Η μοναξιά αυξάνει το ποσοστό θνησιμότητας στα παχύσαρκα άτομα (Μελέτη)

Η μοναξιά είναι γνωστό ότι είναι ένα σοβαρό πρόβλημα υγείας και μια νέα έκθεση υποστηρίζει ότι η ταλαιπωρία είναι χειρότερη για τα άτομα που είναι παχύσαρκα.

«Μέχρι σήμερα, οι διατροφικοί παράγοντες και οι παράγοντες του τρόπου ζωής αποτελούν το κύριο επίκεντρο στην πρόληψη ασθενειών που σχετίζονται με την παχυσαρκία», δήλωσε ο Lu Qi, MD, επικεφαλής συγγραφέας της μελέτης πάνω στην μοναξιά  που δημοσιεύτηκε τη Δευτέρα στο JAMA Network Open στο CNN.

«Η μελέτη μας υπογραμμίζει τη σημασία του να λαμβάνεται υπόψη η κοινωνική και ψυχική υγεία αλλά και η μοναξιά για τη βελτίωση της υγείας των ατόμων με παχυσαρκία», δήλωσε ο Qi, καθηγητής στο Πανεπιστήμιο Tulane.

Το CNN ανέφερε ότι «όλες οι αιτίες θανάτου για άτομα που ταξινομούνται ως παχύσαρκοι ήταν 36% χαμηλότερες σε άτομα που ένιωθαν λιγότερο μόνοι και κοινωνικά απομονωμένοι, έδειξαν τα στοιχεία».

Η έρευνα διαπίστωσε ότι η κοινωνική απομόνωση είναι μεγαλύτερος παράγοντας κινδύνου για όλες τις αιτίες θνησιμότητας, συμπεριλαμβανομένου του καρκίνου και των καρδιαγγειακών παθήσεων, από την κατάθλιψη, το άγχος και τους παράγοντες κινδύνου του τρόπου ζωής – που περιλάμβαναν το αλκοόλ, την άσκηση και τη διατροφή.

Η μελέτη εξέτασε πληροφορίες από σχεδόν 400.000 άτομα από τη UK BioBank, μια μεγάλη βάση δεδομένων για μακροπρόθεσμη έρευνα. Τα άτομα που συμμετείχαν στην έρευνα δεν είχαν καρδιαγγειακή νόσο στην αρχή και οι ερευνητές παρακολούθησαν από τον Μάρτιο του 2006 έως τον Νοέμβριο του 2021.

Ο Qi είπε ότι είναι καιρός να «ενσωματωθούν κοινωνικοί και ψυχολογικοί παράγοντες σε άλλους παράγοντες διατροφής και τρόπου ζωής στην ανάπτυξη στρατηγικών παρέμβασης για την πρόληψη των επιπλοκών που σχετίζονται με την παχυσαρκία».

Τα ευρήματα υποδηλώνουν ότι η βελτίωση της κοινωνικής απομόνωσης θα μπορούσε να είναι «ένα πιθανό φάρμακο για τη μείωση της θνησιμότητας», δήλωσε ο Philipp Scherer, PhD, καθηγητής εσωτερικής ιατρικής στο University of Texas Southwestern Medical School, ο οποίος δεν συμμετείχε στο έργο.

 

Πηγή

παχυσαρκίαμοναξιάfront-stories