Η διατροφή που σας προστατεύει από καρκίνο και καρδιαγγειακά

Οι πληροφορίες για τα είδη διατροφής, που βοηθάνε να παραμένουμε υγιείς είναι πολλές, αλλά συχνά όλο και περισσότερες νέες μελέτες αναιρούν τα παλιά ευρήματα.

Ένας κανόνας, ωστόσο, φαίνεται να παραμένει σταθερός για την αποφυγή σοβαρών ασθενειών.

Και αυτός δεν είναι άλλος, από την καθημερινή κατανάλωση φρέσκων φρούτων και λαχανικών.

Εκτός από τις βιταμίνες, τις φυτικές ίνες, τα μεταλλικά στοιχεία, που περιέχουν, υπάρχει κι άλλος λόγος που φρούτα και λαχανικά είναι ζωτικής σημασίας. Τα φλαβονοειδή.

Νέα μελέτη βρήκε ότι καταναλώνοντας φλαβονοειδή, προστατευόμαστε από τον καρκίνο και από τα καρδιαγγειακά. Τα οφέλη, δε, είναι ακόμη μεγαλύτερα για τους καπνιστές και για τους βαρείς πότες αλκοόλ – πάνω από δύο ποτά την ημέρα.

Ερευνητές από το Πανεπιστήμιο Edith Cowan, με επικεφαλής τον Dr Nicola Bondonno, ανέλυσαν δεδομένα για 53.048 Δανούς, για μια περίοδο μεγαλύτερη των 23 ετών.

“Είναι σημαντικό, πάντως, να σημειωθεί ότι η κατανάλωση φλαβονοειδών δεν αντισταθμίζει όλο τον αυξημένο κίνδυνο θανάτου, που προκαλείται από το κάπνισμα και από την μεγάλη κατανάλωση αλκοόλ. Το καλύτερο πράγμα που πρέπει να κάνετε για την υγεία σας είναι να σταματήσετε το κάπνισμα και να μειώσετε το αλκοόλ.

Γνωρίζουμε ότι αυτές οι αλλαγές στον τρόπο ζωής μπορούν να είναι πολύ δύσκολες, οπότε το να ενθαρρύνουμε την κατανάλωση φλαβονοειδών μπορεί να είναι ένας καινοτόμος τρόπος, για να μειώσει τον αυξημένο κίνδυνο και παράλληλα ενθαρρύνει τους ανθρώπους να σταματήσουν το κάπνισμα και να μειώσουν την πρόσληψη αλκοόλ”.

Οι συμμετέχοντες στη μελέτη, η οποία δημοσιεύθηκε στο επιστημονικό περιοδικό Nature Communications, κατανάλωναν περίπου 500 mg ολικών φλαβονοειδών κάθε ημέρα και είχαν τον χαμηλότερο κίνδυνο για καρκίνο ή θάνατο, που σχετίζεται με καρδιαγγειακές παθήσεις.

“Είναι σημαντικό να καταναλώνετε μια ποικιλία διαφορετικών φλαβονοειδών ενώσεων, που βρίσκονται σε διαφορετικά τρόφιμα και ποτά. Αυτό επιτυγχάνεται εύκολα με: Ένα φλιτζάνι τσάι, ένα μήλο, ένα πορτοκάλι, 100 γραμμάρια μούρα και 100 γραμμάρια μπρόκολο“.

“Η κατανάλωση αλκοόλ και το κάπνισμα αυξάνουν τόσο τη φλεγμονή, όσο και την καταστροφή των αιμοφόρων αγγείων, γεγονός που μπορεί να αυξήσει τον κίνδυνο μιας σειράς ασθενειών”, ανέφερε ο Dr Bondonno.

“Τα φλαβονοειδή έχει αποδειχθεί ότι είναι αντιφλεγμονώδη και ότι βελτιώνουν τη λειτουργία των αιμοφόρων αγγείων, γεγονός που μπορεί να εξηγήσει γιατί σχετίζονται με χαμηλότερο κίνδυνο θανάτου από καρδιακές παθήσεις και από καρκίνο”.

Από το newsroom του Healthmag.gr

Περισσότερα νέα, ρεπορτάζ και αναλύσεις:ΠΑΤΗΣΤΕ ΕΔΩ

 

 

προστασίακαρκίνοςδιατροφήκαρδιαγγειακά