HPV: Το εμβόλιο έχει μειώσει σημαντικά τις λοιμώξεις που προκαλούν καρκίνο

Τα εμβόλια κατά του ιού HPV έχουν μειώσει σημαντικά τις λοιμώξεις, που προκαλούν καρκίνο του τραχήλου της μήτρας, δείχνει διεθνής έρευνα.

Οι επιστήμονες λένε ότι υπάρχει ελπίδα να οδεύουμε προς το τέλος αυτής της μορφής καρκίνου. Αυτό, βέβαια, αν αυξηθεί η εμβολιαστική κάλυψη, που σε ορισμένες χώρες – ανάμεσά τους και η Ελλάδα – παραμένει χαμηλή.

Η μετα-ανάλυση, που συμπεριέλαβε 65 μελέτες και 60 εκατομμύρια άτομα από 14 χώρες, δημοσιεύθηκε στο Lancet.

Τα εμβόλια κατά του HPV κυκλοφόρησαν το 2007 και έκτοτε έχουν υιοθετηθεί σε περίπου 115 χώρες. Τα δύο εμβόλια που κυκλοφορούν, είναι το Cervarix της GSK και το Gardasil της Merck.

Η νέα μετα-ανάλυση βρήκε ότι οι δύο τύποι του ιού HPV (16 και 18), που προκαλούν περίπου το 70% των περιπτώσεων καρκίνου του τραχήλου, έχουν μειωθεί σημαντικά πλέον μετά τους εμβολιασμούς. Αυτό αντανακλάται – 5-8 χρόνια μετά τον εμβολιασμό – στη μείωση κατά 83% των λοιμώξεων στα κορίτσια ηλικίας από 13 έως 19 ετών και κατά 66% στις γυναίκες ηλικίας από 20 έως 24 ετών.

Μείωση κατά 37% της λοίμωξης από τα στελέχη HPV 16 και HPV 18 υπήρξε, επίσης, στις γυναίκες ηλικίας από 25 έως 29 ετών, παρόλο οι περισσότερες δεν είχαν εμβολιασθεί.

Ο ιός HPV μεταδίδεται μέσω σεξουαλικών πράξεων και μπορεί να προκαλέσει και προκαρκινικές αλλοιώσεις και κονδυλώματα γεννητικών οργάνων.

Η νέα μελέτη βρήκε ότι χάρη στα εμβόλια έχουν μειωθεί κατά 67% τα περιστατικά κονδυλωμάτων στα κορίτσια ηλικίας από 15 έως 19 ετών και κατά 54% στις γυναίκες ηλικίας από 20 έως 24 ετών, αλλά επίσης κατά 48% στα μη εμβολιασμένα αγόρια ηλικίας από 15 έως 19 ετών και κατά 32% στους μη εμβολιασμένους άνδρες ηλικίας από 20 έως 24 ετών.

Τα στοιχεία αυτά δείχνουν ότι τα εμβόλια κατά του HPV ωφελούν και ευρύτερες μη εμβολιασμένες ομάδες του πληθυσμού, καθώς η ανοσία των εμβολιασμένων κοριτσιών και γυναικών προστατεύει σε έναν βαθμό τα αγόρια και τους άνδρες, που δεν έχουν κάνει το εμβόλιο.

Εξάλλου οι εμβολιασμοί έχουν οδηγήσει σε μείωση κατά 51% των διαγνώσεων προκαρκινικών αλλοιώσεων του τραχήλου της μήτρας στα κορίτσια ηλικίας από 15 έως 19 ετών.

Σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας, περίπου 570.000 νέες περιπτώσεις καρκίνου του τραχήλου διαγνώσθηκαν το 2018 και υπήρξαν 313.365 θάνατοι εξαιτίας της νόσου, κάνοντας τον εν λόγω καρκίνο τον τέταρτο πιο συχνό μεταξύ των γυναικών παγκοσμίως.

HPV