Η ζωή μετά τη σεξουαλική παρενόχληση στον εργασιακό χώρο

Η σεξουαλική παρενόχληση δεν είναι απλά μια κατάσταση ντροπιαστική και άβολη για το θύμα. Είναι μια επίθεση που μπορεί να κάνει το θύμα να νιώσει ότι διαλύεται η ζωή του. Ο θυμός, η οργή, η αυτοαπομόνωση, οι ενοχές, οι βασανιστικές σκέψεις για το τι πήγε λάθος και αν το ίδιο το θύμα προκάλεσε αυτή την επίθεση μπορούν κυριολεκτικά να διαλύσουν το θύμα. Πολλά από τα θύματα, σύμφωνα με έρευνες, έχουν διαγνωστεί με κατάθλιψη και άλλα προβλήματα ψυχικής υγείας μετά από κάποια σεξουαλική παρενόχληση. Ακόμη χειρότερα κάποια θύματα έχουν αποπειραθεί να αυτοκτονήσουν ή έχουν σωματοποιήσει τη θλίψη τους με αποτέλεσμα να νοσήσουν από αυτοάνοσα αλλά ακόμη και πολλές μορφές καρκίνου. Δεν αποτελεί υπερβολή. Τις τελευταίες μέρες στη χώρα μας, οι καταγγελίες για σεξουαλική παρενόχληση στον καλλιτεχνικό χώρο μας κλονίζουν. Γυναίκες θύματα που παίρνουν τη σκυτάλη με θάρρος για να μιλήσουν. Πώς είναι η ζωή μετά την σεξουαλική παρενόχληση και πώς μπορεί το θύμα να επουλώσει καλύτερα τις πληγές του; 
 
-Η ψυχολογική κατάσταση του ατόμου μετά την σεξουαλική παρενόχληση
 
Κάθε άτομο αντιμετωπίζει διαφορετικά το τραύμα που αφήνει μια σεξουαλική παρενόχληση. Αρχικά, το άτομο είναι σε κατάσταση σοκ, δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι κανένα θύμα δεν περιμένει αυτό που θα το συμβεί, με αποτέλεσμα ο αιφνιδιασμός σχεδόν να παραλύει αρκετές φορές με αποτέλεσμα το θύμα να μην μπορεί καν να αντιδράσει. Μετά το σοκ έρχεται η άρνηση. Απόλυτα φυσιολογικές αντιδράσεις που όμως μπορούν να οδηγήσουν σε χαμηλή αυτοεκτίμηση. Το “Πώς επέτρεψα να συμβεί;” είναι ένα λάθος ερώτημα και παγίδα στην οποία πολλά θύματα σεξουαλικής παρενόχλησης πέφτουν. 
 
Το άτομο που έχει υποστεί σεξουαλική παρενόχληση αποσταθεροποιείται συναισθηματικά. Το αίσθημα προδοσίας, έλλειψης εμπιστοσύνης, αδυναμίας και μαζί οργής έχουν οδυνηρά αποτελέσματα στην οικογενειακή και προσωπική ζωή του θύματος. Κυριότερα, πολλά από τα θύματα νιώθουν ενοχές ότι πιθανόν κάτι από τη συμπεριφορά τους πυροδότησε την σεξουαλική παρενόχληση. 
 
-Από την σεξουαλική παρενόχληση ως την επούλωση του τραύματος…  
Το πρώτο που πρέπει να κάνει ένα άτομο που υπέστη σεξουαλική παρενόχληση είναι να αποδεχτεί το συμβάν. Στη συνέχεια, θα πρέπει να μιλήσει με κάποιον για ό,τι συνέβη. Ένα πρόσωπο από το οικογενειακό ή φιλικό περιβάλλον και βεβαίως ο σύντροφος θα μπορούσαν να είναι η αγκαλιά που το άτομο αυτό έχει ανάγκη. Ύστερα πρέπει να βρει το θάρρος να διεκδικήσει δικαιοσύνη. Είναι λάθος τα άτομα αυτά να μένουν ατιμώρητα και να συνεχίζουν να παρενοχλούν σεξουαλικά. Η συζήτηση με έναν ειδικό της ψυχικής υγείας μπορεί να ενδυναμώσει το άτομο ώστε να βρει το θάρρος να μιλήσει και να υποστηρίξει με αυτόν τον τρόπο άλλα άτομα που υπέστησαν σεξουαλική παρενόχληση.
σεξουαλικη παρενοχληση