Η πρώτη επιτυχής αγγειοπλαστική σε πνευμονικές φλέβες έγινε στο Ωνάσειο

Η πρώτη επιτυχής αγγειοπλαστική με την τοποθέτηση τριών stents σε δύο πνευμονικές φλέβες στην Ελλάδα πραγματοποιήθηκε πρόσφατα στο Ωνάσειο Καρδιοχειρουργικό Κέντρο.

Η στένωση πνευμονικών φλεβών είναι μια σπάνια, αλλά σοβαρή επιπλοκή της κατάλυσης με υψίσυχνο ρεύμα (ablation) της κολπικής μαρμαρυγής.

Η διάγνωση της νόσου μπορεί να είναι δυσχερής, μιας και τα συμπτώματα είναι μη ειδικά, όπως δύσπνοια, βήχας, εύκολη κόπωση, αιμόπτυση και μπορούν να μιμηθούν συμπτωματολογία πιο συχνών πνευμονολογικών ασθενειών.

Όσον αφορά στη διαδικασία της διαδερμικής επαναγγείωσης πνευμονικών φλεβών, το στενωμένο αγγείο διανοίγεται με την χρήση αρχικά ενός μπαλονιού και στη συνέχεια με την τοποθέτηση ενός stent, ώστε αυτό να παραμείνει ανοιχτό.

Την επέμβαση διενήργησαν ο κ. Ιωάννης Ιακώβου (Τμήμα Αιμοδυναμικών Μελετών και Επεμβατικής Καρδιολογίας), ο κ. Θεμιστοκλής Μαούνης (Τμήμα Ηλεκτροφυσιολογικών Μελετών και Βηματοδότησης) και ο κ. Σπυρίδων Ράμμος (Παιδοκαρδιολογικό Τμήμα Παίδων και Συγγενών Καρδιοπαθειών).

Επίσης συμμετείχαν ο κ. Ευάγγελος Λεοντιάδης και ο κ. Γεώργιος Αθανασόπουλος (Τμήμα Υπερηχοκαρδιογραφίας) και η κα Θεοφανή Αντωνίου (Αναισθησιολογικός Τομέας).

αγγειοπλαστικήστένωση πνευμονικών φλεβών