Η αύξηση της παχυσαρκίας μεταξύ των γυναικών και των παιδιών συνδέεται με την ατμοσφαιρική ρύπανση (μελέτη)

Η παχυσαρκία είναι ένα παγκόσμιο πρόβλημα και σύμφωνα με νέα έρευνα, η ζωή σε μολυσμένες περιοχές μπορεί να είναι ένας παράγοντας που αυξάνει τον κίνδυνο παχυσαρκίας, ιδιαίτερα μεταξύ των γυναικών.

Η παχυσαρκία αποτελεί σήμερα μια παγκόσμια κρίση υγείας. Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας (ΠΟΥ) προειδοποιεί ότι η παχυσαρκία μπορεί να οδηγήσει σε μια σειρά από μη μεταδοτικές ασθένειες, όπως διαβήτη τύπου 2, καρδιαγγειακές παθήσεις, υπέρταση, εγκεφαλικό επεισόδιο, διάφορες μορφές καρκίνου και προβλήματα ψυχικής υγείας.

Ο υψηλός ΔΜΣ (Δείκτης Μάζας Σώματος) λέγεται ότι ευθύνεται για το 60% του κινδύνου εμφάνισης διαβήτη τύπου 2 και το 20% της υπέρτασης και της στεφανιαίας νόσου.  

Η κατανάλωση επεξεργασμένων και φαστ φουντ, τρανς λιπαρών οξέων (TFAs) και ζάχαρης, σε συνδυασμό με την αύξηση του μεγέθους των μερίδων και τη μειωμένη σωματική δραστηριότητα ευθύνονται για υψηλά επίπεδα παχυσαρκίας.

Υπάρχουν πολλές αιτίες παχυσαρκίας, αλλά θα μπορούσε και η ατμοσφαιρική ρύπανση να αυξήσει τον κίνδυνο; 

Παχυσαρκία στις γυναίκες

Ερευνητές από το Πανεπιστήμιο του Μίσιγκαν ανακάλυψαν ότι η ατμοσφαιρική ρύπανση μπορεί να επηρεάσει το βάρος, τον δείκτη μάζας σώματος, την περίμετρο της μέσης και το σωματικό λίπος.  Στη μελέτη χρησιμοποιήθηκαν συνολικά 1.654 γυναίκες από τα δεδομένα του Study of Women’s Health Across the Nation.  Η μέση ηλικία των γυναικών ήταν σχεδόν 50 έτη και παρακολουθήθηκε από το 2000 έως το 2008.  Η ετήσια έκθεση στην ατμοσφαιρική ρύπανση που συνδέεται με τις διευθύνσεις κατοικιών αναλύθηκε στη συνέχεια με ερευνητές που εξέτασαν μια πιθανή σχέση μεταξύ της έκθεσης στη ρύπανση και του μεγέθους του σώματος.

Η έρευνα προειδοποιεί ότι οι γυναίκες μπορεί να διατρέχουν κίνδυνο παχυσαρκίας λόγω των υψηλών επιπέδων ατμοσφαιρικής ρύπανσης στην περιοχή τους

Έκαναν την ανακάλυψη ότι η ατμοσφαιρική ρύπανση στην πραγματικότητα είχε αντίκτυπο στο σωματικό λίπος προκαλώντας υψηλότερο ποσοστό λίπους και χαμηλότερη άλιπη μάζα στις γυναίκες μέσης ηλικίας.

«Οι γυναίκες στα τέλη της δεκαετίας του 40 και στις αρχές της δεκαετίας του 50 εκτέθηκαν μακροπρόθεσμα στην ατμοσφαιρική ρύπανση – συγκεκριμένα, υψηλότερα επίπεδα λεπτών σωματιδίων, διοξειδίου του αζώτου και όζοντος – είδαν αυξήσεις στο μέγεθος και τη σύστασή τους», δήλωσε ο Xin Wang, ερευνητής επιδημιολογίας στο UM School of Public Health και ο πρώτος συγγραφέας της μελέτης.

Καθώς η μελέτη επικεντρώθηκε σε γυναίκες μέσης ηλικίας, τα ευρήματα δεν μπορούν να γενικευθούν σε άνδρες ή γυναίκες σε άλλες ηλικιακές κατηγορίες, πρόσθεσε ο Wang.

Ωστόσο, η έρευνα διαπίστωσε επίσης ότι ενώ το σωματικό λίπος αυξήθηκε κατά 4,5%, τα υψηλά επίπεδα σωματικής δραστηριότητας ήταν ένας αποτελεσματικός τρόπος για τον μετριασμό των επιπτώσεων της έκθεσης στην ατμοσφαιρική ρύπανση.

Παχυσαρκία στα παιδιά

Η συσχέτιση της ατμοσφαιρικής ρύπανσης και της παχυσαρκίας έχει επίσης βρεθεί μεταξύ των παιδιών.  Το International Journal of Obesity βρήκε πιθανές επιπτώσεις της ατμοσφαιρικής ρύπανσης στην παιδική παχυσαρκία.  Το περιοδικό έγραψε: «Η πρώιμη έκθεση στην ατμοσφαιρική ρύπανση μπορεί να σχετίζεται με μια μικρή αύξηση του κινδύνου εμφάνισης υπέρβαρου και παχυσαρκίας στην παιδική ηλικία, και αυτή η συσχέτιση μπορεί να επιδεινωθεί στις πιο υποβαθμισμένες περιοχές. Πρόσθεσε: «Ακόμα και αυτές οι μικρές ενώσεις είναι πιθανής παγκόσμιας σημασίας για την υγεία».

Το International Journal of Obesity τόνισε επίσης τις πιθανές επιπτώσεις της ατμοσφαιρικής ρύπανσης στην ανάπτυξη της παιδικής παχυσαρκίας, αλλά σημείωσε ότι τα στοιχεία εξακολουθούν να είναι ελάχιστα.

«Η πρώιμη έκθεση στην ατμοσφαιρική ρύπανση μπορεί να σχετίζεται με μια μικρή αύξηση του κινδύνου εμφάνισης υπέρβαρου και παχυσαρκίας στην παιδική ηλικία και αυτή η συσχέτιση μπορεί να επιδεινωθεί στις πιο υποβαθμισμένες περιοχές», σημειώνει το περιοδικό. «Ακόμη και αυτές οι μικρές ενώσεις έχουν πιθανή παγκόσμια σημασία για την υγεία».

Σε μια άλλη μελέτη από το Lung Care Foundation και το Pulmocare Research and Education, το 39,8% των παιδιών από το Δελχί, μια από τις πιο μολυσμένες πόλεις του κόσμου, ήταν παχύσαρκα ή υπέρβαρα.

Αυτό ήταν σε αντίθεση με το 16,4% των παιδιών από το Kottayam και το Mysuru, πόλεις με πολύ λιγότερη ατμοσφαιρική ρύπανση.

Σύμφωνα με το NHS , ο καλύτερος τρόπος για την καταπολέμηση της παχυσαρκίας είναι να τρώτε μια υγιεινή δίαιτα με μειωμένες θερμίδες και να κάνετε τακτική άσκηση.

Μια δίαιτα ελεγχόμενη με θερμίδες θα πρέπει να συνιστάται από γιατρό ή επαγγελματία υγείας διαχείρισης απώλειας βάρους.

 

παιδική παχυσαρκίαπαχυσαρκία γυναίκεςπαιδιά και παχυσαρκίαπαχυσαρκία και ατμοσφαιρική ρύπανσηπαχυσαρκία