Η επίμονη κόπωση δε συνδέεται πάντα με τις αυξημένες καθημερινές υποχρεώσεις μας

Ατονία, αίσθημα εξάντλησης, επίμονη κόπωση είναι κάποια από τα συμπτώματα που δεν οφείλονται πάντα στις αυξημένες υποχρεώσεις μας.

Υπάρχουν κάποιες πιθανές αιτίες που έχουν σχέση με την υγεία μας και που μας δημιουργούν ένα συνεχόμενο αίσθημα κούρασης και κακής διάθεσης.

Δεν πρέπει λοιπόν πάντα να τα “ρίχνουμε” όλα στην υπερβολική εργασία και την καθημερινότητα που μας “τρέχει”.  Η παρατεταμένη κούραση μπορεί να οφείλεται:

Στην κατάθλιψη: Αυτή η ψυχική νόσος εκδηλώνεται συχνά με ψυχοσωματικά συμπτώματα και ένα από αυτά είναι η λεγόμενη «ανηδονία». Πρόκειται για την επιθυμία του ατόμου να μένει συνεχώς στο σπίτι και να μην έχει ενέργεια να συμμετάσχει σε δραστηριότητες, ακόμη κι αν αυτές είναι ευχάριστες.

Σε διαταραχές του ύπνου: Η αϋπνία, το Σύνδρομο Ανήσυχων Ποδιών και η υπνική άπνοια -εκδηλώνεται με έντονο ροχαλητό- είναι μερικές από τις παθήσεις που δεν μας επιτρέπουν να επωφεληθούμε στο μέγιστο από τον καθημερινό ύπνο. Αναπόφευκτα, την επόμενη μέρα νιώθουμε μόνιμο αίσθημα κούρασης.

Σε αναιμία: Εάν τα ερυθρά αιμοσφαίρια δε διαθέτουν επαρκείς ποσότητες σιδήρου, αδυνατούν να μεταφέρουν αποτελεσματικά το οξυγόνο στα επιμέρους συστήματα του οργανισμού ώστε αυτά να λειτουργήσουν σωστά.

Σε διαταραχές του θυρεοειδούς: Ο υποθυρεοειδισμός, όταν δηλαδή ο θυρεοειδής υπολειτουργεί και παράγει μικρή ποσότητα της θυρεοειδικής ορμόνης, επιβραδύνει τη μεταβολική λειτουργία, με αποτέλεσμα το έντονο αίσθημα κούρασης.

Σε κάποια μορφή καρδιοπάθειας ή πνευμονοπάθειας: Εάν η κόπωση συνοδεύεται από δύσπνοια, έντονο βήχα, ταχυπαλμία ή πόνο στο στήθος μπορεί να αποτελεί σύμπτωμα καρδιοπάθειας ή πνευμονοπάθειας.

Πηγή: health.com

Περισσότερα νέα, ρεπορτάζ και αναλύσεις:ΠΑΤΗΣΤΕ ΕΔΩ

 

ΥγείαΕξάντλησηατονίαεπίμονη κόπωση