Η ”δίδυμη απειλή” σαρώνει την Ευρώπη. Ρεκόρ κρουσμάτων σε πολλές χώρες. Η “‘Ομικρον” ανατρέπει τους σχεδιασμούς προστασίας του πληθυσμού. Σε ισχύ από το πρωί τα νέα μέτρα

Μαύρη μέρα η χθεσινή για την Ευρώπη και σοκαριστική για την Ελλάδα, με τη δίδυμη απειλή των μεταλλάξεων Δέλτα και  Όμικρον να δημιουργεί συνθήκες ασφυξίας στις κοιν ωνίες.

Η Γηραιά Ήπειρος  βρίσκεται πλέον στη δίνη της σαρωτικής επέλασης της μετάλλαξης Όμικρον και αυτό οδηγεί την πλειονότητα των κυβερνήσεων να έχουν αναθεωρήσει τις οδηγίες τους, θεσπίζοντας άρον – άρον νέα πολιτική περιορισμών, ενώ οι υγειονομικοί φορείς είτε απαγορεύουν είτε καλούν τον κόσμο να αποφύγει τις μεγάλες συγκεντρώσεις και τα πάρτι παραμονή Πρωτοχρονιάς. 

  • Η Ελλάδα κατέγραψε χθες θλιβερό αρνητικό ρεκόρ μολύνσεων κοροναϊού.  Σύμφωνα με τα στοιχεία του ΕΟΔΥ, τα νέα εργαστηριακά επιβεβαιωμένα κρούσματα της νόσου που καταγράφηκαν τις τελευταίες 24 ώρες είναι 28.828,με το συνολικό αριθμό των κρουσμάτων ανέρχεται σε 1.134.713.
  • Η Γαλλία κατέγραψε 208.000 νέα κρούσματα τις τελευταίες 24 ώρες, ένα εθνικό και ευρωπαϊκό ρεκόρ, όπως ανακοίνωσε ο υπουργός Υγείας, Ολιβιέ Βεράν ενώπιον της γαλλικής Εθνοσυνέλευσης. Σύμφωνα με τον Βεράν, κάθε δευτερόλεπτο δύο Γάλλοι πολίτες βρίσκονται θετικοί στην Covid-19.
  • Το Ηνωμένο Βασίλειο ανακοίνωσε το τελευταίο 24ωρο 183.037 κρούσματα, ένα νέο ρεκόρ, με τις μολύνσεις να είναι 50.000 περισσότερες σε σύγκριση με το προηγούμενο υψηλό που καταγράφηκε πριν από μία ημέρα, σύμφωνα με τα στοιχεία της κυβέρνησης.
  • Η Ιρλανδία συμπεριλαμβάνεται πλέον σήμερα στον κατάλογο των χωρών που έσπασαν τα προηγούμενα ρεκόρ τους ημερήσιων κρουσμάτων Covid-19, καθώς κατέγραψε 16.428 νέες μολύνσεις, την ώρα που άρχισε επίσης να αυξάνεται ο αριθμός των ασθενών που χρειάζονται νοσοκομειακή περίθαλψη, σύμφωνα με το υπουργείο Υγείας της χώρας.
  • Η Δανία, που είναι αυτή τη στιγμή παγκοσμίως η χώρα με τα περισσότερα κρούσματα Covid-19 σε σχέση με τον πληθυσμό της, κατέρριψε σήμερα το απόλυτο ρεκόρ της με 23.228 νέες μολύνσεις σε διάστημα 24 ωρών.
  • Ρεκόρ κρουσμάτων συνεχίζει να καταγράφει η Πορτογαλία, με 26.867 νέες μολύνσεις το τελευταίο 24ωρο, από 17.172 χθες, ωστόσο ταυτόχρονα ο αριθμός των θανάτων από την Covid-19 έχει πέσει σε πολύ χαμηλά επίπεδα, σε σύγκριση με τις αρχές του 2021.
  • Αρνητικό ιστορικό υψηλό μολύνσεων κατέγραψε και η Μάλτα, την οποία οι Ηνωμένες Πολιτείες τοποθέτησαν στην υψηλότερη κατηγορία κινδύνου για ταξίδια και κάλεσαν τους πολίτες τους να μην επισκέπτονται τη χώρα. Οι υγειονομικές αρχές ανακοίνωσαν 1.337 νέες μολύνσεις COVID-19, δεύτερο ρεκόρ μέσα σε δύο ημέρες. Είναι η πέμπτη φορά σε οκτώ ημέρες που ο αριθμός των νέων μολύνσεων σημειώνει ρεκόρ.
  • Νέο αρνητικό ρεκόρ και στην Ελβετία με πάνω από 17.600 κρούσματα κοροναϊού σε ένα 24ωρο. Εκτιμάται ότι θα αυξηθούν οι νοσηλείες στη χώρα εντός των επόμενων ημερών, ενώ έτοιμη είναι η επόμενη δέσμη μέτρων για την αναχαίτιση της πανδημίας.

Τα μέτρα ισχύουν από σήμερα

Το “τσουνάμι” των κρουσμάτων των δύο τελευταίων ημερών, ειδικά μετά το χθεσινό «μαύρο» ρεκόρ μολύνσεων, εξαιτίας της παραλλαγής Όμικρον έφερε στην Ελλάδα αυτό που όλοι σχεδόν ανέμεναν. Τα μέτρα που είχε αποφασίσει η κυβέρνηση δεν θα τεθούν σε εφαρμογή από τις 3 του Ιανουαρίου, αλλά ισχύουν από σήμερα  Πέμπτη στις 06:00 το πρωί.

Ειδικότερα, σύμφωνα με την εξειδίκευση των μέτρων που έκανε χθες, Τετάρτη, ο υπουργός Υγείας Θάνος Πλεύρης:

  • Τα καταστήματα εστίασης και διασκέδασης θα λειτουργούν έως τις 12 τα μεσάνυχτα χωρίς μουσική, 6 άτομα ανά τραπέζι, όχι όρθιοι και μετρική απόσταση στα τραπεζοκαθίσματα. Εξαίρεση η παραμονή της Πρωτοχρονιάς, οπότε και θα επιτραπεί η λειτουργία των καταστημάτων μέχρι τις 2:00 τα ξημερώματα, με όλες όμως τις παραπάνω απαγορεύσεις. Μέσα στις απαγορεύσεις είναι και η απαγόρευση διενέργειας εκδήλωσης πάρτι σε δημόσιο ή ιδιωτικό χώρο, για να αποφευχθεί η μεταφορά τής διασκέδασης σε άλλους χώρους.
  • Η χρήση μάσκας υψηλής προστασίας (FFP2/KN95) ή διπλής στα σούπερ μάρκετ, στα μέσα μαζικής μεταφοράς και όπου υπάρχει συνωστισμός, όπως και από τους εργαζόμενους στην εστίαση, είναι υποχρεωτική.
  • Εφαρμογή τηλεργασίας σε δημόσιο και ιδιωτικό τομέα έως 50% και κυλιόμενο ωράριο, ανάλογα με τις δυνατότητες κάθε υπηρεσίας.
  • Επισκεπτήριο μόνο με PCR test 48 ωρών σε μονάδες φροντίδας ηλικιωμένων και νοσοκομεία, ενώ στα νοσηλευτικά ιδρύματα απαγορεύεται η είσοδος σε ιατρικούς επισκέπτες.
  • Στα γήπεδα η πληρότητα εμβολιασμένων θεατών θα είναι έως το 10% της χωρητικότητας τους, με πλαφόν θεατών τα 1.000 άτομα. Αν δεν τηρηθούν τα μέτρα οι αγώνες θα γίνουν κεκλεισμένων των θυρών.
  • Σημειώνεται πως η επιτροπή των εμπειρογνωμόνων συνεδρίασε την Τετάρτη και εισηγήθηκε τα μέτρα περιορισμού να τεθούν σε εφαρμογή από τις 06:00 το πρωί της Πέμπτης 30 Δεκεμβρίου, και όχι από 3 Ιανουαρίου όπως είχε ανακοινωθεί.
  • Τα μέτρα θα ισχύσουν από σήμερα έως και 16 Ιανουαρίου.

Περαιτέρω, κατά την εξειδίκευση των μέτρων, ο υπουργός Υγείας είπε ότι στο ΕΣΥ κατά βάση νοσηλεύονται ασθενείς με τη μετάλλαξη «Δέλτα» και βρίσκεται σε πίεση, και υπολογίζοντας όλους τους παράγοντες, όπως την υπερ-μετάδοση της «Όμικρον» έχει επέλθει συμφωνία με τον ιδιωτικό τομέα να στηρίξει το σύστημα αν χρειαστεί.

Στην κοινότητα η μετάλλαξη «Όμικρον» είναι κυρίαρχη, σημείωσε ο κ. Πλεύρης και κάλεσε τους πολίτες να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί και να εμβολιαστούν.

Μάλιστα, υπογράμμισε ότι τα εμβόλια καλύπτουν τη μετάλλαξη «Όμικορν» και η εμβολιαστική κάλυψη του πληθυσμού το τελευταίο διάστημα έχει ανέβει κατά 10 μονάδες. Το ποσοστό άνω των 60 ετών που έχουν κάνει την αναμνηστική δόση ή έχουν κλείσει ραντεβού υπερβαίνει το 90%.

Ο υπουργός επισήμανε ότι αυτή τη στιγμή πλήττονται κυρίως οι νεότερες γενιές, 18-30 ετών που κατά βάση νοσούν ασυμπτωματικά.

Συνέστησε ότι όποιος έχει το παραμικρό σύμπτωμα ή έχει εκτεθεί σε χώρους με μεγάλο συγχρωτισμό, θα πρέπει να συμπεριφέρεται ως φορέας. Στα οικογενειακά τραπέζια θα πρέπει να γίνονται τεστ.

Ακόμη ανέφερε ότι η κυβέρνηση θα επανεκτιμήσει όλο το πλαίσιο και ως προς την υποχρεωτικότητα των εμβολιασμών και για τον χρόνο που θα ισχύουν τα πιστοποιητικά.

Οι προβλέψεις για τις επόμενες μέρες είναι ακόμα πιο δυσοίωνες. «Μπορεί να δούμε να ανεβαίνουν κι άλλο τα κρούσματα. Με την τάση που έχουμε τώρα μπορεί να φτάσουμε και τις 60.000. Αν γίνει αυτό από τις 22-23 Ιανουαρίου θα δούμε και αποκλιμάκωση. Το πρόβλημα σε αυτό θα είναι η επιβάρυνση του ΕΣΥ. Παρά την ηπιότητα της νοσηρότητας της νόσησης από την Όμικρον όταν οι αριθμοί είναι τόσο μεγάλοι ένα μικρό ποσοστό θα χρειαστεί και νοσηλεία», είπε ο Δημοσθένης Σαρηγιάννης σε δηλώσεις του στο MEGA.

Τι ανησυχεί τον παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας

«Η Δέλτα και η Όμικρον είναι αυτή τη στιγμή δίδυμες απειλές που οδηγούν τα κρούσματα σε αριθμούς ρεκόρ, προκαλώντας κατακόρυφες αυξήσεις στις νοσηλείες και τους θανάτους»,δήλωσε ο γενικός διευθυντής του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας Τέντρος Αντανόμ Γκεμπρεγέσους.

  • «Ανησυχώ πολύ που η Όμικρον, η οποία είναι πολύ μεταδοτική και εξαπλώνεται ταυτόχρονα με τη Δέλτα, οδηγεί σε ένα τσουνάμι κρουσμάτων», πρόσθεσε.

Ο ίδιος πρόσθεσε ότι η κατάσταση αυτή πολλαπλασιάζει «την πίεση στους ήδη εξαντλημένους εργαζόμενους στον τομέα της υγείας και οδηγεί τα συστήματα υγείας στα πρόθυρα της κατάρρευσης».

Η Πρωτοχρονιά θα σηματοδοτήσει τη δεύτερη επέτειο από τότε που η Κίνα προειδοποίησε τον ΠΟΥ για 27 κρούσματα «ιογενούς πνευμονίας» άγνωστης προέλευσης στην πόλη Ουχάν.

Περισσότεροι από 281 εκατομμύρια άνθρωποι έχουν έκτοτε μολυνθεί από τον νέο κοροναϊό παγκοσμίως και περισσότεροι από 5 εκατομμύρια έχουν πεθάνει, σύμφωνα με την καταμέτρηση του πρακτορείου ειδήσεων Reuters.