Η βαριατρική χειρουργική συνδέεται με ψυχικά νοσήματα για τους ασθενείς

Πολλοί άνθρωποι, που αντιμετωπίζουν σοβαρά προβλήματα υγείας λόγω αυξημένου σωματικού βάρους, υποβάλλονται σε βαριατρική επέμβαση, για την ταχύτερη απώλεια των παραπανίσιων κιλών. Όμως η επέμβαση συνδέεται με αυξημένο κίνδυνο να εμφανίσουν ψυχικά νοσήματα.

Με βάση στοιχεία για σχεδόν 25.000 ασθενείς (24.766), η βαριατρική χειρουργική επέμβαση φαίνεται ότι επιβαρύνει ψυχικά στο τριπλάσιο τους ασθενείς, οι οποίοι, μάλιστα, διατρέχουν και τριπλάσιο κίνδυνο να νοσηλευθούν λόγω ψυχικών νοσημάτων.

Τα ανησυχητικά ευρήματα δημοσίευσε το επιστημονικό περιοδικό JAMA Psychiatry.

«Η μελέτη μας είναι μια προειδοποίηση για τους χειρουργούς, ότι πρέπει να δοθεί μεγαλύτερη προσοχή στην επιλογή, αξιολόγηση και παρακολούθηση των βαριατρικών ασθενών, όσον αφορά στην ψυχική τους υγεία», δήλωσε ο David Morgan, εντατικολόγος στο Νοσοκομείο St. John of God Subiaco, στην Αυστραλία.

«Οι ασθενείς με ιστορικό ψυχικών νοσημάτων, με αυτοτραυματισμούς ή διατροφικές διαταραχές, είναι πιθανότατα σε μεγαλύτερο κίνδυνο και θα πρέπει να είναι σταθεροί ψυχικά πριν μπουν στο χειρουργείο για την απώλεια βάρους. Μετεγχειρητικά πρέπει, επίσης, να παρακολουθούνται».

Με ή χωρίς περιττά κιλά, επιβαρυμένη η ψυχή

Είναι γνωστό ότι οι παχύσαρκοι άνθρωποι υποφέρουν περισσότερο από ψυχικά νοσήματα από ό, τι ο γενικός πληθυσμός, δήλωσε ο Dr Morgan στο πρακτορείο Reuters.

“Ως εκ τούτου οι ασθενείς, που υποβάλλονται σε βαριατρική χειρουργική επέμβαση, είναι μια ευάλωτη ομάδα ανθρώπων, που ελπίζει να αποκομίσει καλύτερη υγεία και καλύτερη εικόνα μετά το χειρουργείο”.

Η μέση ηλικία των ασθενών κατά τη χειρουργική επέμβαση, στο πλαίσιο της μελέτης, ήταν 42,5 έτη – 77,3% ήταν γυναίκες.

Οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι 3.976 ασθενείς (το 16,1%) ζήτησαν βοήθεια τουλάχιστον μία φορά από μια υπηρεσία ψυχικής υγείας, με 1.401 από αυτούς να το κάνουν μόνο πριν από τη βαριατρική επέμβαση, 1.025 τόσο πριν από το χειρουργείο, όσο και μετά και 1.550 μόνο μετά τη χειρουργική επέμβαση.

Οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι οι ασθενείς ήταν 2,3 φορές πιο πιθανό να αναζητήσουν φροντίδα σε μια ψυχιατρική κλινική μετά την επέμβαση, 3 φορές πιο πιθανό να πάνε στα Επείγοντα και 3 φορές πιο πιθανό να νοσηλευθούν σε ψυχιατρική κλινική.

Οι ερευνητές βρήκαν επίσης μια πενταπλάσια αύξηση στους ασθενείς, που καταλήγουν στα Επείγοντα λόγω αυτοτραυματισμών.

Από τους 261 θανάτους, που σημειώθηκαν την περίοδο μετά τη χειρουργική επέμβαση, 25 ή 9,6% ήταν αποτέλεσμα αυτοκτονίας, σημειώνουν οι ερευνητές στην αναφορά τους.

βαριατρικήψυχικά νοσήματα