Η χρήση κάνναβης κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης συνδέεται με διαταραχές ψυχικής υγείας στα παιδιά

  • Η χρήση κάνναβης αυξάνεται στις Ηνωμένες Πολιτείες και σε άλλες περιοχές του κόσμου.
  • Ερευνητές από το Πανεπιστήμιο της Ουάσιγκτον στο Σεντ Λούις βρήκαν τα παιδιά που εκτίθενται στην κάνναβη ενώ βρίσκονται στη μήτρα εμφανίζουν αυξημένα συμπτώματα ψυχοπαθολογίας όπως κατάθλιψη και άγχος στην πρώιμη εφηβεία.
  • Τα αυξημένα ψυχοπαθολογικά συμπτώματα κατά την εφηβεία μπορεί να κάνουν ένα νέο άτομο πιο ευάλωτο στην εμφάνιση ψυχιατρικών παθήσεων και κατάχρησης ουσιών.

Πρόσφατη έρευνα δείχνει ότι η ψυχαγωγική χρήση κάνναβης αυξάνεται στις Ηνωμένες Πολιτείες. Και το Γραφείο των Ηνωμένων Εθνών για τα Ναρκωτικά και την Παγκόσμια Έκθεση για τα Ναρκωτικά 2020 αναφέρει ότι η κάνναβη ήταν η πιο χρησιμοποιούμενη ουσία παγκοσμίως το 2018.

Αν και μερικές φορές συνταγογραφείται η κάνναβη για ιατρική χρήση, υπάρχουν κίνδυνοι που σχετίζονται με τη χρήση του, συμπεριλαμβανομένης της μειωμένης κρίσης και της απώλειας μνήμης. Κάποιες προηγούμενες έρευνες συνέδεσαν επίσης τη χρήση κάνναβης με θέματα ψυχικής υγείας όπως π.χ ανησυχία και κατάθλιψη.

Μια ερευνητική ομάδα από το Πανεπιστήμιο της Ουάσιγκτον στο Σεντ Λούις,   βρήκε στοιχεία που υποδηλώνουν ότι τα παιδιά που εκτίθενται στην κάνναβη ενώ βρίσκονται στη μήτρα παρουσιάζουν αυξημένα συμπτώματα ψυχοπαθολογίας – συμπεριλαμβανομένου άγχους και κατάθλιψης – καθώς τα παιδιά γίνονται έφηβοι σε ηλικία 11 και 12 ετών.

Η μελέτη εμφανίζεται στο περιοδικό JAMA Παιδιατρική.

Πώς επηρεάζει η κάνναβη την εγκυμοσύνη; 

Οι έρευνες γύρω από το ποσοστό των εγκύων που κάνουν χρήση κάνναβης είναι μικτές.  Μελέτη που δημοσιεύθηκε πέρυσι έδειξε ότι η χρήση κάνναβης μεταξύ των εγκύων στις ΗΠΑ αυξήθηκε από περίπου 6,8% σε 8,1% κατά τη διάρκεια της πανδημίας COVID-19.  Ωστόσο, άλλες έρευνες δείχνουν ότι αυτό το ποσοστό μπορεί να είναι μεγαλύτερο, καθώς δεν αναφέρουν όλες οι έγκυες τη χρήση κάνναβης στον γιατρό τους. Για παράδειγμα, μια μελέτη του 2015 διαπίστωσε ότι οι αποδοχές θεραπείας για κατάχρηση ουσιών αυξήθηκαν από 29% σε 43% για εγκύους που έκαναν χρήση κάνναβης κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης τους.  Άλλη μελέτη του 2017, δημοσιεύθηκε το 2017 διαπίστωσε ότι το 14,6% των εγκύων εφήβων ηλικίας 12 έως 17 ετών στις ΗΠΑ ανέφεραν ότι έκαναν χρήση κάνναβης ενώ ήταν έγκυες, με βάση δεδομένα από το 2002-2012.

Ένας κοινός λόγος που οδηγεί μια έγκυο στο να  κάνει χρήση κάνναβης κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης είναι για να βοηθήσει στην ανακούφιση των συμπτωμάτων της « πρωινής ναυτίας », όπως η ναυτία και ο έμετος , το άγχος, το στρες και ο πόνος.

Ωστόσο, η έρευνα δείχνει ότι η χρήση κάνναβης κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης μπορεί να έχει δυσμενείς επιπτώσεις σε ένα έμβρυο, όπως:

Επιπλέον, ένας νέος γονέας μπορεί να επηρεάσει το μωρό του ενώ θηλάζει εάν κάνει χρήση κάνναβης.

Επίδραση της προγεννητικής έκθεσης στην κάνναβη στους εφήβους 

Σύμφωνα με τον επικεφαλής συγγραφέα της μελέτης David Baranger, μεταδιδακτορικό υπότροφο στο Πανεπιστήμιο της Ουάσιγκτον, η νέα έρευνα βασίζεται σε προηγούμενη μελέτη που η ερευνητική ομάδα είχε πραγματοποιήσει το 2020. Η μελέτη συσχέτισε την προγεννητική έκθεση στην κάνναβη με επιδείνωση των αποτελεσμάτων ψυχικής υγείας σε παιδιά ηλικίας 9-10 ετών, όπως:

  • προβλήματα ύπνου
  • κατάθλιψη
  • ανησυχία
  • προβλήματα με παρορμητικότητα
  • δυσκολία να δώσει προσοχή

Αυτή η μελέτη παρουσίασε δεδομένα για σχεδόν 12.000 παιδιά από τη Μελέτη Εγκεφάλου και Γνωσιακής Ανάπτυξης Εφήβων ( ABCD Study ).

«Σε αυτή τη μελέτη, παρακολουθήσαμε αυτήν την ίδια ομάδα παιδιών, που είναι τώρα 12 ετών, για να ρωτήσουμε αν έχει αλλάξει κάτι», εξηγεί ο Baranger.

«Έχουν βελτιωθεί ή χειροτερέψει; Προς έκπληξή μας, διαπιστώσαμε ότι τα παιδιά με προγεννητική έκθεση στην κάνναβη είχαν ακόμα χειρότερα αποτελέσματα ψυχικής υγείας — τα πράγματα δεν είχαν βελτιωθεί ούτε χειροτερέψει».

Ο Baranger είπε ότι η νέα μελέτη υποδηλώνει ότι τα αυξημένα ποσοστά ψυχοπαθολογικών συμπτωμάτων επιμένουν από τις ηλικίες 9 έως 12 ετών. Αυτά τα συμπτώματα περιλαμβάνουν κατάθλιψη, άγχος και άλλες ψυχιατρικές καταστάσεις.

«Η πρώιμη εφηβεία είναι μια περίοδος με αυξημένη εμφάνιση διαταραχών ψυχικής υγείας. Το ότι αυτά τα παιδιά έχουν μεγαλύτερη επιβάρυνση ψυχικής υγείας σε αυτή την ηλικία υποδηλώνει ότι μπορεί να διατρέχουν κίνδυνο εμφάνισης διαταραχών ψυχικής υγείας στην εφηβεία».

 

front-storiesιατρική κάναβηκάναβη στην εγκυμοσύνη