Η έλλειψη σιδήρου μπορεί να προστατεύσει από τη βακτηριακή πνευμονία;

Οι ασθενείς με σιδηροπενική αναιμία που ανέπτυξαν βακτηριακή πνευμονία εμφάνισαν βελτιωμένα αποτελέσματα σε σύγκριση με εκείνους χωρίς σιδηροπενική αναιμία, με βάση δεδομένα από περισσότερα από 450.000 άτομα στο National Inpatient Sample.

Η ανεπάρκεια σιδήρου είναι η πιο κοινή διατροφική ανεπάρκεια παγκοσμίως και μπορεί να οδηγήσει σε αναιμία, αλλά ο σίδηρος έχει επίσης αναγνωριστεί ως απαραίτητος για την επιβίωση και την ανάπτυξη παθογόνων οργανισμών, είπε ο Mubarak Yusuf, MD, σε μια παρουσίαση στην ετήσια συνάντηση του Αμερικανικού Κολλεγίου Ιατρών Θώρακος.  Ωστόσο, ο συγκεκριμένος αντίκτυπος της σιδηροπενικής αναιμίας (IDA) στα αποτελέσματα σε ασθενείς που νοσηλεύονται με οξείες βακτηριακές λοιμώξεις δεν έχει διερευνηθεί, δήλωσε ο Yusuf.  

Στη μελέτη, ο Yusuf και οι συνεργάτες του εξέτασαν δεδομένα από τη βάση δεδομένων Nationwide Inpatient Sample (NIS) για την περίοδο 2016-2019. Εντόπισαν 452.040 ενήλικες ηλικίας 18 ετών και άνω με κύρια διάγνωση βακτηριακής πνευμονίας με βάση τους κωδικούς ICD-10. Ασθενείς με κύρια διάγνωση εκτός της βακτηριακής πνευμονίας αποκλείστηκαν.

Από αυτούς, το 5,5% είχε δευτερογενή διάγνωση IDA. Η μέση ηλικία του πληθυσμού της μελέτης ήταν παρόμοια μεταξύ των ομάδων IDA και μη-IDA (68 ετών) και η φυλετική κατανομή ήταν παρόμοια, με μια λευκή πλειοψηφία περίπου 77%. Ελαφρώς περισσότεροι ασθενείς στην ομάδα IDA ήταν γυναίκες (58,5% έναντι 51,6%) και αυτή η διαφορά ήταν στατιστικά σημαντική ( P < 0,00001). Οι περισσότεροι από τους ασθενείς (94,6%) στην ομάδα IDA είχαν τουλάχιστον τρεις συννοσηρότητες, όπως και το 78,1% της ομάδας που δεν ήταν IDA.

Η κύρια έκβαση ήταν η θνησιμότητα και η συνολική θνησιμότητα στον πληθυσμό της μελέτης ήταν 2,89%. Αν και το ποσοστό θνησιμότητας ήταν υψηλότερο στην ομάδα IDA σε σύγκριση με την ομάδα που δεν ήταν IDA (3,25% έναντι 2,87%), “όταν προσαρμόσαμε για συγχυτές, παρατηρήσαμε μειωμένες πιθανότητες θνησιμότητας στην ομάδα IDA” με προσαρμοσμένη αναλογία πιθανοτήτων 0,74 ( P = ,001), είπε ο Yusuf.

Επιπλέον, οι δευτερογενείς εκβάσεις του σηπτικού σοκ , της οξείας αναπνευστικής ανεπάρκειας και της καρδιακής ανακοπής ήταν χαμηλότερες στην ομάδα IDA σε μια ανάλυση παλινδρόμησης, με προσαρμοσμένες αναλογίες πιθανοτήτων 0,71, 0,78 και 0,57, αντίστοιχα.  

Η μέση διάρκεια παραμονής ήταν 0,3 ημέρες υψηλότερη στην ομάδα IDA και οι ερευνητές βρήκαν μια μη σημαντική αύξηση στο συνολικό κόστος νοσηλείας 402,5 $ για ασθενείς με IDA σε σύγκριση με εκείνους χωρίς IDA, είπε ο Yusuf.

«Τα ευρήματα αυτής της έρευνας μπορεί να υποδηλώνουν προστατευτική επίδραση της έλλειψης σιδήρου στην οξεία βακτηριακή πνευμονία», δήλωσε ο Yusuf σε δελτίο τύπου που συνόδευε την παρουσίαση της συνάντησης. «Χρειάζεται περισσότερη έρευνα για να διαλευκανθούν τα βελτιωμένα αποτελέσματα που βρέθηκαν σε αυτόν τον πληθυσμό, αλλά αυτή η έρευνα μπορεί να οδηγήσει τους κλινικούς ιατρούς να εξετάσουν μια καθυστέρηση στη θεραπεία της μη συμπτωματικής ανεπάρκειας σιδήρου σε οξεία βακτηριακή λοίμωξη», πρόσθεσε.