Η μεσογειακή διατροφή μπορεί να καθυστερήσει την εμφάνιση Πάρκινσον

Πρόσφατα η μεσογειακή διατροφή βραβεύθηκε ως η καλύτερη διατροφή στον κόσμο για 4η συνεχή χρονιά. Μια πρόσφατη έρευνα έρχεται να τη συνδέσει και με την καθυστέρηση εμφάνισης της νόσου Πάρκινσον. Αξίζει να σημειωθεί, ότι η νόσος Πάρκινσον δεν είναι μια νόσος που τουλάχιστον σήμερα μπορεί να θεραπευθεί ενώ οι επιπτώσεις στη ζωή του ατόμου μπορούν να είναι περισσότερο από σοβαρές. Μάλιστα, τα τελευταία χρόνια οι ειδικοί αναφέρουν ότι η νόσος εμφανίζεται σε όλο και νεότερα άτομα με μέση ηλικία τα 60 έτη.  
 
Τι είναι η νόσος Πάρκινσον; 
 
Η νόσος Πάρκινσον είναι μια νευροεκφυλιστική διαταραχή που σχετίζεται με τη δυσλειτουργία των ντοπαμινεργικών νευρώνων του εγκεφάλου. Πρόκειται για μια ιδιοπαθή νόσο του νευρικού συστήματος κατά την οποία παρουσιάζεται έλλειψη ντοπαμίνης και σχηματισμός παθολογικών σωματιδίων Lewy Bodies στον εγκέφαλο. Η μέση ηλικία εμφάνισης της νόσου είναι τα 60 έτη ενώ οι άνδρες παρουσιάζουν 1,5 φορές περισσότερες πιθανότητες να νοσήσουν. Η νόσος εκδηλώνεται με τρόμο σε κατάσταση ηρεμίας, κινητικά προβλήματα, αμιμία του προσώπου, προβλήματα ισορροπίας όπως αστάθεια. 
 
Πώς συνδέεται η μεσογειακή διατροφή με τη νόσο Πάρκινσον;
Σύμφωνα με ερευνητές από το Πανεπιστήμιο της British Columbia οι γυναίκες που ακολουθούσαν την μεσογειακή διατροφή μπορούσαν να εμφανίσουν ως και 17,4 έτη καθυστέρηση στην εμφάνιση της νόσου Πάρκινσον ενώ οι άνδρες 8,4 έτη αντίστοιχα. Τα ευρήματα είναι αρκετά ενθαρρυντικά αν αναλογιστεί κανείς ότι η νόσος Πάρκινσον είναι η νευρολογική εκείνη νόσος με την ταχύτερη εξάπλωση σε όλον τον κόσμο. Για τους σκοπούς της έρευνας οι επιστήμονες ασχολήθηκαν με τις περιπτώσεις 286 Καναδών, εκ των οποίων οι 167 είχαν ήδη αρχίσει να εμφανίζουν τα πρώτα συμπτώματα της νόσου μέσα στα 12 προηγούμενα χρόνια. Τα αποτελέσματα είναι ενθαρρυντικά αφού ακόμη κι αν κάποιος έχει όλους τους προδιαθεσικούς παράγοντες, μπορεί μέσω της διατροφής να καθυστερήσει την νόσο. Η μεσογειακή διατροφή άλλωστε είναι σχεδόν περίπατος αφού δεν αποκλείει κανένα είδος τροφής. Στην πραγματικότητα εστιάζει σε λαχανικά, ψάρι, κόκκινο κρασί, ελαιόλαδο και καρπούς χωρίς ωστόσο να αφήνει απ’ έξω το κόκκινο κρέας. Βασίζεται στην ισορροπία και στον υγιεινό τρόπο μαγειρέματος.
μεσογειακή διατροφήνόσος πάρκινσον