Η υπερβολική χρήση αλκοόλ μπορεί να επιταχύνει τη νόσο του Αλτσχάιμερ

Νέα έρευνα αποκάλυψε ότι σε ποντίκια με γενετική προδιάθεση για Αλτσχάιμερ, η έκθεση σε μεγάλες ποσότητες αλκοόλ επιτάχυνε τη γνωστική έκπτωση.

Για τη διεξαγωγή της μελέτης, που δημοσιεύθηκε στις 12 Ιουνίου στο eNeuro , επιστήμονες από το Scripps Research και το Πανεπιστήμιο της Μπολόνια εξέθεσαν τα ποντίκια με τάση Αλτσχάιμερ σε ένα μεθυστικό επίπεδο ατμού αλκοόλ κατά διαστήματα για αρκετούς μήνες, το οποίο είναι παρόμοιο με αυτό που ένα άτομο με διαταραχή χρήσης αλκοόλ  AUD ) εμπειρίες.

Τα τρωκτικά ελέγχου είχαν επίσης γενετική προδιάθεση για τη νόσο του Αλτσχάιμερ αλλά δεν εκτέθηκαν σε αλκοόλ.

Η ομάδα διαπίστωσε ότι τα ποντίκια που εκτέθηκαν σε αλκοόλ άρχισαν να παρουσιάζουν γνωστική έκπτωση δύο μήνες νωρίτερα από τα τρωκτικά χωρίς αλκοόλ. 

Όταν οι ερευνητές εξέτασαν γενετικά πρότυπα, διαπίστωσαν ότι τα τρωκτικά που εκτέθηκαν σε μεθυστικά επίπεδα αλκοόλ είχαν υπογραφές γονιδιακής έκφρασης περισσότερο όπως τα ηλικιωμένα ποντίκια με προχωρημένο Αλτσχάιμερ παρά τα νεότερα ποντίκια με νόσο πρώιμου σταδίου. Αυτό το εύρημα υποδηλώνει ότι το αλκοόλ μπορεί να προάγει τις μεταγραφικές αλλαγές που συνάδουν με την εξέλιξη του Αλτσχάιμερ.

Επιπλέον, η ομάδα ανακάλυψε ότι το αλκοόλ σχετίζεται με αλλαγές στην έκφραση γονιδίων στον προμετωπιαίο φλοιό που συνδέονται με νευροεκφυλισμό, νευρωνική διεγερσιμότητα και φλεγμονή. Και αυτές οι αλλαγές δεν εμφανίστηκαν μόνο σε νευρώνες αλλά και σε αστροκύτταρα, μικρογλοία και ενδοθηλιακά κύτταρα.

“Αυτό είναι ενδιαφέρον γιατί παλαιότερα πίστευαν ότι οι νευρώνες ήταν αυτοί που πραγματοποιούσαν όλες τις αποκρίσεις που σχετίζονται με τη νόσο του Αλτσχάιμερ και μόλις πρόσφατα αναγνωρίστηκε ότι αυτοί οι τύποι κυττάρων έχουν ρόλο στην παθογένεση του Αλτσχάιμερ”, λέει ο συν-επικεφαλής συγγραφέας Federico Manuel. Giorgi, Ph.D., καθηγητής Υπολογιστικής Γονιδιωματικής στο Πανεπιστήμιο της Μπολόνια, σε δελτίο τύπου.

Οι επιστήμονες εικάζουν ότι αυτά τα μονοπάτια μεταγραφής γονιδίων που εμπλέκονται στην εξέλιξη της νόσου του Αλτσχάιμερ που σχετίζεται με το αλκοόλ μπορεί να προσφέρουν ενδείξεις για το πώς εξελίσσεται η ασθένεια ακόμη και χωρίς έκθεση στο αλκοόλ.

Ο συν-επικεφαλής συγγραφέας Pietro Paolo Sanna, MD, καθηγητής Ανοσολογίας και Μικροβιολογίας στο Scripps Research, εξηγεί: “Οι μηχανισμοί εξέλιξης που θα αποκαλύψει αυτό το σύνολο δεδομένων μπορεί να ισχύουν για τη νόσο του Αλτσχάιμερ γενικά, ακόμη και χωρίς αλκοόλ. Τελικά, αυτή η ανάλυση γονιδιακής έκφρασης θα εντοπίστε βασικά ρυθμιστικά γονίδια που οδηγούν την εξέλιξη του Αλτσχάιμερ».

Για να βασιστούν σε αυτά τα ευρήματα, οι επιστήμονες σχεδιάζουν να διερευνήσουν εάν η χρήση αλκοόλ επηρεάζει την εμφάνιση και την εξέλιξη του Αλτσχάιμερ σε ποντίκια που δεν είναι γενετικά επιρρεπή στη νόσο του Αλτσχάιμερ.

αλκοόλfront-storiesκατάχρηση αλκοόλεξελίξεις αλτσχάιμερ