Η πρώιμη καρδιαγγειακή νόσος μπορεί να επιταχύνει τη γνωστική έκπτωση στη μέση ηλικία

Η καρδιαγγειακή νόσος  επηρεάζει περίπου 550 εκατομμύρια ανθρώπους παγκοσμίως και ο επιπολασμός της έχει  διπλασιαστεί από  το 1990. Eχει συσχετιστεί με γνωστική εξασθένηση και  άνοια  σε ηλικιωμένους, ενώ η  επίπτωση και η θνησιμότητα της καρδιαγγειακής νόσου στους νεαρούς και μεσήλικες ενήλικες είναι σταθερή ή αυξανόμενη τα τελευταία χρόνια. Νέα έρευνα διαπίστωσε ότι τα άτομα με πρώιμη καρδιαγγειακή νόσο μπορεί να είναι πιο πιθανό να έχουν προβλήματα μνήμης και σκέψης και χειρότερη υγεία του εγκεφάλου στη μέση ηλικία.Οι καρδιαγγειακές παθήσεις   είναι μια  κύρια αιτία παγκόσμιας θνησιμότητας και αναπηρίας. Παρόλο που η επιβάρυνση της καρδιαγγειακής νόσου μειώνεται σε άτομα ηλικίας άνω των 50 ετών, τα τρέχοντα ποσοστά καρδιαγγειακής νόσου κάτω από αυτήν την ηλικία είτε έχουν παραμείνει  σταθερά είτε έχουν αυξηθεί.

Σε χώρες υψηλού εισοδήματος, παράγοντες του τρόπου ζωής, όπως η  παχυσαρκία, η έλλειψη σωματικής δραστηριότητας και η κακή διατροφή, αυξάνουν τη συχνότητα εμφάνισης καρδιαγγειακής νόσου.

Μελέτες   έχουν δείξει ότι οι παράγοντες καρδιαγγειακού κινδύνου μπορεί να συμβάλλουν στη γνωστική έκπτωση και την άνοια στα τέλη της ζωής, αλλά, μέχρι τώρα, υπάρχουν ελάχιστα στοιχεία ότι η καρδιαγγειακή νόσος μπορεί να επιταχύνει τη γνωστική έκπτωση στη μέση ηλικία.

Τώρα, νέα έρευνα, μέρος της μελέτης CARDIA (CARDIA) για την  ανάπτυξη κινδύνου στεφανιαίας αρτηρίας , διαπίστωσε ότι η πρόωρη καρδιαγγειακή νόσος – στην ηλικία ή κάτω των 60 ετών – μπορεί να επηρεάσει την υγεία του εγκεφάλου και να αυξήσει τη γνωστική έκπτωση στη μέση ηλικία.

Η έρευνα δημοσιεύεται στο  Neurology , το περιοδικό της Αμερικανικής Ακαδημίας Νευρολογίας.

Μακροχρόνια μελέτη

Αυτή η προοπτική μελέτη κοόρτης ενέγραψε άτομα ηλικίας μεταξύ 18 και 30 ετών και τα παρακολουθούσε για 30 χρόνια. Οι συμμετέχοντες είχαν εξετάσεις παρακολούθησης κάθε 2-5 χρόνια κατά τη διάρκεια της μελέτης.  Οι συμμετέχοντες ήταν από τέσσερις πόλεις των Ηνωμένων Πολιτειών, λίγο περισσότεροι από τους μισούς ήταν γυναίκες και λίγο λιγότερο οι μισοί ήταν μαύροι. Στο σημείο των 30 ετών, 3.146 συμμετέχοντες, με μέση ηλικία τα 55 έτη, υποβλήθηκαν σε μια σειρά γνωστικών αξιολογήσεων. Συνολικά, 147 (4,7%) είχαν αναπτύξει ένα ή περισσότερα πρόωρα συμβάντα καρδιαγγειακής νόσου, 126 από τα οποία ήταν στεφανιαία  νόσο  ή  εγκεφαλικό . Η μέση ηλικία του πρώτου συμβάντος καρδιαγγειακής νόσου ήταν 48,4 έτη.

  • Όσοι είχαν πρόωρη καρδιαγγειακή νόσο ήταν πιο πιθανό να είναι άνδρες, μεγαλύτερης ηλικίας, μαύροι, είχαν πρόσβαση σε λιγότερη εκπαίδευση, είχαν χαμηλότερο οικογενειακό εισόδημα και είχαν περισσότερους παράγοντες κινδύνου για καρδιαγγειακή νόσο, όπως κακή διατροφή και χαμηλά επίπεδα σωματικής δραστηριότητας. 
  • Τα άτομα που είχαν πρόωρη καρδιαγγειακή νόσο είχαν χειρότερη επίδοση σε όλα τα γνωστικά τεστ, εκτός από τη λεκτική ευχέρεια. Ο συσχετισμός ήταν ισχυρότερος για την ταχύτητα επεξεργασίας και την εκτελεστική λειτουργία.

Ωστόσο, στις γυναίκες, η πρόωρη καρδιαγγειακή νόσος συσχετίστηκε σημαντικά με χαμηλότερη λεκτική ευχέρεια – μια συσχέτιση που δεν εμφανίστηκε στους άνδρες. Οι μαύροι άνδρες με πρόωρη καρδιαγγειακή νόσο είχαν μεγαλύτερη μείωση στην εκτελεστική λειτουργία από αυτή που συνέβη σε άλλους με πρόωρη καρδιαγγειακή νόσο.

  • Όσοι είχαν πρώιμη καρδιαγγειακή νόσο είχαν σχεδόν τρεις φορές περισσότερες πιθανότητες να παρουσιάσουν επιταχυνόμενη γνωστική έκπτωση. Οι ερευνητές το εντόπισαν στο 13% των ατόμων με πρόωρη καρδιαγγειακή νόσο, σε σύγκριση με το 5% αυτών χωρίς πρόωρη καρδιαγγειακή νόσο.

 Η δομή του εγκεφάλου αλλάζει

Οι ερευνητές βρήκαν επίσης μια σημαντική συσχέτιση μεταξύ της πρώιμης καρδιαγγειακής νόσου και των αλλαγών στη λευκή ουσία του εγκεφάλου. Οι αλλαγές στη λευκή ουσία  συμβαίνουν συχνά σε ασθενείς με άνοια.

 

Προστατέψτε την καρδιά για να προστατέψετε τον εγκέφαλο

Αυτή η μελέτη υπογραμμίζει τη σημασία της ελαχιστοποίησης των παραγόντων κινδύνου για καρδιαγγειακή νόσο νωρίς στην ενήλικη ζωή.  Τα Κέντρα Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων (CDC)  συνιστούν την  αύξηση της σωματικής δραστηριότητας, την παρακολούθηση υγιεινής διατροφής, την αποφυγή του καπνίσματος και τη διατήρηση ενός υγιούς βάρους για τη διατήρηση της καρδιάς υγιή.

 

καρδιαγγειακή νοσηρότηταγνωστική έκπτωσηάνοιακαρδιαγγειακή υγείακαρδιαγγειακή νόσοςfront-storiesλειτουργία του εγκεφάλουπροβλήματα στον εγκέφαλο