Ιλαρά: Το εμβόλιο προφυλάσσει κι από άλλες θανατηφόρες ασθένειες

Για πρώτη φορά φάνηκε ότι το εμβόλιο της ιλαράς προστατεύει κι από άλλες θανατηφόρες ασθένειες τα επόμενα πέντε χρόνια, κάτι που υπογραμμίζει την ανάγκη της επέκτασης του εμβολιασμού.

Γιατί, όπως φαίνεται, ο εμβολιασμός έχει ευρύτερη δράση, πέρα από το να προλαμβάνει την ιλαρά. Ειδικότερα ερευνητές του Πανεπιστημίου Harvard  διαπίστωσαν ότι τα παιδιά, που επιβιώνουν από την ιλαρά, διατρέχουν μεγαλύτερο κίνδυνο άλλων σοβαρών λοιμώξεων.

Είναι, επίσης, πιο πιθανό να επισκεφθούν τον παιδίατρο και να χρειαστούν αντιβιοτικά.

Όπως εξηγούν, η ασθένεια στοχεύει στα κύτταρα μνήμης του ανοσοποιητικού συστήματος, εξαφανίζοντας τα οφέλη από άλλα εμβόλια, που είχαν κάνει, όπως της  διφθερίτιδας ή της μηνιγγίτιδας.

Το εμβόλιο “ασπίδα” στην “αμνησία” των κυττάρων

Οι ερευνητές παρακολούθησαν πάνω από 2.000 παιδιά στη Βρετανία, που είχαν διαγνωσθεί με ιλαρά κατά την περίοδο 1999-2006 και έλεγξαν τα ιατρικά τους αρχεία για πέντε χρόνια. Στη συνέχεια τα σύγκριναν με περίπου 20.000 παιδιά, που δεν είχαν κολλήσει ποτέ ιλαρά.

Τον πρώτο μήνα μετά την ασθένεια, τα παιδιά ήταν 43% πιο πιθανό να υποφέρουν από κάποια μολυσματική ασθένεια και ακόμη και πέντε χρόνια αργότερα, ο κίνδυνος ήταν 15%.

Τα παιδιά με ιλαρά είχαν τρεις φορές περισσότερες πιθανότητες να χρειαστούν φάρμακα κατά της μόλυνσης τον πρώτο μήνα και έως 24% τα πρώτα πέντε χρόνια.

Οι επιστήμονες δήλωσαν ότι οι γονείς θα πρέπει να εξετάσουν το ενδεχόμενο να εμβολιάσουν ξανά τα παιδιά τους για άλλες ασθένειες, εάν έχουν περάσει την ιλαρά.

“Πριν από το εμβόλιο, η ιλαρά μόλυνε σχεδόν όλους”, είπε ο Dr Michael Mina, εξειδικευμένος στη συγκεκριμένη νόσο από την Ιατρική Σχολή του Πανεπιστημίου Harvard.

“Μπορεί ο μόνος τρόπος για να ανακάμψει ένα παιδί από αυτή την “αμνησία” του ανοσοποιητικού συστήματος, να σχετίζεται με την ικανότητα των κυττάρων μνήμης να μάθουν ξανά πώς να αναγνωρίζουν ασθένειες, που είχαν γνωρίσει πριν και να προφυλάσσουν τον εαυτό τους από αυτές. Κι αυτό μπορούν να το κάνουν μέσω της εκ νέου έκθεσής τους στο παθογόνο ή με το να εμβολιαστούν ξανά ενάντια στη συγκεκριμένη μόλυνση”.

Η έρευνα παρουσιάστηκε στο συνέδριο της Ευρωπαϊκής Εταιρείας Κλινικής Μικροβιολογίας και Λοιμωδών Νοσημάτων (ESCMID).

 

 

ιλαρά