Η Ευρώπη στην διαδικασία μακροχρόνιας διάθεσης mRNA Covid εμβολίων

Η Eυρωπαΐκή Ένωση σχεδιάζει δράσεις για την προσφορά εμβολίων του κορωνοϊού με βάση το M RNA, αλλά είναι ασαφές ακόμα αν επαρκείς δόσεις θα εξασφαλιστούν για την τρέχουσα περίοδο του χειμώνα. Πολλές χώρες της Ένωσης έχουν επιβεβαιώσει την πρόθεση για κοινή  προμήθεια των εμβολίων, ενώ η συμφωνία, που ξεκινάει από το 2023 μέχρι το 2026, θα είναι η πρώτη κοινή προμήθεια εμβολίων Covid εκτός πανδημίας.

Αυτή τη στιγμή μόνο η Pfizer BioNTech διαθέτει εμβόλιο M RNA με συμβόλαιο σε ισχύ, ενώ η HERA ( health, emergency response and preparedness authority) παροτρύνει τις χώρες να δείξουν το ανάλογο ενδιαφέρον αγοράζοντας περισσότερα M RNA εμβόλια για τους πληθυσμούς τους. Δεδομένου ότι η Pfizer έχει εξασφαλίσει δόσεις εμβολίων μέχρι το 2027, αφήνει ανοιχτό το παράθυρο στην Moderna να συμμετέχει ενεργά στην διαδικασία υποβολής προσφορών στην Ένωση, μια που είναι η μόνη δεύτερη φαρμακοβιομηχανία με εγκεκριμένο mRNA εμβόλιο.

Ο CEO Stephane Bancel, τονίζει πως το νέο στοχοποιημένο εμβόλιο της Moderna σε προγράμματα ανοσοποίησης θα εξασφαλίσει ένα ποικιλόμορφο χαρτοφυλάκιο  επιλογής εμβολίων στις χώρες της Ένωσης. Την περασμένη Πέμπτη η Emer Cooke, επικεφαλής της EMA ( European Medicine Agency ), επεσήμανε  με τη σειρά της την ανάγκη να διαθέτουν οι χώρες της Ένωσης διαφορετικά εμβόλια για τον Covid-19, δίνοντας  την ευκαιρία  στα συστήματα υγείας να επιλέξουν τί δουλεύει καλύτερα στο δικό τους περιβάλλον.

Το εμβόλιο Novavax, ενα πρωτεϊνικό εμβόλιο, αναμένει την επίσημη επικαιροποίηση από απόφαση της ένωσης την εβδομάδα της εννέα του Οκτώβρη, επειδή το συμβόλαιο του λήγει στο τέλος  της χρονιάς. Οι ειδικοί στο χώρο της υγείας προειδοποιούν για την ανάγκη ανθεκτικότητας της εφοδιαστικής αλυσίδας στα εμβόλια, καλώντας διαφορετικούς παραγωγούς εμβολίων να συμμετέχουν ενεργά στην διάθεση τους.

Ευρωπαϊκή ΈνωσηCovid-19front-storiesmRNA εμβόλιο