Η περισυλλογή μπορεί να βοηθήσει στην επίλυση προβλημάτων και να τονώσει τη δημιουργικότητα

Το να χάνει κανείς τον εαυτό του στις σκέψεις του ή να αφήνει το μυαλό του να περιπλανάται είναι μια υποτιμημένη δραστηριότητα που ανταμείβει περισσότερο όσο περισσότερο ασκείται, ισχυρίστηκε μια ακαδημαϊκή μελέτη.

Ψυχολόγοι που μελέτησαν μια ομάδα περισσότερων από 250 ατόμων που ενθαρρύνθηκαν να συμμετάσχουν σε στοχασμό χωρίς κατεύθυνση ή ελεύθερη αιωρούμενη σκέψη είπαν ότι η δραστηριότητα ήταν πολύ πιο ικανοποιητική από ό,τι περίμεναν οι συμμετέχοντες.

Οι ακαδημαϊκοί, από το Πανεπιστήμιο του Tübingen στη νότια Γερμανία , ήθελαν να μάθουν γιατί, παρά το γεγονός ότι είναι το μόνο είδος που μπορεί να καθίσει ακίνητο και να σκέφτεται μόνος του, οι άνθρωποι γενικά διστάζουν να χρησιμοποιήσουν αυτό το ταλέντο.

Αποκάλυψαν επίσης ότι –όπως έχουν δείξει προηγούμενες μελέτες– το να χάσεις τον εαυτό σου στις σκέψεις σου μπορεί να βοηθήσει στην επίλυση προβλημάτων, να αυξήσει τη δημιουργικότητα, να ενισχύσει τη φαντασία και να συμβάλει στην αίσθηση της αυτοεκτίμησης.

Παρόλα αυτά, οι περισσότεροι άνθρωποι είναι πιο πιθανό να αφήσουν τους εαυτούς τους να αποσπαστούν παρά να εμβαθύνουν στις δικές τους σκέψεις ή απλώς να κοιτάζουν έξω από το παράθυρο.

Τα smartphone έχουν αναπόφευκτα διευκολύνει την αναζήτηση και την εύρεση περισπασμού και έχουν συμβάλει στην απώλεια της συνήθειας της ελεύθερης σκέψης, πίστευαν οι συγγραφείς. Μερικοί άνθρωποι απλώς δυσκολεύτηκαν να περάσουν χρόνο με τις δικές τους σκέψεις, ειδικά αν έτειναν προς την αρνητική σκέψη, είπαν.

Ο επικεφαλής της μελέτης, Kou Murayama, καθηγητής παιδαγωγικής ψυχολογίας στο Πανεπιστήμιο του Tübingen, είπε ότι οι άνθρωποι γενικά δυσκολεύονταν να εκτιμήσουν τον βαθμό στον οποίο ο στοχασμός ήταν κάτι που πρέπει να εκτιμηθεί. Αντίθετα, θεωρούσαν άλλες δραστηριότητες πιο ελκυστικές – μέχρι που ενθαρρύνθηκαν να αφήσουν το μυαλό τους να περιπλανηθεί.

«Αυτό θα μπορούσε να εξηγήσει γιατί οι άνθρωποι προτιμούν να είναι απασχολημένοι παρά να απολαμβάνουν μια στιγμή προβληματισμού ή να αφήνουν τη φαντασία τους να τρέξει με τον εαυτό της στην καθημερινή τους ζωή», είπε ο Murayama.

Η μελέτη, στην οποία συμμετείχαν 259 άτομα, δημοσιεύτηκε στο Journal of Experimental Psychology.

Μερικές φορές τους ζητήθηκε να σχολιάσουν πώς ένιωθαν ενώ βρίσκονταν στη μέση των συνεδριών, μερικές φορές μετά την ολοκλήρωσή τους. Αλλά σε κάθε περίπτωση οι συμμετέχοντες είπαν ότι η απόλαυσή τους ήταν μεγαλύτερη από ό,τι περίμεναν

ψυχική υγείαfront-storiesδημιουργικότηταεγκέφαλος και δημιουργικότηταπερισυλλογή