Η σωστή σχετική υγρασία εσωτερικού χώρου θα μπορούσε να αποτρέψει τον COVID

Ενώ ο σωστός αερισμός εσωτερικών χώρων αναγνωρίζεται ως τρόπος μείωσης της εξάπλωσης του COVID-19, μια νέα μελέτη από το MIT λέει ότι η διατήρηση της κατάλληλης σχετικής υγρασίας σε εσωτερικούς χώρους όπως η κατοικία σας μπορεί να σας βοηθήσει να διατηρήσετε την υγεία σας.

Το σημείο που σχετίζεται με μειωμένα κρούσματα COVID-19 και θανάτους είναι 40%-60% η σχετική υγρασία σε εσωτερικούς χώρους, ανέφερε ένα δελτίο τύπου του MIT. Τα άτομα που διατήρησαν τη σχετική υγρασία σε εσωτερικούς χώρους εκτός αυτών των παραμέτρων είχαν υψηλότερα ποσοστά μόλυνσης από COVID-19.

Οι περισσότεροι άνθρωποι αισθάνονται άνετα με 30%-50% σχετική υγρασία, είπαν οι ερευνητές. Μια καμπίνα αεροπλάνου έχει περίπου 20% σχετική υγρασία.

Η σχετική υγρασία είναι η ποσότητα υγρασίας στον αέρα σε σύγκριση με τη συνολική υγρασία που μπορεί να κρατήσει ο αέρας σε μια δεδομένη θερμοκρασία πριν κορεσθεί και σχηματιστεί συμπύκνωση.

Η μελέτη δημοσιεύτηκε στο The Journal of the Royal Society Interface . Οι ερευνητές εξέτασαν δεδομένα COVID-19 και μετεωρολογικές μετρήσεις από 121 χώρες από τον Ιανουάριο του 2020 έως τον Αύγουστο του 2020, προτού τα εμβόλια γίνουν διαθέσιμα στο κοινό.

“Όταν οι εξωτερικές θερμοκρασίες ήταν κάτω από το τυπικό εύρος που ο άνθρωπος αισθάνεται άνετα,  υπέθεσαν ότι οι εσωτερικοί χώροι θερμαίνονται για να φτάσουν αυτό το εύρος άνεσης. Με βάση την προστιθέμενη θέρμανση, υπολόγισαν τη σχετική πτώση της σχετικής υγρασίας σε εσωτερικούς χώρους”, ανέφερε το δελτίο ειδήσεων του MIT.

Οι ερευνητικές ομάδες διαπίστωσαν ότι όταν μια περιοχή ανέφερε αύξηση των κρουσμάτων COVID-19 και των θανάτων, η εκτιμώμενη σχετική υγρασία σε εσωτερικούς χώρους της περιοχής ήταν είτε χαμηλότερη από 40% είτε υψηλότερη από 60%, ανέφερε η ανακοίνωση.

“Υπάρχει δυνητικά προστατευτική επίδραση αυτής της ενδιάμεσης σχετικής υγρασίας σε εσωτερικούς χώρους”, δήλωσε ο Connor Verheyen, ο κύριος συγγραφέας και φοιτητής διδακτορικού στην ιατρική μηχανική και την ιατρική φυσική στο Πρόγραμμα Harvard-MIT στις Επιστήμες και Τεχνολογία Υγείας.

Η ευρεία χρήση του εύρους υγρασίας εσωτερικών χώρων 40%-60% θα μπορούσε να μειώσει την ανάγκη για lockdown και άλλους εκτεταμένους περιορισμούς, κατέληξε η μελέτη.

«Σε αντίθεση με τα μέτρα που εξαρτώνται από την ατομική συμμόρφωση (π.χ. κάλυψη ή πλύσιμο χεριών), η βελτιστοποίηση RH εσωτερικού χώρου θα επιτύχει υψηλή συμμόρφωση, επειδή όλοι οι ένοικοι ενός κοινού εσωτερικού χώρου θα εκτίθενται σε παρόμοιες συνθήκες περιβάλλοντος», ανέφερε η μελέτη. «Σε σύγκριση με τα μεγάλα χρονοδιαγράμματα και το υψηλό κόστος παραγωγής και διανομής εμβολίων, τα συστήματα ελέγχου υγρασίας θα μπορούσαν ενδεχομένως να εφαρμοστούν πιο γρήγορα και φθηνά σε ορισμένες εσωτερικές εγκαταστάσεις».

υγρασίαfront-storiesπρόληψη covidπρόληψη για κορονοϊό