Η κατάθλιψη στον πατέρα και το παιδί συνδέονται ανεξάρτητα από τη γενετική σχέση

  • Μια νέα μελέτη δείχνει ότι η κατάθλιψη μπορεί να μεταδοθεί από γονέα σε παιδί είτε έχουν γενετική σχέση είτε όχι.
  • Τα ευρήματα αποκαλύπτουν μια ισχυρή συσχέτιση μεταξύ της ψυχοπαθολογίας των πατέρων και των παιδιών τόσο σε βιολογικές όσο και σε μικτές οικογένειες.
  • Η κατάθλιψη μπορεί να εμφανιστεί διαφορετικά στα παιδιά από ότι στους ενήλικες και η σύγκρουση γονέα-παιδιού μπορεί να έχει μεγάλο αντίκτυπο στην ψυχική υγεία του παιδιού.

Η κλασική συζήτηση για τη φύση εναντίον της ανατροφής στην ψυχολογία επικεντρώνεται στο εάν ορισμένα χαρακτηριστικά συμπεριφοράς και ψυχοπαθολογίες είναι γενετικά (φύση) ή μαθησιακά (ανατροφή). Κληρονομούμε βιολογικά τις προσωπικότητες και τις προτιμήσεις μας ή τις υιοθετούμε με βάση το περιβάλλον και τις εμπειρίες μας;

Είναι ένα παλιό επιχείρημα, αλλά σήμερα, οι περισσότεροι ειδικοί συμφωνούν ότι δεν είναι ένα/ή, αλλά και τα δύο.   Σε συμφωνία με αυτή τη σύγχρονη σκέψη είναι μια νέα μελέτη που υποδηλώνει ότι η κατάθλιψη είναι μεταδοτική μεταξύ γονέων και παιδιών, ανεξάρτητα από το αν σχετίζονται βιολογικά.

Η έρευνα

Ερευνητές από τα πανεπιστήμια Penn State και Michigan State αξιολόγησαν 720 οικογένειες με διαφορετική φυσική γενετική συγγένεια. Οι οικογένειες συμμετείχαν στη μελέτη Nonshared Environment in Adolescent Development (NEAD) και το 58,5% αυτών των οικογενειών περιελάμβανε έναν θετό γονέα —σχεδόν πάντα έναν πατριό.   Γονείς και παιδιά συμπλήρωσαν ερωτηματολόγια σχετικά με συμπτώματα κατάθλιψης, ψυχοπαθολογικά συμπτώματα και σύγκρουση γονέα-παιδιού . Στη συνέχεια, οι ερευνητές εξέτασαν τη συσχέτιση μεταξύ της γονικής κατάθλιψης και της παιδικής ψυχοπαθολογίας και συνέκριναν τις βιολογικές σχέσεις με τις σχέσεις στα βήματα.

Τα αποτελέσματα έδειξαν ότι η πατρική κατάθλιψη συσχετίστηκε σταθερά με παιδική ψυχοπαθολογία και προβλήματα συμπεριφοράς, όπως αντικοινωνικές τάσεις ή δυσκολίες προσοχής, ανεξάρτητα από το αν αυτά τα δύο σχετίζονται βιολογικά.

Σε ορισμένες περιπτώσεις, η παθολογία φαίνεται να είναι γενετική, σε άλλες, περιβαλλοντική – και ωστόσο οι περισσότερες φαίνεται να επηρεάζονται και από τα δύο.

Αυτά τα αποτελέσματα ήταν συνεπή και σε μικτές οικογένειες, όπου ο πατέρας ήταν γενετικά συγγενής με το ένα παιδί αλλά όχι με το άλλο. 2 Σε μια ανακοίνωση, οι ερευνητές είπαν ότι βρήκαν ότι αυτό ήταν μια επιβεβαίωση των αποτελεσμάτων τους.

«Διαπιστώσαμε επίσης ότι μεγάλο μέρος αυτής της επίδρασης φαίνεται να είναι συνάρτηση της σύγκρουσης γονέα-παιδιού», δήλωσε ο Alex Burt, συγγραφέας της μελέτης και καθηγητής κλινικής επιστήμης στο Michigan State, σε μια ανακοίνωση. «Αυτά τα είδη ευρημάτων προσθέτουν στις ενδείξεις ότι η σύγκρουση γονέα-παιδιού παίζει ρόλο ως περιβαλλοντικός παράγοντας πρόβλεψης των συμπεριφορών των εφήβων».

Η πορεία προς την καλή ψυχική υγεία είναι διαφορετική για τον καθένα. Έτσι, είναι πάντα μια έξυπνη απόφαση να συνδεθείτε με έναν ψυχίατρο που μπορεί να αξιολογήσει την κατάσταση και να καθορίσει τα επόμενα βήματα του ταξιδιού σας ή του παιδιού σας για την ψυχική υγεία.  Η αντιμετώπιση της κατάθλιψης μπορεί να είναι δύσκολη ως ενήλικας, πόσο μάλλον ως γονέας. Η σύνδεση με έναν επαγγελματία ψυχικής υγείας για τον εαυτό σας και/ή το παιδί σας μπορεί να ελαφρύνει το βάρος της λήψης των επόμενων βημάτων προς την ψυχική ευεξία.