Η καθημερινή λήψη βιταμίνης D μπορεί να μειώσει τη θνησιμότητα από καρκίνο κατά 12%

Περίπου  10 εκατομμύρια άνθρωποι  σε όλο τον κόσμο πεθαίνουν από  καρκίνο  κάθε χρόνο. Οι επιστήμονες ερευνητές αναζητούν διαρκώς νέους τρόπους για να επεκτείνουν το  προσδόκιμο ζωής  των ασθενών με καρκίνο.

Τώρα, ερευνητές από το Γερμανικό Κέντρο Έρευνας για τον Καρκίνο ανακάλυψαν νέα στοιχεία ότι η καθημερινή πρόσληψη  βιταμίνης D  θα μπορούσε να βοηθήσει στη μείωση του κινδύνου θανάτου από καρκίνο κατά 12%.

Επιπλέον, οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι άτομα ηλικίας 70 ετών και άνω επωφελήθηκαν περισσότερο από τη λήψη καθημερινής βιταμίνης D σε σχέση με τους νεότερους. Τα οφέλη ήταν επίσης μεγαλύτερα σε άτομα που άρχισαν να λαμβάνουν καθημερινά βιταμίνη D προληπτικά πριν λάβουν ποτέ τη  διάγνωση καρκίνου .

Βιταμίνη D: γιατί την χρειαζόμαστε; 

Η βιταμίνη D είναι μια   απαραίτητη για τη καλή υγεία ενός ατόμου: 

Ένα άτομο λαμβάνει συνήθως βιταμίνη D είτε από την κατανάλωση τροφών με υψηλή περιεκτικότητα σε βιταμίνη D,  είτε από  την έκθεση  στις υπεριώδεις ακτίνες του ήλιου.

Τρόφιμα φυσικά πλούσια σε βιταμίνη D:

  • ορισμένοι τύποι  θαλασσινών , συμπεριλαμβανομένου του σολομού και του τόνου σε ελαφριά κονσέρβα
  • κρόκοι αυγών
  • Βοδινό συκώτι 
  • μουρουνόλαδο
  • χυμοί ,  γαλακτοκομικά προϊόντα και  μη γαλακτοκομικά προϊόντα εμπλουτισμένα με βιταμίνη D

Επί του παρόντος, η μέση  συνιστώμενη ημερήσια πρόσληψης  βιταμίνης D για τους περισσότερους ανθρώπους είναι μεταξύ 400 και 800 IU (10 έως 20 μικρογραμμάρια). Το εύρος αφορά κυρίως την ηλικία, με 400 IU να συνιστώνται για μικρά μωρά και 800 IU για ενήλικες ηλικίας 71 ετών και άνω.

Ερευνητές από το Γερμανικό Κέντρο Έρευνας για τον Καρκίνο λένε ότι η καθημερινή πρόσληψη βιταμίνης D θα μπορούσε να βοηθήσει στη μείωση του κινδύνου θανάτου από καρκίνο κατά 12%.

Τα σημάδια της ανεπάρκειας βιταμίνης D περιλαμβάνουν:

  • κόπωση
  • πόνο στα οστά
  • μυϊκή αδυναμία
  • ακαμψία αρθρώσεων
  • κατάθλιψη
  • αδυναμία καλού ύπνου
βιταμίνη D3front-storiesβιταμίνη D