Η καλή ενυδάτωση μπορεί να επιβραδύνει τη γήρανση και να παρατείνει τη ζωή χωρίς ασθένειες

Οι ενήλικες που παραμένουν καλά ενυδατωμένοι φαίνεται να είναι πιο υγιείς, αναπτύσσουν λιγότερες χρόνιες παθήσεις, όπως καρδιακές και πνευμονικές παθήσεις και ζουν περισσότερο από εκείνους που μπορεί να μην λαμβάνουν επαρκή υγρά, σύμφωνα με μια μελέτη του Εθνικού Ινστιτούτου Υγείας που δημοσιεύτηκε στο eBioMedicine .

Χρησιμοποιώντας δεδομένα υγείας που συλλέχθηκαν από 11.255 ενήλικες σε μια περίοδο 30 ετών, οι ερευνητές ανέλυσαν τις σχέσεις μεταξύ των επιπέδων νατρίου στον ορό -τα οποία αυξάνονται όταν μειώνεται η πρόσληψη υγρών- και διαφόρων δεικτών υγείας. Διαπίστωσαν ότι οι ενήλικες με επίπεδα νατρίου ορού στο υψηλότερο όριο ενός φυσιολογικού εύρους είχαν περισσότερες πιθανότητες να αναπτύξουν χρόνιες παθήσεις και να εμφανίσουν σημάδια προχωρημένης βιολογικής γήρανσης από εκείνους με επίπεδα νατρίου στον ορό σε μεσαία όρια. Οι ενήλικες με υψηλότερα επίπεδα είχαν επίσης περισσότερες πιθανότητες να πεθάνουν σε μικρότερη ηλικία.

«Τα αποτελέσματα υποδηλώνουν ότι η σωστή ενυδάτωση μπορεί να επιβραδύνει τη γήρανση και να παρατείνει μια ζωή χωρίς ασθένειες», δήλωσε η Natalia Dmitrieva, Ph.D., συγγραφέας της μελέτης και ερευνήτρια στο Εργαστήριο Καρδιαγγειακής Αναγεννητικής Ιατρικής στο National Heart, Lung, and Blood. Ινστιτούτο (NHLBI), μέρος του NIH.

Η μελέτη επεκτείνεται στην έρευνα που δημοσίευσαν οι επιστήμονες τον Μάρτιο του 2022, η οποία βρήκε συνδέσμους μεταξύ υψηλότερων ορίων φυσιολογικών επιπέδων νατρίου στον ορό και αυξημένων κινδύνων για καρδιακή ανεπάρκεια. Και τα δύο ευρήματα προήλθαν από τη μελέτη Κίνδυνος Αθηροσκλήρωσης στις Κοινότητες ( ARIC), η οποία περιλαμβάνει επιμέρους μελέτες στις οποίες συμμετείχαν χιλιάδες μαύροι και λευκοί ενήλικες από όλες τις Ηνωμένες Πολιτείες. Η πρώτη υπομελέτη ARIC ξεκίνησε το 1987 και βοήθησε τους ερευνητές να κατανοήσουν καλύτερα τους παράγοντες κινδύνου για καρδιακές παθήσεις, διαμορφώνοντας παράλληλα κλινικές οδηγίες για τη θεραπεία και την πρόληψή τους.

Για αυτήν την τελευταία ανάλυση, οι ερευνητές αξιολόγησαν τις πληροφορίες που μοιράστηκαν οι συμμετέχοντες στη μελέτη κατά τη διάρκεια πέντε ιατρικών επισκέψεων – οι πρώτες δύο όταν ήταν στα 50 τους και η τελευταία όταν ήταν μεταξύ 70-90 ετών. Για να επιτραπεί μια δίκαιη σύγκριση μεταξύ του τρόπου συσχέτισης της ενυδάτωσης με τα αποτελέσματα υγείας, οι ερευνητές απέκλεισαν ενήλικες που είχαν υψηλά επίπεδα νατρίου ορού κατά τα αρχικά check-in ή με υποκείμενες παθήσεις, όπως η παχυσαρκία, που θα μπορούσαν να επηρεάσουν τα επίπεδα νατρίου στον ορό.

Στη συνέχεια αξιολόγησαν πώς συσχετίζονται τα επίπεδα νατρίου στον ορό με τη βιολογική γήρανση, η οποία αξιολογήθηκε μέσω 15 δεικτών υγείας. Αυτό περιελάμβανε παράγοντες, όπως η συστολική αρτηριακή πίεση, η χοληστερόλη και το σάκχαρο του αίματος, που παρείχαν πληροφορίες σχετικά με το πόσο καλά λειτουργούσε το καρδιαγγειακό, το αναπνευστικό, το μεταβολικό, το νεφρικό και το ανοσοποιητικό σύστημα κάθε ατόμου. Προσαρμόστηκαν επίσης για παράγοντες, όπως η ηλικία, η φυλή, το βιολογικό φύλο, η κατάσταση του καπνίσματος και η υπέρταση.

Διαπίστωσαν ότι οι ενήλικες με υψηλότερα επίπεδα φυσιολογικού νατρίου ορού – με φυσιολογικά εύρη που κυμαίνονται μεταξύ 135-146 χιλιοστοϊσοδύναμα ανά λίτρο (mEq/L) – ήταν πιο πιθανό να εμφανίσουν σημάδια ταχύτερης βιολογικής γήρανσης. Αυτό βασίστηκε σε δείκτες όπως η μεταβολική και καρδιαγγειακή υγεία, η λειτουργία των πνευμόνων και η φλεγμονή. Για παράδειγμα, οι ενήλικες με επίπεδα νατρίου στον ορό πάνω από 142 mEq/L είχαν 10-15% σχετιζόμενες αυξημένες πιθανότητες να είναι βιολογικά μεγαλύτεροι από τη χρονολογική τους ηλικία σε σύγκριση με το εύρος μεταξύ 137-142 mEq/L, ενώ επίπεδα άνω των 144 mEq/L συσχετίστηκαν με αύξηση 50%. Ομοίως, τα επίπεδα 144,5-146 mEq/L συσχετίστηκαν με 21% αυξημένο κίνδυνο πρόωρου θανάτου σε σύγκριση με το εύρος μεταξύ 137-142 mEq/L.

Ομοίως, οι ενήλικες με επίπεδα νατρίου στον ορό πάνω από 142 mEq/L είχαν έως και 64% αυξημένο κίνδυνο για χρόνιες παθήσεις όπως καρδιακή ανεπάρκεια, εγκεφαλικό επεισόδιο, κολπική μαρμαρυγή και περιφερική αρτηριακή νόσο, καθώς και χρόνια πνευμονική νόσο, διαβήτη και άνοια. Αντίθετα, οι ενήλικες με επίπεδα νατρίου στον ορό μεταξύ 138-140 mEq/L είχαν τον χαμηλότερο κίνδυνο να αναπτύξουν χρόνια νόσο.

Τα ευρήματα δεν αποδεικνύουν αιτιολογική επίδραση, σημείωσαν οι ερευνητές. Είναι απαραίτητες τυχαιοποιημένες, ελεγχόμενες δοκιμές για να καθοριστεί εάν η βέλτιστη ενυδάτωση μπορεί να προάγει την υγιή γήρανση, να αποτρέψει ασθένειες και να οδηγήσει σε μεγαλύτερη διάρκεια ζωής. Ωστόσο, οι ενώσεις μπορούν ακόμα να ενημερώσουν την κλινική πρακτική και να καθοδηγήσουν τη συμπεριφορά της προσωπικής υγείας.

Σημείωσε ότι οι περισσότεροι άνθρωποι μπορούν να αυξήσουν με ασφάλεια την πρόσληψη υγρών για να ικανοποιήσουν τα συνιστώμενα επίπεδα, τα οποία μπορούν να γίνουν με νερό καθώς και με άλλα υγρά, όπως χυμοί ή λαχανικά και φρούτα με υψηλή περιεκτικότητα σε νερό. Οι Εθνικές Ακαδημίες Ιατρικής, για παράδειγμα, προτείνουν ότι οι περισσότερες γυναίκες καταναλώνουν περίπου 6-9 φλιτζάνια (1,5-2,2 λίτρα) υγρών καθημερινά και για τους άνδρες, 8-12 φλιτζάνια (2-3 λίτρα).

Άλλοι μπορεί να χρειάζονται ιατρική καθοδήγηση λόγω υποκείμενων παθήσεων υγείας. «Ο στόχος είναι να διασφαλιστεί ότι οι ασθενείς λαμβάνουν αρκετά υγρά, ενώ αξιολογούνται παράγοντες, όπως φάρμακα, που μπορεί να οδηγήσουν σε απώλεια υγρών», δήλωσε ο Manfred Boehm, MD, συγγραφέας της μελέτης και διευθυντής του Εργαστηρίου Καρδιαγγειακής Αναγεννητικής Ιατρικής. «Οι γιατροί μπορεί επίσης να χρειαστεί να αναβάλουν το τρέχον πρόγραμμα θεραπείας ενός ασθενούς, όπως ο περιορισμός της πρόσληψης υγρών για καρδιακή ανεπάρκεια».

Οι συγγραφείς ανέφεραν επίσης έρευνα που διαπιστώνει ότι περίπου οι μισοί άνθρωποι παγκοσμίως δεν πληρούν τις συστάσεις για την ημερήσια συνολική πρόσληψη νερού, η οποία συχνά ξεκινά από 6 φλιτζάνια (1,5 λίτρο).

«Σε παγκόσμιο επίπεδο, αυτό μπορεί να έχει μεγάλο αντίκτυπο», είπε η Ντμίτριεβα. «Η μειωμένη περιεκτικότητα σε νερό στο σώμα είναι ο πιο κοινός παράγοντας που αυξάνει το νάτριο του ορού, γι’ αυτό τα αποτελέσματα δείχνουν ότι η καλή ενυδάτωση μπορεί να επιβραδύνει τη διαδικασία γήρανσης και να αποτρέψει ή να καθυστερήσει τις χρόνιες ασθένειες».

ενυδάτωσηfront-stories