Η “βίαιη” μουσική δεν σχετίζεται με βίαιη συμπεριφορά

Όπως αναφέρει το περιοδικό Royal Society Open Science, οι ερευνητές επέλεξαν το death metal, ένα είδος μουσικής, που συχνά καταπιάνεται με θέματα όπως τα βασανιστήρια και τα σατανιστικά τελετουργικά.

Όπως διαπιστώθηκε, η συγκεκριμένη μουσική φαίνεται πως το μόνο, που δεν ενισχύει, είναι η επιθετικότητα και η βίαιη συμπεριφορά. Ειδικότερα, δε, φάνηκε ότι οι οπαδοί της death metal δεν είναι απευαισθητοποιημένοι στις βίαιες απεικονίσεις.

Στα πειράματα συμμετείχαν 32 άτομα, fans της death metal και 48 άτομα που δεν τους αρέσει αυτή η μουσική. Αυτές οι δύο ομάδες, άκουγαν το σουηδικό γκρουπ Bloodbathdeath και το Happy του Pharrell Williams, κοιτάζοντας κάποιες δυσάρεστες εικόνες.

Στόχος ήταν να εντοπισθεί το κατά πόσο ο εγκέφαλός τους εντόπιζε τις βίαιες σκηνές και κατά πόσο επηρεαζόταν η ευαισθησία τους, σε συνδυασμό με την μουσική που άκουγαν.

Οι επιστήμονες κατέληξαν ότι η death metal προκαλεί εσωτερική χαρά και όχι βίαιη ή επιθετική συμπεριφορά.

“Οι φανατικοί της έντονης μέταλ μουσικής βιώνουν δύναμη, ευτυχία και γαλήνη, ενώ ακούνε τη μουσική τους, σε αντίθεση με τους υπόλοιπους που, ενώ δεν έχουν αυτά τα μουσικά γούστα, όταν ακούνε μέταλ μουσική αισθάνονται ένταση, θυμό και φόβο”, επεσήμανε καθηγητής Bill Thompson, σχολιάζοντας τα ευρήματα.

“Πολλοί άνθρωποι απολαμβάνουν τη λυπημένη μουσική και αυτό είναι παράδοξο – γιατί θα θέλαμε να κάνουμε τους εαυτούς μας να αισθανθούν λύπη; Το ίδιο ισχύει και με τη μουσική που είναι πιο επιθετική ή ακολουθεί βίαια μοτίβα”.