Ηλικιακή εκφύλιση της ωχράς κηλίδας

Συμβαίνει όταν το μικρό κεντρικό τμήμα του αμφιβληστροειδούς σας, που ονομάζεται ωχρά κηλίδα, φθείρεται. Ο αμφιβληστροειδής είναι ο νευρικός ιστός που ανιχνεύει το φως στο πίσω μέρος του ματιού σας . Επειδή η ασθένεια εμφανίζεται καθώς μεγαλώνετε, συχνά ονομάζεται ηλικιακή εκφύλιση της ωχράς κηλίδας. Συνήθως δεν προκαλεί τύφλωση, αλλά μπορεί να προκαλέσει σοβαρά προβλήματα όρασης.  Μια άλλη μορφή εκφύλισης της ωχράς κηλίδας, που ονομάζεται νόσος Stargardt ή νεανική εκφύλιση της ωχράς κηλίδας, επηρεάζει παιδιά και νεαρούς ενήλικες.

Υγρή εναντίον ξηρής εκφύλισης της ωχράς κηλίδας

Υπάρχουν δύο κύριοι τύποι ηλικιακής εκφύλισης της ωχράς κηλίδας:

  • Ξηρή μορφή. Τα άτομα με αυτό μπορεί να έχουν κίτρινες εναποθέσεις, που ονομάζονται drusen, στην ωχρά κηλίδα τους. Λίγα μικρά drusen μπορεί να μην προκαλέσουν αλλαγές στην όρασή σας . Αλλά καθώς γίνονται μεγαλύτερα και πολυάριθμα, μπορεί να εξασθενίσουν ή να παραμορφώσουν την όρασή σας, ειδικά όταν διαβάζετε. Καθώς η κατάσταση επιδεινώνεται, τα φωτοευαίσθητα κύτταρα στην ωχρά κηλίδα σας γίνονται πιο λεπτά και τελικά πεθαίνουν. Στην ατροφική μορφή, μπορεί να έχετε τυφλά σημεία στο κέντρο της όρασής σας. Καθώς αυτό χειροτερεύει, μπορεί να χάσετε την κεντρική όραση.
  • Υγρή μορφή. Τα αιμοφόρα αγγεία αναπτύσσονται κάτω από την ωχρά κηλίδα σας. Αυτά τα αιμοφόρα αγγεία διαρρέουν αίμα και υγρό στον αμφιβληστροειδή σας. Η όρασή σας παραμορφώνεται έτσι ώστε οι ευθείες γραμμές να φαίνονται κυματιστές. Μπορεί επίσης να έχετε τυφλά σημεία και απώλεια της κεντρικής όρασης. Αυτά τα αιμοφόρα αγγεία και η αιμορραγία τους σχηματίζουν τελικά μια ουλή, οδηγώντας σε μόνιμη απώλεια της κεντρικής όρασης.

Συμπτώματα εκφύλισης της ωχράς κηλίδας

Από νωρίς, μπορεί να μην έχετε εμφανή σημάδια εκφύλισης της ωχράς κηλίδας. Μπορεί να μην διαγνωστεί μέχρι να επιδεινωθεί ή να επηρεάσει και τα δύο μάτια .

  • Χειρότερη ή λιγότερο καθαρή όραση. Η όρασή σας μπορεί να είναι θολή και μπορεί να είναι δύσκολο να διαβάσετε τα ψιλά γράμματα
  • Σκοτεινές, θολές περιοχές στο κέντρο της όρασής σας
  • Σπάνια, χειρότερη ή διαφορετική χρωματική αντίληψη

Εάν έχετε κάποιο από αυτά τα συμπτώματα, πηγαίνετε σε έναν οφθαλμίατρο το συντομότερο δυνατό.

Αιτίες εκφύλισης της ωχράς κηλίδας

Η ηλικιακή εκφύλιση της ωχράς κηλίδας είναι πιο συχνή σε άτομα μεγαλύτερης ηλικίας. Είναι η κύρια αιτία σοβαρής απώλειας όρασης σε ενήλικες άνω των 60 ετών.

Η εκφύλιση της ωχράς κηλίδας μπορεί να έχει κάποια σχέση με τα γονίδιά σας. Εάν κάποιος στην οικογένειά σας το έχει, ο κίνδυνος σας μπορεί να είναι υψηλότερος.Το κάπνισμα , η υψηλή αρτηριακή πίεση ή η υψηλή χοληστερόλη , η παχυσαρκία , η κατανάλωση πολλών κορεσμένων λιπαρών , το ανοιχτόχρωμο δέρμα, το ανοιχτό χρώμα των ματιών είναι επίσης παράγοντες κινδύνου.

Πώς γίνεται η διάγνωση της εκφύλισης της ωχράς κηλίδας;

Ο γιατρός σας μπορεί να σας ελέγξει για εκφύλιση της ωχράς κηλίδας που σχετίζεται με την ηλικία όταν τους δείτε για μια οφθαλμολογική εξέταση ρουτίνας  και έχετε τα μάτια σας διασταλμένα.  Θα δοκιμάσουν την όρασή σας και θα εξετάσουν επίσης τον αμφιβληστροειδή σας — ένα στρώμα ιστού στο πίσω μέρος του ματιού σας που επεξεργάζεται το φως. Θα ψάξουν για μικροσκοπικές κίτρινες εναποθέσεις που ονομάζονται drusen κάτω από τον αμφιβληστροειδή. Είναι ένα κοινό πρώιμο σημάδι της νόσου.  Ο γιατρός σας μπορεί επίσης να σας ζητήσει να κοιτάξετε ένα πλέγμα Amsler — ένα σχέδιο ευθειών γραμμών που μοιάζει με σκακιέρα. Εάν κάποιες από τις γραμμές σας φαίνονται κυματιστές ή κάποιες από αυτές λείπουν, μπορεί να είναι σημάδι εκφύλισης της ωχράς κηλίδας.

Εάν ο γιατρός σας εντοπίσει ηλικιακή εκφύλιση της ωχράς κηλίδας, μπορεί να κάνετε μια διαδικασία που ονομάζεται αγγειογραφία ή μια διαδικασία που ονομάζεται OCT. Στην αγγειογραφία, ο γιατρός σας εγχέει βαφή σε μια φλέβα στο χέρι σας. Τραβούν φωτογραφίες καθώς η βαφή ρέει μέσα από τα αιμοφόρα αγγεία στον αμφιβληστροειδή σας. Εάν υπάρχουν νέα αγγεία ή αγγεία που διαρρέουν υγρό ή αίμα στην ωχρά κηλίδα σας, οι φωτογραφίες θα δείχνουν την ακριβή θέση και τον τύπο τους. Το OCT μπορεί να δει υγρό ή αίμα κάτω από τον αμφιβληστροειδή σας χωρίς βαφή.Είναι σημαντικό να επισκέπτεστε τακτικά τον οφθαλμίατρό σας για να εντοπίσετε έγκαιρα σημάδια εκφύλισης της ωχράς κηλίδας. Η θεραπεία μπορεί να επιβραδύνει την κατάσταση ή να την κάνει λιγότερο σοβαρή.

Ποιες θεραπείες είναι διαθέσιμες για την εκφύλιση της ωχράς κηλίδας;

Δεν υπάρχει θεραπεία για την εκφύλιση της ωχράς κηλίδας. Η θεραπεία μπορεί να την επιβραδύνει ή να σας εμποδίσει να χάσετε πάρα πολύ από την όρασή σας. Οι επιλογές σας μπορεί να περιλαμβάνουν:

  • Φάρμακα κατά της αγγειογένεσης.
  • Θεραπεία με λέιζερ.
  • Βοηθήματα χαμηλής όρασης.
  • Χειρουργική υποκηλίδας. Αυτό αφαιρεί μη φυσιολογικά αιμοφόρα αγγεία ή αίμα.
  • Μετατόπιση αμφιβληστροειδούς. Μια διαδικασία για την καταστροφή των μη φυσιολογικών αιμοφόρων αγγείων κάτω από το κέντρο της ωχράς κηλίδας σας, όπου ο γιατρός σας δεν μπορεί να χρησιμοποιήσει ακτίνα λέιζερ με ασφάλεια.

 

Πρόληψη της εκφύλισης της ωχράς κηλίδας

Μια μεγάλη μελέτη από το Εθνικό Ινστιτούτο Οφθαλμών των Εθνικών Ινστιτούτων Υγείας, που ονομάζεται AREDS (Age-related Eye Disease Study), δείχνει οφέλη εάν λάβετε ένα συμπλήρωμα. Η μελέτη διαπίστωσε ότι ένας συγκεκριμένος συνδυασμός βιταμινών και θρεπτικών συστατικών βοήθησε τόσο στην υγρή όσο και στην ξηρή εκφύλιση της ωχράς κηλίδας, αλλά εξαρτάται από το στάδιο και τη σοβαρότητα της νόσου. Οι ερευνητές αργότερα τροποποίησαν τον τύπο, δίνοντάς του το όνομα AREDS2. Περιέχει βιταμίνη C και E, χαλκό, ψευδάργυρο, λουτεΐνη και ζεαξανθίνη.

Οι άνθρωποι σπάνια χάνουν όλη την όρασή τους από την ηλικιακή εκφύλιση της ωχράς κηλίδας. Η κεντρική τους όραση μπορεί να είναι κακή, αλλά εξακολουθούν να είναι σε θέση να κάνουν πολλές κανονικές καθημερινές δραστηριότητες. Συνήθως μπορείτε επίσης να εξακολουθείτε να χρησιμοποιείτε την περιφερειακή σας όραση.

Η ξηρή μορφή της ηλικιακής εκφύλισης της ωχράς κηλίδας τείνει να επιδεινώνεται αργά, ώστε να μπορείτε να διατηρήσετε το μεγαλύτερο μέρος της όρασής σας.

Η υγρή μορφή της εκφύλισης της ωχράς κηλίδας είναι η κύρια αιτία μόνιμης απώλειας όρασης. Εάν είναι και στα δύο μάτια , μπορεί να βλάψει την ποιότητα της ζωής σας.

Η υγρή εκφύλιση της ωχράς κηλίδας μπορεί να χρειαστεί επαναλαμβανόμενες θεραπείες. Ελέγχετε τακτικά την όρασή σας και ακολουθείτε τις συμβουλές του γιατρού σας.

εκφύλιση της ωχράς κηλίδας