Η εξέταση που αποδεικνύει ότι το “σύνδρομο της χρόνιας κόπωσης” είναι υπαρκτό

Αίσθημα κούρασης, μυοσκελετικοί πόνοι, προβλήματα με τον ύπνο, πονοκέφαλοι και συμπτώματα, που μοιάζουν με εκείνα της γρίπης, ταλαιπωρούν όλους όσοι υποφέρουν από το λεγόμενο σύνδρομο χρόνιας κόπωσης.

Πολλοί επιστήμονες πιστεύουν ότι η κατάσταση οφείλεται στο γεγονός ότι το ανοσοποιητικό σύστημα αποτυγχάνει να αναρρώσει σωστά μετά από μια ασθένεια, μια λοίμωξη ή ένα τραυματικό συμβάν, όπως ένα ατύχημα με το αυτοκίνητο.

Ωστόσο είναι δύσκολο να διαγνωσθεί, με τους γιατρούς να βασίζονται σε όσα περιγράφει ο ίδιος ο ασθενής, όπως συμπτώματα εξάντλησης, ανεξήγητο πόνο και ευαισθησία στο φως, αποκλείοντας άλλες αιτίες, όπως προβλήματα στο ήπαρ, στα νεφρά ή στην καρδιά.

Η νέα αιματολογική εξέταση μπορεί να προσφέρει στους πάσχοντες κάτι που αναζητούν χρόνια. Την επιστημονική απόδειξη της ασθένειάς τους. Οπότε δύσκολα, πια, θα χαρακτηρίζονται “κατά φαντασίαν ασθενείς”.

Οι ερευνητές εξέτασαν 40 άτομα και βρήκαν τον τρόπο να μετρήσουν τις διαφορές στα ηλεκτρικά σήματα, που εκπέμπονται από τα κύτταρα στο ανοσοποιητικό σύστημα εκείνων με σύνδρομο χρόνιας κόπωσης, επίσης γνωστό ως ΜΕ ή μυαλγική εγκεφαλομυελίτιδα.

Σε μικρές πιλοτικές μελέτες η εξέταση διέγνωσε με ακρίβεια το σύνδρομο, αν και θα χρειαστούν μεγαλύτερες μελέτες, για να διαπιστωθεί εάν μπορεί να γίνει διάκριση μεταξύ άλλων αιτίων κόπωσης.

Ο κύριος συγγραφέας της μελέτης, καθηγητής Ron Davis, ο οποίος αποφάσισε να ασχοληθεί με το θέμα, μετά από μια δεκαετία που ο γιος του αντιμετώπιζε αυτή την κατάσταση, είπε σχετικά: “Πάρα πολύ συχνά αυτή η ασθένεια χαρακτηρίζεται ως αποκύημα φαντασίας. Όλες αυτές οι διαφορετικές εξετάσεις θα οδηγούσαν κανονικά τον γιατρό σε διάγνωση κάποιας νόσου. Αλλά για τους ασθενείς με σύνδρομο χρόνιας κόπωσης τα αποτελέσματα θεωρούνται φυσιολογικά”.

Και κατέληξε: “Δεν γνωρίζουμε ακριβώς γιατί τα κύτταρα και το πλάσμα ενεργούν με αυτό τον τρόπο ή ακόμη και τι κάνουν. Υπάρχουν, όμως, επιστημονικές ενδείξεις ότι αυτή η ασθένεια δεν είναι μια κατασκευή του νου του ασθενούς. Βλέπουμε σαφώς τη διαφορά στον τρόπο, με τον οποίο τα υγιή ανοσοποιητικά κύτταρα και τα κύτταρα με χρόνιο σύνδρομο κόπωσης προκαλούν στρες”.

Από το newsroom του Healthmag.gr

Περισσότερα νέα, ρεπορτάζ και αναλύσεις:ΠΑΤΗΣΤΕ ΕΔΩ
εξέτασησύνδρομο χρόνιας κόπωσης