Η κλιματική αλλαγή επηρεάζει τα παιδιά ακόμη και πριν τη γέννηση

Οι επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής εστιάζονται όλο και πιο ξεκάθαρα. Είναι ευρέως διαδεδομένες, συμπεριλαμβανομένων των αυξημένων επιπέδων ατμοσφαιρικής ρύπανσης, των ακραίων και απρόβλεπτων καιρικών συνθηκών και της ζέστης.

Η κλιματική αλλαγή επηρεάζει όλους, αλλά μελέτες έχουν δείξει ότι τα βρέφη και τα παιδιά είναι πιο ευάλωτα.

Μια νέα μελέτη ερευνά τις επιβαρύνσεις για την υγεία που προκύπτουν από την κλιματική αλλαγή στα σημερινά παιδιά και στις μελλοντικές γενιές. Οι συγγραφείς της μελέτης, η καθηγήτρια Frederica Perera και η Dr. Kari Nadeau , σημειώνουν:  «Η προστασία της υγείας των παιδιών απαιτεί από τους επαγγελματίες υγείας να κατανοούν τις πολλαπλές βλάβες στα παιδιά από την κλιματική αλλαγή και την ατμοσφαιρική ρύπανση και να χρησιμοποιούν τις διαθέσιμες στρατηγικές για τη μείωση αυτών των βλαβών».

Η μελέτη δημοσιεύτηκε στο The New England Journal of Medicine .

Οι επιπτώσεις της υπερβολικής ζέστης

Ο πλανήτης θερμαίνεται σταθερά από τη συνεχιζόμενη καύση ορυκτών καυσίμων και τη χρήση άνθρακα και φυσικού αερίου. Μαζί, είναι υπεύθυνοι για τα δύο βασικά αέρια του θερμοκηπίου, το διοξείδιο του άνθρακα και το μεθάνιο . Τα τελευταία χρόνια, δισεκατομμύρια τόνοι διοξειδίου του άνθρακα και 120 εκατομμύρια μετρικοί τόνοι μεθανίου εκπέμπονται ετησίως.

Σύμφωνα με τη μελέτη, η έκθεση στη θερμότητα πριν από τη γέννηση σχετίζεται με υψηλότερο κίνδυνο πρόωρων τοκετών, καθώς και χαμηλού βάρους γέννησης και συνδέεται με υπερθερμία και θάνατο βρεφών.  Για τα παιδιά, η ζέστη μπορεί να προάγει τη νεφρική νόσο και το θερμικό στρες. Για τους ηλικιωμένους νέους, επισημαίνει η μελέτη, «οι ασθένειες που σχετίζονται με τη ζέστη είναι μια κύρια και αυξανόμενη αιτία θανάτου και ασθένειας μεταξύ των μαθητών αθλητών».

Υπάρχει επίσης έρευνα που συνδέει την υπερβολική ζέστη με ζητήματα ψυχικής υγείας, καθώς και αναπτυξιακά προβλήματα και μαθησιακές δυσκολίες .

Τα εντεινόμενα καιρικά φαινόμενα όπως οι μεγάλες πλημμύρες και οι τυφώνες προκαλούν περισσότερους παιδικούς τραυματισμούς, πνιγμούς και τραυματικό στρες.

Σχετική μελέτη επισημαίνει ότι πάνω από 50 εκατομμύρια παιδιά σε όλο τον κόσμο έχουν αναγκαστεί να εγκαταλείψουν τα σπίτια τους λόγω ακραίων καιρικών φαινομένων, συμπεριλαμβανομένων περισσότερων από 90.000 εκτοπισμών, πολλά από τα οποία είναι παιδιά, στις ΗΠΑ το 2020.

Σύμφωνα με τη μελέτη, «7,4 εκατομμύρια παιδιά στις Ηνωμένες Πολιτείες εκτέθηκαν σε καπνό από πυρκαγιές που βλάπτει τους πνεύμονες κάθε χρόνο μεταξύ 2008 και 2012».

Επιπλέον, «Με τις ξηρασίες και τις πλημμύρες, μπορούμε να περιμένουμε [μια] μείωση της παραγωγής τροφίμων και ζώων και προβλήματα με την ποιότητα του νερού. 

«Η πρόσληψη διατροφής και ενυδάτωσης των παιδιών θα μπορούσε να τεθεί σε κίνδυνο και αυτό θα μπορούσε να επηρεάσει την ανάπτυξη του σώματος και του εγκεφάλου. Τα παιδιά πίνουν περισσότερο σε σχέση με το σωματικό τους βάρος, επομένως το μολυσμένο νερό αποτελεί μεγαλύτερο κίνδυνο για τα μικρά παιδιά.»
— Δρ. Ruth McDermott-Levy

 

Ατμοσφαιρική ρύπανση, άσθμα και πολλά άλλα

Συμφωνα με τους ειδικούς, αναμένονται περισσότερες περιπτώσεις και επεισόδια παροξύνσεων άσθματος από κακή ποιότητα αέρα. Οι πνεύμονες των παιδιών συνεχίζουν να αναπτύσσονται στη δεύτερη δεκαετία της ζωής. Αναπνέουν πιο γρήγορα από τους ενήλικες (παίρνοντας περισσότερο μολυσμένο αέρα) και περνούν περισσότερο χρόνο σε εξωτερικούς χώρους».

«Παγκοσμίως, εκτιμάται ότι 2 εκατομμύρια πρόωροι τοκετοί το 2019 αποδίδονται στο περιβάλλον ΜΜ 2.5 έκθεση.”

Άλλα ζητήματα υγείας που σχετίζονται με αυξημένα επίπεδα ατμοσφαιρικής ρύπανσης περιλαμβάνουν βρεφικούς θανάτους, δυσμενείς εκβάσεις κατά τη γέννηση, άσθμα και λοιμώξεις του αναπνευστικού.  Οι ερευνητές αναφέρουν επίσης δομικές και λειτουργικές αλλαγές στον εγκέφαλο παιδιών που εκτίθενται σε υψηλά επίπεδα ατμοσφαιρικής ρύπανσης πριν από τη γέννηση ή στην πρώιμη παιδική ηλικία, μαζί με «μειωμένη γνωστική ικανότητα, προβλήματα προσοχής, διαταραχή ελλειμματικής προσοχής-υπερκινητικότητας και αυτιστικά χαρακτηριστικά».

Η ζωή σε έναν κόσμο κλιματικής αλλαγής

Η κλιματική αλλαγή αυξάνει επίσης την εξάπλωση μολυσματικών ασθενειών, με τα ζώα να μετακινούνται σε νέες περιοχές λόγω της αλλαγής των εποχών και της απώλειας οικοτόπων. Αυτό αφορά κυρίως τις τροπικές περιοχές.  Το μέλλον θα είναι προκλητικό για όλους όσους σχετίζονται με την κλιματική αλλαγή και την υγεία, αλλά αυτό ισχύει ιδιαίτερα για τα παιδιά των οποίων το σώμα εξακολουθεί να αναπτύσσεται, λένε οι ειδικοί.

Ο Δρ. Patrick L. Kinney , καθηγητής περιβαλλοντικής υγείας στη Σχολή Δημόσιας Υγείας του Πανεπιστημίου της Βοστώνης στη Μασαχουσέτη, ο οποίος επίσης δεν συμμετείχε στη μελέτη, συμβούλεψε ότι οι άνθρωποι και οι πόλεις θα πρέπει να προσαρμόσουν τη ζωή και την υποδομή τους ώστε να ταιριάζουν σε έναν κόσμο με μεταβαλλόμενο κλίμα.

«Ο κόσμος των παιδιών και των εγγονιών μας θα είναι διαφορετικός από αυτόν με τον οποίο έχουμε μεγαλώσει: θερμότερες, ισχυρότερες καταιγίδες και πλημμύρες κ.λπ. Θα πρέπει να προσαρμόσουν τη ζωή και τις υποδομές τους σε αυτή τη νέα πραγματικότητα. Οι επιπτώσεις θα ποικίλλουν ανάλογα με τις οικονομικές συνθήκες, τόσο εντός όσο και μεταξύ των χωρών».  — Δρ. Patrick L. Kinney

 

κλιματική αλλαγήfront-stories