Η από του στόματος συνδυαστική θεραπεία για τη νόσο της παχυσαρκίας διαθέσιμη και πάλι στην Ελλάδα από την Win Medica

Στις επόμενες τρεις δεκαετίες, το αυξημένο σωματικό βάρος θα έχει κόστος την απώλεια έως και 92 εκατομμυρίων ζωών στις χώρες του ΟΟΣΑ1.

 10 φορές μεγαλύτερη μείωση βάρους σε ασθενείς που λάμβαναν το συνδυασμό, έναντι αυτών που έκαναν μόνο δίαιτα και άσκηση, σύμφωνα με μελέτη2

 Ο συνδυασμός υδροχλωρικής Ναλτρεξόνης και υδροχλωρικής Βουπροπιόνης που αποτελεί θεραπεία για τη νόσο της παχυσαρκίας είναι και πάλι διαθέσιμος στην Ελλάδα, χάρη στη Win Medica. H εκ νέου εισαγωγή της θεραπείας ίσως αποτελεί απάντηση στις στρεβλώσεις της αγοράς που παρατηρήθηκε τους τελευταίους μήνες (πολλαπλές ελλείψεις φαρμάκων) και προσφέρει ακόμα ένα «όπλο» στους γιατρούς για τη θεραπεία της παχυσαρκίας σε υπέρβαρους και παχύσαρκους ενήλικες, ως συμπλήρωμα μιας δίαιτας μειωμένων θερμίδων και σωματικής άσκησης. Όπως φάνηκε από τα αποτελέσματα πρόσφατης μελέτης2 που διήρκησε 78 εβδομάδες με συμμετοχή 300 ασθενών, αυτοί που λάμβαναν το συνδυασμό ναλτρεξόνης/βουπροπιόνης εμφάνισαν από την 26η εβδομάδα θεραπείας μείωση του σωματικού βάρους κατά 9,46% έναντι 0,4% αυτών που έκαναν μόνο δίαιτα και άσκηση και λάμβαναν εικονικό φάρμακο2. Δηλαδή 10 φορές μεγαλύτερη μείωση βάρους για τους ασθενείς που λάμβαναν το συνδυασμό ναλτρεξόνης/βουπροπιόνης.

 Σύμφωνα με τις Ευρωπαϊκές Κατευθυντήριες Οδηγίες, για τη διαχείριση της παχυσαρκίας σε ενήλικες ασθενείς (2015), η φαρμακευτική θεραπεία πρέπει να θεωρείται μέρος της συνολικής θεραπευτικής προσέγγισης των παχύσαρκων ασθενών3. Η φαρμακοθεραπεία μπορεί να βοηθήσει τους ασθενείς να έχουν καλύτερη συμμόρφωση, να μειώσουν τον κίνδυνο εμφάνισης επιπλοκών λόγω αυξημένου σωματικού βάρους και να βελτιώσουν την ποιότητα της ζωής τους3. Η φαρμακευτική θεραπεία μπορεί επίσης να βοηθήσει στην πρόληψη της ανάπτυξης ασθενειών που σχετίζονται με τη παχυσαρκία (π.χ. διαβήτης τύπου 2, άπνοια ύπνου). Ο συνδυασμός  των συγκεκριμένων δραστικών ουσιών ως θεραπεία δρα σε περιοχές του εγκεφάλου που εμπλέκονται στον έλεγχο της πρόσληψης τροφής και της δαπάνης ενέργειας4. Είναι εγκεκριμένος για χρήση σε ενήλικες ασθενείς (ηλικίας 18 ετών και άνω), με αρχικό Δείκτη Μάζας σώματος 30 ή μεγαλύτερο5. Μπορεί επίσης να χορηγηθεί σε άτομα με Δείκτη Μάζας σώματος μεταξύ 27 και 30, εάν έχουν πρόσθετες σχετιζόμενες με το βάρος παθήσεις, όπως για παράδειγμα ελεγχόμενη υψηλή αρτηριακή πίεση (υπέρταση), διαβήτη τύπου 2 ή υψηλά επίπεδα λιπιδίων στο αίμα5.

 

Αναφορές

  1. The Heavy Burden of Obesity, The Economics of Prevention, October 2019,https://www.oecd-ilibrary.org/sites/67450d67-en/index.html?itemId=/content/publication/67450d67-en
  2. Amy Halseth et al, Obesity (2017) 25, 338-45.
  3. Yumuk V et al, European Guidelines for Obesity Management in Adults, Obes Facts 2015;8:402–424.
  4. Product Package Leaflet
  5. Summary of Product Characteristics

 

 

 

Winmedicaθεραπεία παχυσαρκίας