Η τεχνητή νοημοσύνη δεν μπορεί ούτε να αντικαταστήσει ούτε να υποκαταστήσει τον γιατρό

Οι εφαρμογές της τεχνητής νοημοσύνης αξιοποιούνται εδώ και χρόνια στην ιατρική χωρίς όμως όλες να είναι κατάλληλες για κάθε περίπτωση ασθενούς και χωρίς σε καμία περίπτωση να υποκαθιστούν τον γιατρό.

Οι υπέρμαχοι της χρήσης των εφαρμογών υποστηρίζουν ότι αυτές παρέχουν γρηγορότερα και φθηνότερα τις υπηρεσίες υγείας, ότι με τη χρήση της τεχνητής νοημοσύνης γίνεται καλύτερη διαχείριση του τεράστιου όγκου δεδομένων που υπάρχουν και έτσι επιτυγχάνονται και καλύτερα ερευνητικά αποτελέσματα αλλά και καινοτομία.

Υποστηρίζουν επίσης ότι τα μηχανήματα δεν κουράζονται, δεν επηρεάζουν την κρίση τους, τα συναισθήματα, λαμβάνουν αποφάσεις πιο γρήγορα και μπορούν να προγραμματιστούν για να μάθουν πιο εύκολα από τους ανθρώπους.

Από την άλλη, οι πολέμιοι της χρήσης τεχνητής νοημοσύνης υποστηρίζουν ότι δεν μπορεί να υποκαταστήσει τις ανθρώπινες σχέσεις και την ανθρώπινη νοημοσύνη, ότι οι εφαρμογές της δεν βελτιώνουν πραγματικά τις ανθρώπινες δυνατότητες και ότι η ανθρώπινη κρίση αποτελεί θεμελιώδη συνιστώσα της κλινικής δραστηριότητας.

Τα παραπάνω επισήμανε στο περιθώριο του συνεδρίου με θέμα “ Νέες τεχνολογίες στην υγεία: Ιατρικά, νομικά και ηθικά ζητήματα” η πρόεδρός του, αναπληρώτρια καθηγήτρια Φαρμακολογίας του Τμήματος Ιατρικής του ΑΠΘ, Χρυσάνθη Σαρδέλη.

Η κ. Σαρδέλη ανέφερε ότι η τεχνητή νοημοσύνη έχει πάρα πολλές εφαρμογές στο χώρο της υγείας όπως π.χ. στην διευκόλυνση της καθημερινής γραφειοκρατικής συνδιαλλαγής με τον ασθενή, στη διαχείριση δεδομένων υγείας και ιατρικών φακέλων , στην τηλεϊατρική, στη παροχή βοήθειας από εικονικούς νοσηλευτές που δεν κάνουν διάγνωση αλλά παρέχουν συμβουλές ώστε να καθησυχάζουν τους ασθενείς.

Επίσης έχει εφαρμογές στην ρομποτικά υποβοηθούμενη χειρουργική, στην υποβοήθηση της ιατρικής διάγνωσης, στην ιατρική ανάλυση εικόνων, στη διαχείριση και πρόγνωση κινδύνου για την υγεία όπως π.χ. στην αναγνώριση της αντοχής στα αντιβιοτικά, ή στην προειδοποίηση της σοβαρότητας της κατάστασης πριν την εμφάνιση συμπτωμάτων.

Ακόμη έχει εφαρμογές στη νευροαποκατάσταση όπως π.χ. με τη χρήση εξωσκελετού τύπου ρομπότ όταν υπάρχουν βλάβες στη σπονδυλική στήλη, έχει εφαρμογές στην εκπαίδευση αυτιστικών παιδιών, στον εντοπισμό της απάτης και στην ασφάλεια των ιατρικών δεδομένων, στην κυβερνοασφάλεια και την προστασία των προσωπικών δεδομένων, στην ανάπτυξη νέων φαρμάκων και τις κλινικές δοκιμές των υποψηφίων φαρμάκων σε ανθρώπους.

Η τεχνητή νοημοσύνη δεν μπορεί ούτε να αντικαταστήσει ούτε να υποκαταστήσει τον γιατρό. Προφανώς η τεχνητή νοημοσύνη δεν υποκαθιστά ούτε την ιατρική, ούτε τη νοσηλευτική, ούτε φυσικά ο ασθενής μπορεί να λύσει τα προβλήματα που μπορεί να έχει σε σχέση με την υγεία του χρησιμοποιώντας τεχνητή νοημοσύνη” ανέφερε η κα Σαρδέλη.

Από το newsroom του Healthmag.gr

Περισσότερα νέα, ρεπορτάζ και αναλύσεις:ΠΑΤΗΣΤΕ ΕΔΩ

 

Ασθενήςγιατρόςτεχνική νοημοσύνη