Ημικρανία – 1 στους 2 ζει με το άγχος της επόμενης κρίσης

Πανελλήνια διαδικτυακή έρευνα, που πραγματοποίησε ο Σύλλογος Ασθενών με Ημικρανία & Κεφαλαλγία Ελλάδος, έδειξε πόσο δυσκολεύονται στην καθημερινότητά τους όσοι υποφέρουν από ημικρανίες.

Το 67% δήλωσε ότι, κατά τις ημέρες της ημικρανίας, η απόδοσή του στην εργασία είναι μειωμένη και το 68% δεν μπορεί να ανταποκριθεί τουλάχιστον δυο φορές τον μήνα σε οικογενειακές ή κοινωνικές υποχρεώσεις.

Αξιοσημείωτο είναι ότι το 85% των ημικρανικών ασθενών, παρά τις μεγάλες δυσκολίες του, συνεχίζει να εργάζεται. Το 55% θεωρεί πως οι ημικρανίες αποτελούν εμπόδιο στην επαγγελματική του εξέλιξη, το 40% ότι επηρεάζεται η σχέση με το σύντροφό του και τα παιδιά του και το 23% ότι επηρεάζεται η σχέση με τους φίλους του.

Τα αποτέλεσμα της έρευνας δείχνουν επίσης ότι οι κρίσεις ημικρανίας επηρεάζουν πολύ αρνητικά την ψυχολογία των ασθενών, καθώς οι ημικρανικοί ασθενείς σε ποσοστό 70% θεωρούν ότι το περιβάλλον τους δεν τους καταλαβαίνει, ένα 20% έχει την ανάγκη να «κρύψει» την ημικρανία του και το 14% βιώνει κατάθλιψη και έχει άρνηση για τη ζωή.

Επιπρόσθετα το 43% δήλωσε πως νιώθει αβοήθητο και αγχωμένο, το 40% ότι είναι απογοητευμένο, το 28% ότι είναι θλιμμένο, το 25% ότι είναι οργισμένο, το 21% ότι είναι απαισιόδοξο, το 16% ότι είναι μόνο και μόνο το 6% είναι αισιόδοξο.

Η ημικρανία είναι μια πάθηση με σημαντική επίπτωση τόσο στην επαγγελματική, όσο και στην προσωπική και οικογενειακή ζωή, αλλά και στην ψυχολογία των πασχόντων. Δυστυχώς οι αρνητικές αυτές επιπτώσεις της ημικρανίας συχνά δεν γίνονται κατανοητές ή αποδεκτές από το επαγγελματικό ή και το οικογενειακό περιβάλλον.

Το ερωτηματολόγιο της έρευνας περιελάμβανε 52 ερωτήσεις και συντάχθηκε από μέλη του Συλλόγου, σε συνεργασία με τους νευρολόγους-συμβούλους του Συλλόγου Δρ. Εμμανουήλ Δερμιτζάκη και Δρ. Μιχάλη Βικελή.

Όλη η έρευνα είναι στο website του Συλλόγου https://kefalalgies.gr/el/headaches-news/58-2018-1091.html.

ημικρανίες