Η κατάποση μικρών μπαταριών βλάπτει ταχύτατα το εσωτερικό του στομάχου

Ουκ ολίγες φορές μικρά παιδιά καταπίνουν τις μικρές, στρογγυλές μπαταρίες παιχνιδιών και μικρών αντικειμένων. Όπως φαίνεται, αυτό μπορεί να προκαλέσει βλάβη στο εσωτερικό του στομάχου, πριν, καν, εμφανιστούν τα πρώτα συμπτώματα.

Μετά από αυτή τη διαπίστωση, αλλάζουν οι συστάσεις προς τους γιατρούς, οι οποίοι θα πρέπει να δρουν ταχύτατα, ακόμη κι αν το παιδί, που έχει καταπιεί τη μπαταρία, δεν έχει κάποιο σύμπτωμα.

Η νέα μελέτη παρουσιάστηκε στην Εβδομάδα Παθήσεων του Πεπτικού – Digestive Disease Week (DDW) 2019.

Οπότε οι κλινικοί ιατροί θα πρέπει να εξετάζουν την πιθανότητα της άμεσης ενδοσκοπικής απομάκρυνσης, ακόμη και όταν η μπαταρία έχει περάσει με ασφάλεια στον στενό οισοφάγο.

Οι συστάσεις αυτές αντιπροσωπεύουν μια αλλαγή από την τρέχουσα πρακτική της παρακολούθησης και της αναμονής.

“Γνωρίζουμε ότι μπορεί να υπάρξει τραυματισμός, ακόμη και όταν δεν υπάρχουν συμπτώματα”, δήλωσε η Racha Khalaf, MD, επικεφαλής ερευνήτρια και γαστρεντερολόγος, ηπατολόγος και διατροφολόγος παίδων, στο Ινστιτούτο Πεπτικής Υγείας του Children’s Hospital Colorado.

“Οι μπαταρίες στο στομάχι προκαλούν βλάβη, συμπεριλαμβανομένης της διάτρησης του γαστρικού τοιχώματος, οπότε οι γιατροί πρέπει να εξετάζουν το ενδεχόμενο να αφαιρούν τις μπαταρίες το συντομότερο δυνατόν και να μην τις αφήνουν να περάσουν από το πεπτικό σύστημα”.

Οι ερευνητές από τα Νοσοκομεία Παίδων στο Κολοράντο,στη Φλόριντα, στο Τέξας και στο Οχάιο συγκέντρωσαν δεδομένα σχετικά με την κατάποση 68 μικρών, στρογγυλών μπαταριών, από τον Ιανουάριο του 2014 έως τον Μάιο του 2018. Προηγούμενη έρευνα πραγματοποιήθηκε σε μπαταρίες, που βρέθηκαν στον οισοφάγο, αλλά λίγα είναι γνωστά για την επίδραση της κατάποσης στο στομάχι.

“Έχουμε δει περισσότερα τραύματα από τέτοιες μπαταρίες”, δήλωσε η επικεφαλής ερευνήτρια.

“Οι μπαταρίες αυτές βρίσκονται σε παιχνίδια, τηλεχειριστήρια, μπρελόκ, ευχετήριες κάρτες με μουσική και ρολόγια. Είναι παντού”.

Διαβρωτικές βλάβες στην βλέννα του στομάχου βρέθηκαν στο 60% των περιπτώσεων που εξετάστηκαν, χωρίς εμφανή σχέση μεταξύ της βλάβης και των συμπτωμάτων ή του χρόνου που πέρασε από την κατάποση.

Αυτό σημαίνει ότι οι κλινικοί γιατροί και οι γονείς δεν πρέπει να χάνουν χρόνο!

Η έγκαιρη απομάκρυνση της μπαταρίας αποτρέπει επαναλαμβανόμενες επισκέψεις στα επείγοντα ή στον παιδίατρο και μειώνει τις επαναλαμβανόμενες ακτινογραφίες ή άλλες απεικονιστικές εξετάσεις.

 

 

 

μπαταρίες