαΐας, στο πανεπιστημιακό νοσοκομείο ΡΙΟΥ και στο γενικό νοσοκομείο ΑΓ. ΑΝΔΡΕΑΣ (https://almazoispatras.gr/organwmenh-allhlobohtheia/).

  1. Μιλήστε για τα προγράμματα ψυχολογικής υποστήριξης που προσφέρει το «Άλμα Ζωής».

Εκτός από το πρόγραμμα της οργανωμένης αλληλοβοήθειας RRI, στο οποίο αναφερθήκαμε αναλυτικά παραπάνω, το «Άλμα Ζωής» υλοποιεί πολύ σημαντικά προγράμματα ψυχολογικής στήριξης των γυναικών με καρκίνο μαστού, σε όλα τα στάδια της νόσου, δηλαδή κατά τη διάγνωση, τη φάση των θεραπειών και καθ’ όλη τη διάρκεια της επιβίωσης. Συνοπτικά, αυτά είναι:

  1. ΑΤΟΜΙΚΗ ΣΥΜΒΟΥΛΕΥΤΙΚΗ: Οποιαδήποτε γυναίκα με εμπειρία καρκίνου μαστού μπορεί να έρθει σε επαφή με το Σύλλογο και να λάβει υπηρεσίες ατομικής συμβουλευτικής από κοινωνική λειτουργό και ψυχολόγο, ανάλογα με τις ανάγκες και το στάδιο της θεραπείας στο οποίο βρίσκεται. Οι υπηρεσίες παρέχονται δωρεάν για τα μέλη του Συλλόγου και τους συγγενείς τους.
  2. ΤΗΛΕΦΩΝΙΚΗ ΓΡΑΜΜΗ ΣΤΗΡΙΞΗΣ: Πρόκειται για μία εμπιστευτική πηγή πληροφόρησης που βοηθά τις γυναίκες απ’ όλη την Ελλάδα και τους οικείους τους – σύντροφο, παιδιά ή και φίλους –  να αντιμετωπίσουν ό, τι τις προβληματίζει σχετικά με τη διάγνωσή του και τη διαχείριση της νόσου, για όσο χρονικό διάστημα χρειάζεται. Το κάθε τηλεφώνημα απαντάται σε κλίμα σεβασμού και εχεμύθειας, ενώ πάντα διασφαλίζεται το απόρρητο. Την γραμμή στήριξης απαντά ψυχολόγος – ψυχοθεραπεύτρια, κοινωνική λειτουργός ή εκπαιδευμένη εθελόντρια του Συλλόγου «Άλμα Ζωής» που έχει βιώσει την εμπειρία του καρκίνου μαστού. Η τηλεφωνική Γραμμή Στήριξης, 210 8 253 253, λειτουργεί από Δευτέρα έως Παρασκευή, 10 πμ έως 6 μμ.
  3. ΟΜΑΔΕΣ ΨΥΧΟΛΟΓΙΚΗΣ ΚΑΙ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗΣ ΥΠΟΣΤΗΡΙΞΗΣ: Η Ψυχοκοινωνική Υπηρεσία του συλλόγου παρέχει δωρεάν ομαδικά προγράμματα σε μέλη του Συλλόγου, γυναίκες με εμπειρία καρκίνου μαστού. Μέσα από τα ομαδικά προγράμματα παρέχεται στις γυναίκες η δυνατότητα να γνωρίζουν καλύτερα τον εαυτό τους, να βελτιώσουν τις σχέσεις τους με τους άλλους, να μάθουν να διαχειρίζονται το άγχος τους, να αντιμετωπίζουν αποτελεσματικότερα τις δυσκολίες της ζωής και να τις αξιοποιούν.
  4. ΝΟΜΙΚΗ ΣΥΜΒΟΥΛΕΥΤΙΚΗ: Μέσα από το πρόγραμμα Νομικής Συμβουλευτικής, η νομική σύμβουλος του Συλλόγου παρέχει εντελώς δωρεάν έγκυρες πληροφορίες σε κάθε ενδιαφερόμενο, σχετικά με τα εργασιακά δικαιώματα των γυναικών με καρκίνο μαστού, τις ασφαλιστικές καλύψεις και τις κρατικές παροχές που απορρέουν από την ασθένεια και οποιοδήποτε άλλο θέμα νομικής φύσης ενδεχομένως σχετίζεται με την ασθένεια. Το πρόγραμμα υλοποιείται κάθε Πέμπτη, 30μμ – 7.30 μμ. και το τηλέφωνο επικοινωνίας είναι 210 41 80 006.
  5. ΑΠΟΦΑΣΙΖΩ ΓΙΑΤΙ ΓΝΩΡΙΖΩ: Πρόκειται για δωρεάν εκπαιδευτικά διαδικτυακά σεμινάρια για τον καρκίνο του μαστού, που πραγματοποιούνται σε δύο κύκλους. Στόχος τους είναι η υπεύθυνη ενημέρωση και καθοδήγηση των ασθενών για την εξασφάλιση καλύτερης ποιότητας ζωής κατά τη διάρκεια της περιπέτειας με τον καρκίνο του μαστού αλλά και μετά τη λήξη της. Διακεκριμένοι επιστήμονες και επαγγελματίες ειδικευμένοι σε θέματα του καρκίνου του μαστού αναλύουν όλες τις πτυχές της ασθένειας, ενθαρρύνοντας τη συζήτηση με στόχο την επίλυση αποριών.
  6. ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΠΑΡΟΧΗΣ ΠΡΑΚΤΙΚΩΝ ΣΥΜΒΟΥΛΩΝ ΔΙΑΤΡΟΦΗΣ ΣΕ ΓΥΝΑΙΚΕΣ ΥΠΟ ΘΕΡΑΠΕΙΑ:  Ο σύλλογος, αναγνωρίζοντας τις επιπτώσεις που έχουν οι παρενέργειες των θεραπειών για τον καρκίνο μαστού στην ποιότητα ζωής των γυναικών, παρέχει δωρεάν πρακτικές συμβουλές διατροφής σε γυναίκες που βρίσκονται στη φάση της θεραπείας για τον καρκίνο μαστού (χημειοθεραπεία / ακτινοθεραπεία/ ορμονοθεραπεία). Στόχος του προγράμματος είναι η παροχή ενημέρωσης και εξατομικευμένης πρακτικής βοήθειας για θέματα που επηρεάζουν την εικόνα σώματος. Το πρόγραμμα υλοποιείται από διατροφολόγο κάθε Τετάρτη 10 πμ – 1μμ, μετά από ραντεβού στο τηλέφωνο 210 4180006.
  7. ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗΣ & ΠΡΟΛΗΨΗΣ ΛΕΜΦΟΙΔΗΜΑΤΟΣ: To «Άλμα Ζωής», σε συνεργασία με την ΟΕΕ ΑΠΛΕΣΟ του Πανελληνίου Συλλόγου Φυσικοθεραπευτών, πραγματοποιεί το πρόγραμμα Ενημέρωσης & Πρόληψης Λεμφοιδήματος, με στόχο την ενημέρωση των γυναικών για το λεμφοίδημα και τις μεθόδους πρόληψης και αντιμετώπισής του, την έγκαιρη διάγνωση και δυνατότητα διαχείρισης μέσα από κατάλληλη φυσιοθεραπευτική αξιολόγηση και την παροχή συμβουλευτικής για την περαιτέρω διαχείριση. Το πρόγραμμα απευθύνεται σε κάθε γυναίκα που έχει υποβληθεί σε επεμβάσεις για καρκίνο μαστού, ακτινοθεραπεία ή χημειοθεραπεία ή έχει ενδείξεις παρουσίας λεμφοιδήματος. Τα ραντεβού πραγματοποιούνται τη δεύτερη Πέμπτη κάθε μήνα, 2μμ-6μμ, στα γραφεία του συλλόγου και οι ενδιαφερόμενες μπορούν να καλούν για ραντεβού στο 210 8815444, Δευτέρα με Παρασκευή, 9πμ -5μμ.
  8. ΓΕΝΕΤΙΚH ΣΥΜΒΟΥΛΕΥΤΙΚH ΚΑΙ ΑΝAΛΥΣΗ: Το «Άλμα Ζωής», σε συνεργασία με το Εργαστήριο Μοριακής Γενετικής του Ανθρώπου του ΕΚΕΦΕ “ΔΗΜΟΚΡΙΤΟΣ”, πραγματοποιεί το Πρόγραμμα «Γενετική Συμβουλευτική και Ανάλυση», το οποίο αφορά σε δωρεάν γενετικό έλεγχο σε γυναίκες που πληρούν κριτήρια με βάση τη διάγνωση, το οικογενειακό ιστορικό και το θεραπευτικό όφελος.
  9. ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΔΩΡΕΑΣ ΜΑΛΛΙΩΝ ΚΑΙ ΠΑΡΟΧΗΣ ΠΕΡΟΥΚΑΣ: Σε συνεργασία με το Pantene και την ΑΒ Βασιλόπουλος το «Άλμα Ζωής» πραγματοποιεί για 8η χρονιά το πρόγραμμα δωρεάς μαλλιών «Χάρισε Δύναμη» με στόχο την παροχή περουκών σε γυναίκες ασθενείς με καρκίνο που βρίσκονται σε χημειοθεραπεία και το έχουν ανάγκη. Έχουμε καταφέρει να συλλέξουμε πάνω από 73.200 κοτσίδες και ήδη 960 γυναίκες έχουν πάρει τη δική τους περούκα μέσω αυτού του προγράμματος.
  10. ΔΙΑΔΙΚΤΥΑΚΗ ΚΑΜΠΑΝΙΑ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗΣ ΓΙΑ ΤΟ ΜΕΤΑΣΤΑΤΙΚΟ ΚΑΡΚΙΝΟ ΜΑΣΤΟΥ: Στο «Άλμα Ζωής» μιλήσαμε ανοιχτά για τον Μεταστατικό Καρκίνο Μαστού με στόχο την ενημέρωση του κοινού, την ενδυνάμωση των ασθενών και την καταπολέμηση του ταμπού (synexizw.gr). Επίσης, με οδηγό τις ανάγκες των ασθενών με μεταστατικό καρκίνο μαστού δημιουργήσαμε το εργαλείο, mobile app “my alma”, ώστε κάθε γυναίκα με μεταστατικό καρκίνο μαστού να έχει ενημέρωση και υποστήριξη… στο χέρι της. Εκεί θα βρει χρήσιμες πρακτικές συμβουλές για την καθημερινότητά της, για επικοινωνία με υποστηρικτικές δομές, όπως επίσης θα μπορεί να βρίσκει έγκυρη ενημέρωση για νεότερα ιατρικά δεδομένα, για σημεία ενδιαφέροντος όπως Νοσοκομεία, Δομές Υγείας και Ιατρεία πόνου, και να λάβει χρήσιμες συμβουλές για τη διαχείριση των συναισθημάτων της και των ανεπιθύμητων ενεργειών της θεραπείας της.

Όλα τα παραπάνω προγράμματα, όπως και πολλά ακόμη που αφορούν την πρόληψη, την ενημέρωση και την υποστήριξη των γυναικών πανελλαδικά, υλοποιούνται από τα καθαρά έσοδα του αγώνα Greece Race for the Cure.  Σήμερα, μετά από 15 χρόνια, το Greece Race for the Cure® αποτελεί πλέον έναν από τους πιο δημοφιλείς αγώνες με στόχο την ενημέρωση για τον καρκίνο του μαστού στην Ευρώπη, ενώ είναι το μεγαλύτερο αθλητικό γεγονός με κοινωνικό σκοπό στην Ελλάδα, συγκεντρώνοντας περισσότερες από 264.000 συμμετοχές σε όλη την ιστορία της διοργάνωσης από το 2009. Γυναίκες, άνδρες και παιδιά ενώνονται στον αγώνα κατά του καρκίνου του μαστού μία φορά το χρόνο, συμμετέχοντας σε μία μεγάλη γιορτή.

Φέτος, 1 Οκτωβρίου 2023, είμαστε και πάλι ΜΑΖΙ  πιο δυνατοί από τον καρκίνο του μαστού από κοντά στο Ζάππειο, αλλά και διαδικτυακά. Αγωνιζόμαστε για να ακούσουν όλοι τη φωνή μας για τη σημασία της πρόληψης και της έγκαιρης διάγνωσης, για να απομυθοποιήσουμε τον καρκίνο του μαστού, για να νικήσουμε το φόβο και τις προκαταλήψεις, για τη βελτίωση ποιότητας ζωής και τα δικαιώματα της γυναίκας με καρκίνο μαστού, για τη στήριξη των γυναικών με εμπειρία καρκίνου μαστού και των οικογενειών τους, για να σωθούν ζωές, για να τιμήσουμε τις γυναίκες που δεν είναι πια κοντά μας!

https://greecerace.gr/

Σας ευχαριστώ πολύ!

Μαργαρίτα ΧρυσάνθουΆλμα ΖωήςΚαρκίνος Μαστούψυχολογικές επιπτώσειςfront-stories