Η νέα διατροφική διαταραχή που απειλεί τους νέους άνδρες

Ένας στους πέντε νέους άνδρες, που ασκείται για να φτιάξει ένα μυώδες σώμα, κινδυνεύει από μια νέα διατροφική διαταραχή.

Όπως αναφέρει το International Journal of Eating Disorders, οι διατροφικές διαταραχές “χτυπούν” τους νέους άνδρες στην εικόνα τους και σε ένα δυνατό, μυώδες σώμα, σε σχέση με το γυμναστήριο. Η νέα διαταραχή λέγεται διαταραχή δυσμορφίας σώματος (body dysmorphic disorder).

Τη μελέτη έκανε το Νοσοκομείο Παίδων UCSF Benioff  του San Fransisco. Όπως διαπιστώθηκε, το 22% των ανδρών ηλικίας από 18 έως 24 ετών, που γυμνάζεται εντατικά, είναι υποψήφιο για την εν λόγω διατροφική διαταραχή, την οποία εμφανίζει και το 5% των γυναικών της ίδιας ηλικίας.

Τα ευρήματα προήλθαν μετά από παρατήρηση σε 14.891 νέους ενήλικες στις ΗΠΑ.

Τα σημάδια

Οι άνδρες αυτοί, σύμφωνα με τους ερευνητές, είτε τρώνε περισσότερο ή διαφορετικά, για να πάρουν βάρος και να “χτίσουν” σώμα ή παίρνουν συμπληρώματα διατροφής ή αναβολικά στεροειδή, για να επιτύχουν τον ίδιο στόχο.

Οι ερευνητές προειδοποιούν ότι τέτοιες συμπεριφορές, αν παραμείνουν ανεξέλεγκτες, μπορεί να εξελιχθούν σε μυϊκές δυσμορφίες, οι οποίες χαρακτηρίζονται από αυστηρή διατροφή, εμμονική άσκηση μέχρι εξαντλήσεως και υπερβολική ανησυχία για τη σωματική διάπλαση.

Ο πρώτος συγγραφέας της μελέτης Jason Nagata δήλωσε: “Ορισμένες διατροφικές διαταραχές μπορεί να είναι δύσκολο να διαγνωσθούν. Σε αντίθεση με τη νευρική ανορεξία, που μπορεί εύκολα να εντοπιστεί από τους γονείς ή τους παιδίατρους, η διατροφική διαταραχή για την αύξηση του όγκου του σώματος συγχέεται με τις υγιεινές συνήθειες και, εξαιτίας αυτού, τείνει να περνά απαρατήρητη”.

Η διαταραχή δυσμορφίας σώματος ή σωματική δυσμορφία είναι μια κατάσταση ψυχικής υγείας, στην οποία ένα άτομο ξοδεύει πολύ χρόνο, ανησυχώντας για ελαττώματα στην εμφάνισή του. Αυτά τα ελαττώματα, όπως τα βλέπουν οι πάσχοντες, συχνά περνούν απαρατήρητα από τον περίγυρό τους.

Στην περίπτωση της μυϊκής μάζας, η δυσμορφική διαταραχή είναι επίσης γνωστή ως «bigorexia» – μια αγχώδη διαταραχή, που κάνει κάποιον να θεωρεί τον εαυτό του μικρόσωμο, παρά το γεγονός ότι είναι πραγματικά μεγαλόσωμος και μυώδης.

Τα στοιχεία της έρευνας

Η έρευνα έδειξε ότι οι νέοι άνδρες, που ασκούνταν για να πάρουν βάρος, είχαν 142% περισσότερες πιθανότητες να έχουν αυτή τη διαταραχή.

Οι άνδρες, που θεωρούσαν ότι είναι αδύνατοι, είχαν, επίσης, 56% περισσότερες πιθανότητες να αναπτύξουν τέτοιες διατροφικές διαταραχές, ενώ στις γυναίκες οι πιθανότητες ήταν 271% περισσότερες.

Σχετικά με τη χρήση συμπληρωμάτων διατροφής, προκειμένου να επιτευχθεί σωματικός όγκος, το 6,9% των ανδρών δήλωσε ότι πήρε συμπληρώματα για να αυξήσει τον όγκο και, μάλιστα, το 2,8% ομολόγησε ότι πήρε αναβολικά στεροειδή.

Η χρήση από τις γυναίκες ήταν σημαντικά χαμηλότερη, με ποσοστά 0,7% και 0,4% αντίστοιχα.

 

διαταραχή δυσμορφίας σώματοςδιατροφική διαταραχήσωματική δυσμορφία